havadurum

Avrupa Konseyi YBYK oturumu tamamlandı!

903

 Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 37’nci Genel Kurulu, 28-31 Ekim tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlendi. Avrupa Konseyi’nin 12 kurucu ülkesinden birisi olan Türkiye, 47 ülkeden 318 temsilcinin katıldığı Genel Kurul’da 18 asil ve 18 yedek üye ile temsil edildi. 18 kişilik asil heyetin içerisinde Bölgesel Meclis Üyeler; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve YBYK Heyet Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyük Akın, Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Hacı Mustafa Palancıoğlu, İstanbul Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Düğücü, Gaziantep Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Enes Özkarslı, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Av. Güneş Pehlivan, Ankara Sincan ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yüce Atilla Demirci, İstanbul Sarıyer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Vedat Taylan Yıldız, Yerel Meclis Üyeleri; Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ankara Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Ankara Keçiören Belediye Meclis Üyesi ve YBYK Heyet Başkan Yardımcısı Cemal Baş, İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Adana Seyhan Belediye Meclis Üyesi Yasemen Çelik, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Osmaniye Belediye Meclis Üyesi Hacer Burcu Yüceer ve Silopi Belediye Başkanı Adalet Fidan katıldı. İl Genel Meclis Üyesi Av. Pehlivan, yönetişim komitesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ayrıca Kongre Başkanvekilliğine de seçilerek, 7 Başkanvekili’nden biri oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi’nin yenilenmesi raporunun görüşüleceği Kongre’ye ziyaretçi konuşmacı olarak katıldı. Kongrede akıllı şehirler, ekolojik krizler, iklim değişikliği gibi önemli konulara da değinildi. İl Genel Meclis Üyesi Av. Pehlivan, gazetemiz Çanakkale OLAY’a Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

 
“En çok tartışma konusu İstanbul Seçimi oldu”
Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Av. Güneş Pehlivan; “Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne 18 kişilik asil üye olan Türk heyetinin üyelerinden birisi olarak katıldım. Kongre’nin 37’nci Olağan Genel Kurul’u yapıldı. Kongre’nin izleme komitesi, güncel işler komitesi ve yönetişim komitesi adı altında üç komitesi var. Ben de yönetişim komitesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile birlikte görev aldım. Aynı zamanda Sayın Soyer, Kongre Başkanvekilliğine seçilerek 7 Başkanvekili’nden biri olarak daimi büroda yerini aldı. 47 ülkeden 318 temsilcinin katıldığı ortamda bu, hem Türkiye adına hem de CHP’li Belediyelerin temsiliyeti adına çok güzel bir başarıydı. Kongre’nin gündeminde, akıllı şehirler, ekolojik krizler, iklim değişikliği gibi önemli konular vardı. Bunlarla ilgili de karşılıklı yerel yöneticilerin deneyimleri paylaşıldı. Bunun dışında şuan gözlemci üye sıfatında olan Tunus’un partner üyeliğe yükselmesi Tunus için büyük bir adım oldu. Türkiye heyetinin de desteğiyle Tunus’un partner üye olarak Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne daha etkin katılımı sağlanmış oldu. Aynı şekilde Rusya Yerel Seçimleri, Seçim İzleme Komitesi tarafından devlet daveti üzerine izlenerek raporlaştırılmıştı ve Rusya’ya bir takım demokrasi tavsiyelerinde bulunulan bir rapor oylandı ve geçti. En çok tartışma konusu ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesiyle ilgili raporun oylandığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun davetli konuşmacı olarak katıldığı oturumda söz konusu oldu. Türkiye 1949’da Avrupa Konseyi’nin kurucu 12 ülkesinden biridir. Aynı zamanda bu, Yerel ve Bölgesel Kongresi’nin de fikir babası, yine döneminin Türk heyetidir. Döneminin Türk heyetinden bir öneri üzerine Yerel Yönetimler Kongresi kurulmuş ve yerel yönetimlerin sorunlarının konuşulacağı bir platform oluşturulmuştur.  Aynı şekilde ülkelerin temsiliyeti, ülkelerin nüfusu oranında olduğu için 18 asil ve 18 yedek üye ile Türkiye temsil ediliyor. Bazı ülkelerin 4-5 üye ile temsil edilmesine karşın bu büyük bir rakam. Dolayısıyla Türkiye Avrupa Konseyi’nin ve Kongre’nin en büyük paydaşlarından ve söz gücü yüksek olan bir ülke” dedi. 
 
“31 Mart ve 23 Haziran seçimleriyle ilgili oluşturulan rapor okundu ve geçti”
İl Genel Meclis Üyesi Av. Pehlivan; “Uluslararası organizasyonlar, kendi kafalarına göre seçim izleyemiyorlar, mutlaka davetli olmaları gerekiyor. Türkiye Cumhuriyet Devleti, konseyin Yerel Yönetimler Kongresi’nin bir bileşeni olan seçim izleme komitesini 31 Mart’ta da 23 Haziran’da da seçimleri izlemek üzere davet etmiş ve bunun üzerine komite, gerekli görüşmeleri yapmış, belli şehirlere gitmiş, oy kullanma, sayım ve sonraki süreçleri değerlendirmiş ve bununla ilgili bir rapor hazırlamış. Raportörler, Türkiye’ye geldiklerinde de benim ve diğer muhalif parti delegasyon üyelerinin bundan haberi olmamış ve biz bir araya gelememişiz. Biz, daha sonra raportörlerden gelen bir e-mail üzerine görüştük ve raporu birlikte değerlendirdik. Bizler de sorularımızı sorduk. Hatta yargı içeren bir takım cümlelerin çıkarılması için talepte bulunduk. Çünkü kongrenin işleme şekli, üye ülkelerle ortak deneyimleri paylaşmak, demokrasinin şeffaflığı, yerel yönetimlerle demokrasinin güçlendirilmesi, insan hakları gibi konularda birbirleriyle deneyimlerini paylaşıp, en sonunda üye ülkelere tavsiye kararları oluşturarak, bu tavsiyeleri üye ülkelere göndermek ve bu tavsiyelere uyulmadığını izlemek. Genel Kurul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasından sonra raportör çıktı ve raporu okudu. Ardından da rapor oylandı” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş