havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Atamız Çanakkale'yi severdi...

3465

10 Kasım 1938 kederimizin günüdür! Acımızın her geçen yıl daha da arttığı gündür. Bu sebeple ben artık yıl saymak istemiyorum. Atamızın gidişi ile kederimiz ve de kaderimiz ortak oldu! Huzurunda, tüm benliğimizle saygı ve sevgiyle eğiliyoruz.


Dün kederli günümüzü düşünürken, Atamızın Çanakkale`ye gelişlerini bir kez daha gözden geçirdim. Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal`den, Türkiye Cumhuriyetini kuran Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Atatürk`e uzanan yıllar.. 
 
Çanakkale Drötyolda başlayan çınar ağaçlı yol, Yenice`den Balya`ya kadar uzanır. Yıllardır o yollarda gidip gelirken, hep Atamızı düşünürüm. Kahve içtiği Balaban`a uğramadan geçmem. Su içtiği Atatürk Çeşmesinde soluklanıp, bir sigara içmeden kalkmam.. Heybetli birer çınar oldu hepsi.. Tarih atmaya, zaman dilimlemeye gerek yok. Biraz da kederdir o çınar ağaçları benim için. 
***
Meclisler çok önemli!..
Belediye Başkanlarıın gölgesinde kalan Belediye Meclisleri o kadar önemlidir ki, anlatılmaz. Bakın daha yeni bir etkinlik yapıldı. Eceabat`ta Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi. Belediye Başkanı Saim Zileli bu etkinliği anlatırken, fikrin Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal`dan çıktığını, teşekkür ederek anlattı. Yani ben akıl ettim yaptım demedi. Fikrin sahibini söyledi. Bu çok hoşuma gitti. Zaten Başkan Zileli`yi takip ediyorum. Sakin, akıllı uslu bir kişilik. Güzel işler yapıyor. Güven veriyor. 
 
Onun için diyeceğim o ki, Belediye Başkanları meclis üyelerine kulak vermeli. Bakın Atatürk bu memleketi kurarken meclisiyle birlikte kurdu. En zor kararları meclislerinde aldı. Bu ülke meclislerin fikirleriyle yoğruldu. 
 
Günümüzde de yerel meclislerimiz çok önemli. İmar dosyaları içinde boğulan meclisler artık geride kaldı. Çok şükür ülkeyi betona gömdük! Hem de meclis kararlarıyla! Bundan sonra, aklımızı başımıza alıp, Başkan ne diyor diye bakmak yerine, meclis ne diyor diye bakalım. Meclisteki her bir üyenin fikrini alalım. Kentlerimizi meclislerimizle birlikte yönetelim. 
***
İl Genel Meclisimiz..
20 yılı aşkın süredir Çanakkale`de gazetecilik yapan bir insanım. Bu acıdan İl Genel Meclislerini hep yakından takip ettim. Beş yıl gibi bir süre görev yapan meclis üyelerini tanıma fırsatı buldum. Geçmişe baktığımda hepsi de çok değerli insanlardı.
 
Bu güne gelecek olursak, son seçilen İl Genel Meclisi eskilere göre biraz daha dinamik. Hızlı bir değişim ve dönüşüm geçiren Çanakkale`ye yanlış işler yapılmaması için gerçek anlamda mücadele veren bir meclis. Ben parti parti ayırmadan yaklaşarak, hepsine teşekkür etmek istiyorum. Daha önlerinde üç yılı aşkın zaman var. Bu tempoda, bu cesaret ve akılla gitmelerini diliyorum. 
***
Vali İlhami Bey herkesi tanımak istiyor...
10 haziran 2020`de göreve başlayan yeni valimiz İlhami Aktaş, beş aylık görev süresi boyunca çalmadık kapı bırakmadı diyebiliriz. İl merkezinden ilçelerine kadar. Stratejisi hoşuma gidiyor. Tam bir alan hakimiyeti kurmak istiyorum. Sadece resmi kurumlarla yetinmiyor. Sivil toplum kuruluşlarını da tanıyor. Yani oturduğu yerden valilik yapma gibi bir tembelliği tercih etmiyor. Gerçekten doğru bir karar.. Eminim bunun yansıması da ilin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi olarak geri dönecektir.