havadurum

Atikhisar etkinliği sönük geçti

385

 Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar’ın altın madencileri ile çevrelendiği, tehdit edildiği bir süreçte, çevre konusunda farkındalık yaratmak için 7 yıldır düzenlenen etkinlik, ‘hava muhalefeti’ bahane edilerek bu yıl yapılmadı… Etkinliğin yapılmamış olması ve dün havanın herhangi bir ‘muhalefette’ bulunmaması, akıllarda soru işaretleri yarattı… 

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi kolaylaştırıcılığında düzenlenen 7’inci Atikhisar etkinliği hafta sonu gerçekleştirildi.  Etkinlik hava muhalefeti nedeniyle bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplanılarak başlanıldı. Çok az sayıda kişinin katıldığı etkinliğe Çanakkale Kent Konseyi yeni başkanı Engin Kandemir ile yönetimi, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Erkan Aygören, Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri katılım gösterdi. Çarşı Caddesi’nden İskele Meydanı’na kadar yürüyen grup, bu sırada “Su hayattır, hayat parayla satılamaz, AtikhisarAtıkhisar” olmasın sloganları atıldı.  
 
Katledilen çevreciler unutulmadı…
İskele Meydanı’nda toplanan çevreciler daha sonra burada bir açıklama yaptı. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi adına konuşan Ali Aydın Çalıdağ, geçtiğimiz günlerde öldürülen Ali Ulvi Büyüknohutçu ile eşi AysinBüyüknohutçu’yu çiftini hatırlatarak, “Çevreyi koruyan bu iki güzel insanı saygıyla anıyoruz” dedi. Pazar günü yaşanacak hava muhalefeti nedeniyle bu yıl şenliğin yapılamayacağını duyuran Çalıdağ; “Çanakkale’de yaşayanların bildiği ve diğerlerinin de bilmesi gerektiği tek şey Atikhisar’ın bizim tek su kaynağı olduğudur. Bu barajı kaybettiğimiz takdirde ne içecek ne de kullanacak suyumuz kalmayacak. Maalesef barajın etrafında bir tur attığınız zaman şunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Tüm köylerin fosseptikleri bu baraja akıyor.Kana kana içtiğimiz bu suya. Bununla ilgili iki senedir çalışma yapıyoruz. Bu sene üçüncüsünü yapıp, iyice netleştireceğiz. ÇanakkaleBelediyesi, İl Özel idaresi ve Çevre ve Sağlık bakanlığına bu konuyu ileteceğiz. Bu ciddi bir risktir. Bu suyu hem zirai hem atıklarla kirlettiğimizi bilmiyoruz. Ayrıca bu yıl maalesef kır şenliği yapamayacağız, çünkü yarın hava muhalefetinedeniyle etkinliği iptal etmek zorunda kaldık. Çevre köylerde etkinliğimize katılacaktı ama onları mağdur etmek istemedik” dedi. Atikhisar farkındalık etkinliği, jimnastik, halk oyunları ve bisiklet ve motosiklet geçişi ile sona erdi. 
(Şebnem Özer)
Paylaş