havadurum

Atikhisar kan ağlıyor

2318

 Çanakkale Belediyesi ve Tarım Orman İş Sendikası işbirliğinde Atikhisar Barajı Su Toplama Havzasında yaşanan ağaç katliamı, bir heyet ile birlikte yerinde incelendi. Çanakkale Belediyesi, Tarım Orman İş Genel Sendikası, TMMOB’a bağlı odalar, STK’lar ve Barolar Birliğinden oluşan bilirkişi heyeti Kirazlı mevkiinde katliama uğrayan ağaçları yerinde inceleyerek rapor hazırladılar. İncelemede, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar,  Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, CHP İl ve Merkez İlçe Yöneticileri, KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen Çanakkale Şube Temsilcileri, oluşturulan bilirkişi heyeti ve Çanakkaleli çevre gönüllüleri katıldı. Kirazlı mevkiine yapılan incelemede binlerce ağaçların kesilip yolları atıldığı görüldü. Ayrıca ağaçların renkli boyalarla işaretlendiği de gözlerden kaçmadı. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, bu yapılanların hukuksuz olduğunu ve acilen durdurulması gerektiğine vurgu yaptı. AKP’li Belediye Meclis Üyelerini de mücadeleye katılıp bu konu hakkında ses çıkarmaları gerektiğini söyleyen Ünüvar,  incelemeye katılanlara teşekkür etti. 

 
“AKP’li Belediye Meclis Üyelerini mücadeleye davet ediyorum”
Kirazlı mevkiinde yapılan inceleme hakkında açıklamalarda bulunan Ünüvar; “Bütün odalardan TMMOB bileşenleri bir heyet oluşturup bölgede inceleme yapmak için buraya geldiler. Bu davanın taraflarından biri de Çanakkale Belediyesi. Çünkü Alamos Gold şirketi, Atikhisar barajını besleyen alanda maden işletme faaliyeti yapmak istiyor. Bu, aslında 15 yıllık bir mücadele ama şuanda bu mücadeleyi geçmiş bulunmaktayız. Şuanda bölgede Gayri Sıhhi işletme ruhsatı alabilmenin şartları oluşturuluyor. Ve burada ciddi bir hukuksuz ağaç kıyımı gerçekleşiyor. Çanakkale’deki bütün çevre bileşenleri, Çanakkale Belediyesi ve Orman İş Genel Sendikası ile birlikte bu kıyıma artık ‘Dur’ denmesini istiyoruz. Bu durumun bir siyasi partisi, ideolojisi yoktur. Özellikle AKP’li Belediye Meclis Üyelerini bu mücadeleye ilişkin ne düşündükleriyle ilgili ses vermelerini bekliyorum. CHP, bu mücadeleye İl ve İlçe Yönetim Kurullarından temsilci göndererek destek verdiklerini gösterdiler. Biz, diğer partileri de bu konuda mücadele göstermeleri gerektiğini söyledik. Bu konunun partisi olamaz, diğer partileri de bu mücadelede yer almaları gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 
 
“Çok sayıda ağaç kesildi ama bu daha işin başlangıcı”
İl Genel Meclisi CHP Grubu üyesi Hicri Nalbant konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu yapılanların hukuksuz olduğunu söyleyerek; “Atikhisar su toplama havzasının içerisinde altın işletmeciliği kurulmak isteniyor. Bu işletmeyle ilgili 3 tane dava açıldı bugüne kadar. Son açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi, davayı reddetmiştir. Davalar temyiz edildi ve İdare Mahkemesi kararını bozdu. Şimdi, yeniden yargılama yapılacak, yeniden keşif yapılacak ve yeniden karar verilecek. Ancak bu durumda buradaki ağaç katliamının hemen bitirilmesi gerekiyordu ama maalesef ağaç katliamı hukuksuz bir şekilde hala devam ediyor. Orman teşkilatının bu mahkeme kararının ardından gerekçe göstererek bu işleri durdurması gerekiyordu ama birileri ihale almış, ayrıca taşeronu da bulmuşlar, maden şirketi de ağaçlara fiyat biçerek ağaçların parasını ödemiş. O paraları ödemiş olabilirler ama mahkeme sonuna kadar normal olarak bekletmeleri gerekir. Fakat hala ağaç katliamını devam ettiriyorlar. Orada çok fazla sayıda ağaç kesilmiş ama bu daha başlangıcı işin. Daha da ağaç kesilmeye devam edilecek. Bu işletme 10 yıl içerisinde 100 milyon ton su kullanacak. Bizim, Atikhisar Barajımızdan verilecek bir damla suyumuz yok. Olaya ses çıkarmayanlar da Atikhisar barajından su içiyorlar, tüketiyorlar. Bu insanlar sanki bu olaylardan hiç etkilenmeyeceklermiş gibi seslerini de çıkartmıyorlar” dedi. 
 
“Bu sadece bir söylenti değil, çok net bir katliamdır”
Bu olayın sadece bir söylenti olmadığını söyleyen Tarım Orman İş Sendikası Bilirkişi heyet temsilcisi Prof. Dr. Murat Türkeş; “Bu çalışma sadece sivil toplum etkinliği değil. Aynı zamanda Tarım Orman İş Sendikasının, Çanakkale Belediyesinin ve STK’ların öncülüğünde bilirkişi çalışması. yani ağaç kesim katliamının yapıldığı fazladan açılan yolları, ağaç kesimlerini, kesim yapılan alanı ve oradaki doğa tahribini yerinde saptadık. Bilirkişi heyetimiz konu ile ilgili çalışma yaparak bir dosya hazırlayacak ve bu dosya yine yargıda kullanılmak üzere hazır hale getirilecek. Orada ne kadar ağaç kesimi yapıldığını aylardır biliyoruz. Zaten bugün de yerinde inceleme yaptık. Bizim gördüğümüze göre oldukça geniş bir alanda ağaç katliamlarının yapıldığını gördük ve orada ciddi doğa tahribi yapılıyor. Oldukça zengin yapısı olan ormanın yavaş yavaş yok edildiğine şahit olduk. Bu artık sadece bir söylenti değil, çok net bir katliam yaşanıyor. Bunun bir an önce durdurulması gerekiyor” dedi.
 
“Burada yapılan çalışmalar hukuki olmadığı gibi son derece de yanlıştır”
Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Durmuş, incelemelerin yapıldığını gerekli hukuki mücadelenin verileceğini belirterek; “Bugün Çanakkale’ye geliş amacımız, Kirazlı mevkiindeki Doğu Biga Altın ve Gümüş Madeni işletmecisi şirket hakkında yürütülen mücadeleye müdahil olmaktı. Burada sorun, tabi ki şirket talepte bulunur ama burada ihlal edilen bir yargı kararı var. Yargı kararına rağmen bugün saha üzerinde yaptığımız incelemede 600 hektarlık bir alanda 1 milyon adetin üzerindeki ağacın kesildiğini gördük. Oysa yargı kararı sonuçlanmamış ve ÇED raporu da iptal edilmiş durumdaydı. Biz de sendika olarak TMMOB’a bağlı odalardan ve Barolar Birliğinden oluşturduğumuz yine Çanakkale Belediyesi ve sendikamızın uzmanlarının da içinde bulunduğu heyetle birlikte arazi üzerinde teknik bir incelemede bulunduk. Oluşturulan teknik raporla birlikte sendikamız burada daha önce belediye tarafından açılan davaya müdahil olacak. Burada yapılan çalışmaların hukuki olmadığı gibi son derece de yanlıştır” dedi.
(Seçkin Sağlam-Atilla Akın)
Paylaş