havadurum

Assos, turizme ve marka değerine kurban mı ediliyor?

420
Assos Antik Liman üzerindeki kayaların yerleşim alanı ve insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesi başlanan "Kaya Islahı" projesinin durdurulmasını talep eden yurttaşlar, dün Ayvacık Kaymakamlığı`na şikayet ve talep dilekçelerini teslim etti. Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları başta olmak üzere, çok sayıda duyarlı yurttaş, otopark iddialarına tepki gösterdi. "Doğal dokunun bozularak, hafriyat yapılarak geniş teraslamalar yapıldığı görülmüştür" diyen vatandaşlar, şikayet dilekçelerinde, "Bölgedeki otelcilerin üye olduğu derneği başkanı ise, bir gazeteye verdiği demeçte, yapılan işi olumlayarak, 12.000 m2 otopark alanı elde edileceğini açıklamıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi`nde yer alan ve 1. Derece Arkeolojik SİT ve Doğal Koruma Alanı olan bir yerde 12.000 m2 otopark alanı inşa etmek için bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir" dediler.
Otoparka kim izin verdi? 
Vatandaşlar dilekçelerinde; "Bu otopark kararını kim vermiştir? Hangi onay süreçlerinden geçmiştir? Koruma yasa ve ilkelerine uygun mudur? Dünyanın, ülkemizin, bölgemizin en önemli arkeolojik alanı ve doğal topoğrafyası olan bu bölgede yaratılan tahribatın ve inşaat faaliyetin ivedilikle durdurulmasını, uzmanlardan oluşan bilimsel bir komisyon oluşturularak yapılan işlerin projeye ve ayrıca koruma kurallarına ve mevzuatına uygunluğunun denetlenmesini, görev ihmali ve suistimali olup olmadığının incelenmesini ve sorumlular hakkında gerekli idari işlem yapılsın" dediler. 
Suç duyurusunda bulunuldu 
Çok sayıda davacının yer aldığı suç duyurusu dilekçesi de dün Ayvacık Adliyesi`nde Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi. "Tescil edilmiş SİT alanının izinsiz olarak bozulmasına, tahribine ve yok olmasına sebep olmak" suçlamasıyla yapılan suç duyurusunun, şüpheli alanında; Çanakkale Valiliği, Ayvacık Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bakanlığın ilgili birimleri ve Dynamica Şirketinin ismi yer aldı. Suç duyurusunda, Assos`un önemi, burada yapılan ve tahribata neden olduğu ileri sürülen faaliyetler ile otopark iddiası açıklanarak, "Anayasanın ilgili maddeleri ve bu doğrultuda düzenlenmiş koruma mevzuatına aykırı olarak işlenen suçların ivedilikle soruşturularak öncelikle suçun önlenmesi ve doğacak zararların büyümesinin önüne geçilmesi bakımından gerekli tedbirlerin alınmasını, devam eden inşai faaliyetin ivedilikle durdurulması yönünde tedbir kararı verilmesini, soruşturma sonucunda belirlenecek sorumlular hakkında eylemlerine uyan suçlardan dolayı ceza davası açılmasını talep ederiz" denildi. 
Valilikten "turizm" ve "marka değeri" açıklaması
Konuyla ilgili olarak da Çanakkale Valiliği açıklamada bulundu. "Assos Antik Liman kaya düşmesi ıslahı projesi"nin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu`nda onaylandığı ifade edilerek, "Çalışmanın amacı bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Limanı ve turistik tesislerin daha değerli hale getirilerek marka değerinin artırılması ve düşen kayaların engellenerek insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Çalışmalar projesine uygun olarak müze personelinin gözetiminde devam etmektedir" denildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş