havadurum

Aru; `İnsanlar Biga`da yaşamak istemiyor`

986

 Kireç ürünlerinde İskandinavya’nın en büyük şirketi Nordkalk, Çanakkale’nin Biga ilçesinin Eski Balıklı köyünde kireç ocakları açacağını duyurdu. Firmanın resmi sitesinden yapılan açıklamada, bölgede yılda 2.5 milyon ton kireç çıkarmayı hedeflediklerini ve Eski Balıklı köyündeki kireç rezervlerinin en az 30 yıl yeteceğine dikkat çekildi. Daha önce de dünyanın birçok yerinde kireç ocağı açan firma, İsveç’in Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnare Ormanları’nda koruma altına alınması gereken 245 hayvan ve zengin bitki türü bulunan bölgede yasal açıkları kullanarak ağaç kesimleri gerçekleştirmiş, çevre örgütleri ve yöre halkı ise ağaçların kesiminin durdurulması için ormanlarda direniş başlatmıştı. Dünyanın farklı yerlerinde de orman talanı yaptığı gerekçesi ile tepki alan firmaya 22 Ağustos tarihinde Eski Balkılı köyünde kireç arama izni verildiği belirtildi. Bölgede yıllarca  doğa mücadelesi veren eski Biga Çevre Derneği Başkanı ve çevre aktivisti Kamil Aru, Biga’nın termik santraller ve maden ocakları sebebi ile kısa süre içerisinde cehenneme döneceğini belirtti.  İnsanların artık Biga’da yaşama istemediğini ifade eden Aru; Birçok insanda Biga’dan çıkmayı düşünüyor. Arkadaşlarımız, ‘gelecekte çocuklarımızı burada büyütmek istemiyoruz’ diyorlar” dedi. 


“Bigalılar durumdan bihaber”
Biga’da birçok noktada kurulacak kireç ocağından birçok vatandaşın durumdan haberi olmadığını ifade ederek; “Eski Balıklı Köyü’nün olduğu yerde Birçok kireç ocağının açılması düşünülüyor. Bigalıların çoğu bu konudan habersiz. Kimsenin şu anda bu durumdan haberi yok. Burada böyle bir şeye hiç gerek yok. Doğa tamamen tahrip edilecek. Biga’yı zaten bir cehennem bekliyor. Önümüzdeki yıllarda böyle giderse cehenneme dönecek yerlerden bir tanesi.  Bizim Biga’da arazilerimiz vardı bunları bu yüzden satılığa çıkarttık. Birçok insanda Biga’dan çıkmayı düşünüyor. Hatta ‘işyerlerimiz burada ne yapacağız bilmiyoruz’ diyorlar.   Zaman aman bu arkadaşlar ile konuşuyoruz. Gitmek istediklerini ifade ederek, ‘gelecekte çocuklarımızı burada büyütmek istemiyoruz’ diyorlar” dedi. 
 
“Böyle giderse Biga cehenneme dönecek” 
Biga’nın artık cehenneme dönecek yerlerden bir tanesi haline geldiğini belirten Aru;  “Sadece Biga’da yaşayan insanları değil, bunu seyredenleri de bu durumu görmeye çağırıyoruz. Böyle bir kepazelik dünyanın hiçbir yerinde yok. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar dar alan içerisinde bu kadar termik santrali bir arada bulamazsınız. Tespih tanesi gibi bu santralleri buraya dizdiler. Gerçekten burası ileride cehenneme dönecek. Dediğim gibi birçok arkadaşımız serzeniş yapıyorlar. Ancak işleri ile ilgili ön plana çıkamadıklarını da açıkça ifade ediyorlar” dedi.   
(Eren Aşnaz)
Paylaş