havadurum

Avukat vekillerden meslektaşlarına mesaj "Kutsal mesleğin yolcularısınız..."

265

 AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Avukat Bülent Turan ile CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Avukat Muharrem Erkek 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı. Adaleti sağlayan en önemli unsurlardan biri savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılması olduğunu ifade eden Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Turan yayınladığı mesajda; "Savunma hakkının yerine getirilmesi görevini 800 yıldan uzun bir süredir avukatlar gerçekleştiriyor. Bu bakımdan avukatlık mesleği, kutsal bir meslek olma vazifesini hâlâ görüyor. Ne yazık ki geçmişten beri avukatlar, mesleklerini yerine getirirken birçok alanda problemlerle karşılaşıyorlar. Uzun yıllar avukatlık yapan biri olarak bu sorunları yakından yaşadım. Bu sorunların giderilmesi başta Barolar Birliği olmak üzere avukatlar adına hareket ettiğini söyleyen kurumların siyaset yapmak yerine çözüm üretmeleri olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Avukatlık mesleğini hakkın ve adaletin mesleği haline getirmek için hepimiz üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeliyiz. Bu vesileyle adalet temsilcileri olan tüm avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım" dedi.

 
Erkek; "Kutsal görevlerinde başarılar dilerim"
CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Erkek ise yayınladığı mesajda laik, demokratik sosyal bir hukuk devletinin devamı için avukatların çabalarının çok önemli olduğunu ifade etti. Erkek`in yayınladığı mesajda; "Birey hak ve özgürlüklerinin savunulması, bireylerin devlet karşısında haklarının korunabilmesi, Olağanüstü Hal koşullarında bile hukukun üstünlüğünün var olabilmesi için özveriyle durmaksızın çabalayan avukatlarımızın, meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım. Bilinmedir ki avukatlarımızın mesleki itibariyle gerçekleştirdikleri şey, basit bir savunma değildir. Avukatlarımızın çabaları demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin devamı için de yaşamsal önemdedir. Yaşadığımız süreçte OHAL KHK`ları ile nasıl hukuksuzluklar yaratıldığı ortadadır. OHAL süresini aşan, kalıcı düzenlemeler gerçekleştiren KHK`lar, hatta FETÖ ile ilgisi olmayan hukuki düzenlemeler ve bunların denetlenememesi hukuka güveni sarsmaktadır. Sözde FETÖ ile mücadele edenler, FETÖ`nün siyasi ayağına dokunmamakla birlikte, kendilerine muhalif herkesi susturmak amacıyla OHAL sürecini bahane etmektedir. Tıpkı AKP ile FETÖ`nün birlikte gerçekleştirdiği Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Oda TV kumpasları sürecindeki gibi yapılan her hukuksuzluk, halkın hukuka güvenini yerle yeksan etmektedir. Bunlara son vermek ise siyasi iktidarın elindedir. Yoksa anayasaya `bağımsız ve tarafsız` yargı yazmak, yaşanan hukuksuzlukları değiştirmemektedir” dedi. 
 
“21 sıra geriledi”
Türkiye’nin son yıllarda dünyadaki hukuk üstünlüğü endeks sıralamasında sürekli gerilediğini ifade eden Erkek; “Türkiye`nin, `2015 Hukukun Üstünlüğü Endeksi`nde, bir önceki yıla kıyasla 21 sıra gerileyerek 102 ülke arasında 80`inci olması, getirilen Anayasa değişiklik paketinden ziyade başka şeyleri tartışmamız gerektiğini göstermektedir. Eğitim döneminde, eğitimden sonra mesleğe girişte, meslek icra edilirken her aşamada çok ciddi sorunlar yaşayan avukatlarımızın bu sorunları çözülmediği sürece ülkemizde hukukun tam anlamıyla ilerlemesi beklenemez. Hem kamu hizmeti hem de serbest meslek niteliği bulunan avukatlığın, sosyal ve ekonomik sorunların; hukuk sistemi içinde yaşadıkları eşitsizliklerin çözümü için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.  Bu vesileyle mesleğimizin ve yargının sorunlarının çözüldüğü bir Türkiye`de yaşama arzusuyla meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü bir kez daha kutlar, yaptıkları kutsal görevlerinde başarılar dilerim" ifadeleri yer aldı. 
 
Başkan Gökhan’dan mesaj
5 Nisan Avukatlar Günü nedeni ile mesaj yayınlayan Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan ise; “Şüphesizdir ki adalet, toplumu bir arada tutan, toplumsal huzur ve barışı yetiştiren en önemli değerlerdendir. Bu nedenle bir toplumdaki hukuk anlayışı, adalete güven duygusu ne kadar gelişmişse, toplumsal yaşam da o denli sağlıklı ve huzurlu olur. Hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına giden yolda emin adımlarla yürüyen avukatlarımız bu hak ve hukuk mücadelesinin en değerli taşlarıdır. Avukatlar sadece bu mücadelenin değil, aynı zamanda mücadele bilincinin de tüm topluma yerleşmesinde çok önemli rol oynamaktadırlar. Adalet kavramının, güçler ayrılığının, yeni anayasa tartışmalarının tüm gündemi oluşturduğu şu önemli günlerin sonucunun; ülkemizin aydınlık geleceğine, insanlarımızın huzur ve mutluluğuna katkı sunması dileğimle… Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de vurguladığı gibi, bağımsız bir yargı ve adaletin önemini bilen ve bu gayede emek veren tüm avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar gününü kutlar, saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş