havadurum

Atikhisar ruhsat ruhsat satılıyor

1147

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası olan Atikhisar’ın Kirazlı Köyü’nde yapılmak istenen altın madeni işletmesi için firmaya Çanakkale Valiliği tarafından GSMR verilmişti. İşletme için verilen ruhsata birçok çevre örgütü ve STK tepki göstermiş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ruhsatın geri çekilmesi için hukuk mücadelesinin devam edeceği açıklamasında bulunmuştu. Atikhisar’da maden arayan firmalar iki oldu. Enerjiden, medyaya… Birçok alanda faaliyet gösteren Ciner Grubu’nun aynı bölgede maden araması yapmak için sondaj çalışmasına başladığı açıklandı.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan CHP İl Meclis üyesi ve ZMO eski Şube Başkanı Hicri Nalbant, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile birlikte bölgede yaptıkları incelemede sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Sondajla aranan cevherin bulunması sonrası firmanın ruhsat alabileceğini belirten Nalbant; “Kazdağları ruhsat ruhsat satılıyor” dedi.

 
“Yeni sondajların yapıldığını gördük”
Maden tahribatını görmek için bölgede inceleme yaptıklarını ifade eden Nalbant; “Geçtiğimiz gün maden tahribatlarını görmek için bölgeye gittik. Orada yeni sondajların yapıldığını gördük. Daha önce sondaj alanları olduğu konusunda duyum almıştık. Orada sondajın yapıldığını gördük. Sondajı Ciner Grubu’nun yaptırdığını duyduk. Bu sondaj, AlamosGold’un sahasının bitişiğinde, Çap Köye doğru yapılıyor. Sondajları yapacaklar. Eğer orada umut varsa, ruhsatlandırıp üretim haline geçecekler. Bizim bütün uğraşımız sarı öküzü vermemekti. Şirketin birine orada işletme izni verip bunu faaliyete geçirdikten sonra artık gerisi çorap söküğü gibi gelecek. Orada orman kalmayacak. Kazdağları ruhsat ruhsat satılıyor. O yörede yapılan ağaç katliamlarını gördük” dedi.
 
“Mevcut sondaj ciddi hasara neden oldu”
Sondajın şu ana kadar büyük hasara neden olduğunu belirten Nalbant; “Şu anda sondaj aşamasında MTA Ciner Grubu adına orada sondaj yapıyor. Sondajlar sonunda eğer altın, gümüş…ne arıyorlarsa. Aradıklarını da bulurlarsa, ondan sonra da ruhsat alırlar. Sondajın halen ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Ancak mevcut sondajlar bile orada çok ciddi hasara neden yol açmış” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş