havadurum

Atatürk'e hakarete sessiz kalmadılar…

874

 Diyanet, Türkiye genelinde Kuran kurslarında eğitim almayan öğrencilerin yaz Kuran kursuna katılımının sağlanması için okullara yazı gönderdi. Büyük tepki gören bu olaydan sonra Çanakkale’de  Anadolu Gençlik Derneği (AGD) isimli dernek ve diğer dini dernekler adı altında okullarda kuran kursu eğitimleri verilmeye başlandı. En son Çanakkale OLAY Gazetesi’nin gündeme getirdiği Gazi Ortaokulu’nda ortaya çıkan fotoğraflar ise Çanakkale’de eğitim sendikaları tarafından tepkiyle karşılandı. “Hayat, İman ve Cihad” yazılı dövizlerin asıldığı kuran kurslarında, ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarının kaldırıldığı ve ailesi ile olan fotoğraflara ise dernek pankartının asıldığı görülüyor. 

“Bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli!”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş, daha öncede okullardaki kuran kursu uygulamalarına tepki gösterildiğini belirterek, “Eğitim-Sen olarak daha öncede bu olaya olan tepkimizi dile getirmiştik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulamadan derhal geri dönmesini bekliyoruz. Türkiye’de eğitim sistemi kalitesi son yıllarda giderek düşmektedir. Son raporlar da bunu net bir şekilde göz önüne sermektedir. Okullarda kuran kursu yerine, çocuklara fiziksel becerilerini geliştirebilecek eğitimler verilmesi daha uygun olacaktır. 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitimde gericileşme hızlanmıştır. Her zaman dediğimiz gibi bu uygulamanın takipçisi olacağız. Velilere ise şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Türkiye’de son yıllarda yaşanan bu olay ile ilgili sessiz kalmamaları gerekmektedir.  Çocuklarını gönderdikleri okulun eğitim politikalarını iyi bir şekilde gözden geçirmeleri gerekiyor. Ders seçimlerinde ve yaz dönemlerinde birebir yönetimle irtibat içinde olmaları gerekiyor. Onlar ne kadar etkili bir duruş gösterirse biz o kadar rahat bir şekilde bu tür uygulamaları sonlandırabiliriz” dedi. 
 
“Eğitimde gericileşme giderek artmaktadır”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş ise okullarda kuran kursu uygulamasının eğitimdeki gericileşmenin en somut örneği olduğunu kaydederek; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Anadolu Gençlik Derneği ile birlikte okul müdürleri, Enderun ya da diğer dini dernekleri işin içine katarak yaz aylarında Kuran kursları ve çeşitli kurslar düzenleyerek, farklı projelere imza atmaktadır. Eğitim-İş olarak başından beri söylüyoruz, okullar ve öğrencileri tamamen dini vakıf ve derneklerin hizmetine sunulmaktadır. Okullarda bu dini dernek ve vakıflar cirit atıyorlar. En kötüsü ise bu dini dernekler kamu kurum ve kuruluşlarını kendi yararına kullanıyorlar. Devletin mallarını ücretsiz bir şekilde kullanıyorlar. Eğitim-İş bu olayın en başından beri takipçisidir. Öğrencilerimiz 4+4+4 yasası ile birlikte cemaatlerin eline teslim edilmiştir ve eğitimde gericileşme giderek artmaktadır. Mustafa Kemal’in kurduğu laik ve demokratik değerleri gerici eğitim ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Daha akılcı daha bilimsel, daha laik ve cumhuriyet değerlerine uygun yöntemler kullanmamız gerekirken, eğitim sistemimizin içinde olduğu durum ortadadır. Bilimsel yöntemlerden giderek uzaklaşmaktayız, çocuklarımız laik değerlerinden giderek uzaklaşmaktadır. Ve uygulama çocuk hakları ihlali taşımaktadır. Velilerimiz, bu uygulamalar hakkında daha fazla araştırma yapmak durumundadır.  Yaz kursları adı altında başlatılan eğitimlerin içeriğini net bir şekilde incelemeli ve çocuklarını o içeriğe göre bu eğitimlere göndermelidirler. Eğitim-İş olarak bu olayın takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.
 
“Savcıları görevlerini yapmaya çağırıyoruz”
Çanakkale ADD Başkanı Necmi Akyalçın ise okullarda gerçekleşen kuran kursu eğitimleri sırasında ortaya çıkan manzaralar ile ilgili savcıları göreve çağırdı. Akyalçın; “Çanakkale’de neler yapılmak isteniyor? Şehitler diyarı Çanakkale gericiliğe sahne yapılmaya çalışılıyor! Sınıflardan Atatürk fotoğrafları kaldırılıyor. Burası nasıl bir okul? Başta sayın Valiyi, Milli Eğitim Müdürünü ve Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığını, savcıları görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Bunlar Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in kurucularına yapılmış çok büyük hakaretlerdir. Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale şubesi olarak Çanakkale’deki tüm yetkili ve sorumluları gereğini yapmaya çağırıyoruz” dedi.  
(Seçkin Sağlam – Şebnem Özer)
Paylaş