havadurum

Anılarınız canlansın

812

 Çanakkale’de ismi ‘Büyük Antika Pazarı’ olan alan, bir nevi tarihte yolculuk yapmanızı sağlıyor. Buranın kapısından içeri girdiğiniz zaman, kendinizi, 1950-60’larda bulabiliyorsunuz. Orta yaşın üzerinde olan bir insan, burada çocukluğunu, gençliğini bulabiliyor. Büyük Antika Pazarı, sadece antika eşyaları satın almak için gidilen bir yer değil. Burası aynı zamanda, içinde gaz lambalarının, daktiloların, halı dokuma eşyalarının, çanakların, çömleklerin, bıçak bileme makinelerinin, daha çok 1980’lerde kullanılan müzik kasetlerin olduğu bir müze. Büyük Antika Pazarı, ruhunuzu okşayan, anılarınızın tazelenmesini sağlayan adeta bir müze. Büyük Antika Pazarı’nın kurulmasında rolü olan Emine Gürel ve burada tezgahı bulunan emekli Türkçe öğretmeni Satılmış Şimşek, dergimiz Troia’ya Büyük Antika Pazarı’nı anlattılar. Gürel, vatandaşların buraya sadece alışveriş için değil, ürünleri incelemek, anılarını tazelemek için de geldiklerini söyledi. Burada her türlü ürünün bulunduğunu söyleyen Gürel, çoğu vatandaşın hala Büyük Antika Pazarı’nı bilmediğini söylüyor. Emekli Türkçe öğretmeni Satılmış Şimşek, vatandaşlar için, kent için böyle bir yerin olması gerektiğini söylüyor. Şimşek, Büyük Antika Pazarı’nın oldukça ilgi gördüğünü, ancak açılalı dört yıl olmasına rağmen, içeri girince böyle bir yerin olduğunu yeni öğrenen vatandaşların olduğunu söylüyor. 

“İnsanlar, buraya hayran kalıyor”

Emine Gürel; “Burası açılalı 5 yıl oldu. Ben 4 yıldır buradayım, daha önce eşim buradaydı. Çanakkale’de böyle bir yer yoktu, biz de bunun yokluğunu hissediyorduk ve böyle bir yer açmak istedik. Biz, burada daha önce kotluk kaplama yapıyorduk, ancak yeterli randımanı alamadık. Böyle bir fikir geldi aklımıza ve burayı açtık. Çok beğeniliyor, seviliyor. Herkes, çok güzel bir yer olduğunu söylüyor, ürünlerin çok güzel olduğunu söylüyor. 5 yıldır burası açık ama daha buranın ne olduğunu bilmeyenler var. Biz, eski eşyaları alıyoruz, uygun fiyata satıyoruz. Alışveriş yapmaya gelen vatandaşlar, buraya hayran kalıyor. İnsanlar, buraya girince ne alacaklarını bilemiyorlar. Avize almaya gelen, kitap alıp gidebiliyor. 
 
“Burada ‘tarih’ var”
Emekli Türkçe öğretmeni Satılmış Şimşek; “Burası, 4 yıldır faaliyet gösteriyor. Bu bina daha önce, öğrendiğimiz bilgiye göre, bakla deposuydu. Daha sonra bir firmanın deposu olarak kullanılmış ve sonra da koltuk tamir işleri yapılmış. 4 yıldır da antikacı olarak kullanılmaya devam ediyor. Buraya Çanakkale dışından da gelenler oluyor. İnsanlar, Çanakkale`ye böyle bir yerin ihtiyacı olduğunu söylüyorlar, burayı çok beğeniyorlar. Vatandaşlar, eskimiş, kullanmadıkları eşyaları getiriyorlar. Burada eski camlar var, gaz lambaları var, cam bardaklar var, 40-50 yıllık çerçeveler var, 50-60 yıllık elbiseler var. Burada çok önemli eşyalar var. Vatandaşlar buraya geldiklerinde tarihi gördüklerini söylüyorlar. Eski fotoğraf makineleri, televizyonlar, daktilolar, kitaplar insanların ilgisini çekiyor. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş