havadurum

Avustralya ve Yeni Zelanda yetkililerinden Türk misafirperverliğine teşekkür...

193

 Avustralya ve Yeni Zelandalılar tarafından Anzak çıkarmasının yıldönümü olan 25 Nisan sabahında, Anzak Koyu`nda tören düzenleniyor. Geleneksel hale gelen tören Çanakkale Kara Savaşları`nın 102`inci yıldönümünde de tekrarlandı. Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin yapmış olduğu seyahat uyarılarına rağmen Şafak Ayini törenine geçen yılki törenlere yakın sayıda Avustralyalı ve Yeni Zelandalı katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Tarihi Yarımada`da düzenlenen törenler sorunsuzca sona erdi. Törenlerin ardından geçtiğimiz akşam Türk, Avustralya ve Yeni Zelandalı yetkililerin katıldığı "Anzak Günü Teşekkür Resepsiyonu" düzenlendi.  Kolin Otel Redmoon Salonu`nda düzenlenen resepsiyona Avustralya Konsolosu Dylan Walsh, Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Yeni Zelanda Büyükelçi Yardımcısı Ed McIsaac, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, törenlerden sorumlu Avustralyalı Emekli Tüm General Mark Kelly, Türk büroratlar ve askerler, Yeni Zelandalı bürokratlar ve askerler katıldı. Resepsiyonda, Avustralya Konsolosu Dylan Walsh ve Yeni Zelanda Büyükelçi Yardımcısı Ed McIsaac konuşma yaptı. 

 
Walsh; "Bugün bizlerin ortak olarak paylaştığı şeyler, bizleri birbirimize bağlayan şeyler"
Törenin açılış konuşmasını yapan Avustralya Konsolosu Dylan Walsh; "102 yıl evvel halklarımız birbirine karşı burada savaştılar. Birbirimiz ile düşman olarak tanıştık ama yine de bu kendi içerisinde birbirine saygı duyan iki tarafın mücadelesiydi ve şu anki dostluğumuz orada oluştu. Bizim atalarımızın burada tanık olduğu şey korkunç bir olaydı. Burada inanılmaz zorluklara, inanılmaz acılara, çok kötü durumlara tanıklık ettiler ve bu savaştan sağ kalan atalarımız hayatları boyunca savaşın izlerini taşıdılar. Hayatta kalamayanların aileleri, anneler, babaları kaybettikleri çocuklarının acılarıyla yaşadılar. Ama bizim yılın iki günü bir araya gelerek onların anısına törenler ile onları anmamız, bugün hayatımızda üç ülkenin anısında ve varlığında bu etkinlilerde rol almamız çok önemli. Bunun bana hatırlattığı ise inanılmaz bir trajedinin bugünkü dostluğa verdiği katkı. Bugün bizlerin ortak olarak paylaştığı şeyler, bizleri birbirimize bağlayan şeyler. Her sene Türk yetkililer kalplerini açarak inanılmaz bir ev sahipliği yaptılar; uykusuz, yorulmaz bir şekilde büyük bir emek harcayarak bizi burada ağırladılar" dedi. Konuşmasının devamında Walsh, anma törenlerinde emeği ve katkısı geçenlere teşekkür etti.
 
McIsaac; "Yapılan seyahat uyarılarına rağmen..."
Yeni Zelanda hükümetini temsil etmenin kendisi için onur ve şeref olduğunu belirten Yeni Zelanda Büyükelçi Yardımcısı Ed McIsaac ise ; "Bu sene tekrar çok başarılı bir anma etkinliği gerçekleştirdik. 2015 yılında yapılan tören bugüne kadar yapılan törenler arasında zirve noktası olarak gösteriliyordu. Komplike organizasyon gerektiren bir çalışma sergilendi. Ancak 2016 ve 2017 yılları da kendilerine has zorluklarla, değişikliklerle öne çıktı. Törenlerden çok kısa bir süre önce hem Yeni Zelanda hem Avustralya hükümetleri seyahat uyarılında bir değişiklik yaptılar. Dolayısıyla bunların sonucu olarak güvenlik meselesi bizim için daha yoğunluklu bir konu haline geldi. Son haftalarda ve özellikle anma törenlerinin yaklaştığı son günlere doğru emniyet güçleri ve diğer tüm ekipler de güvenlik adına aldığı tüm önlemler son derece etkileyiciydi. Herkesin güvenliği açısından gerçekten inanılmaz bir iş çıkarıldı. Bu sene gelen ziyaretçi sayısının yapılan seyahat uyarılarına rağmen geçen seneki kadar olması da enteresandı. Bu en azından iki şeyi gösteriyor; birincisi, Yeni Zelandalıların ve Avustralyalıların kalbinde burasının ne kadar özel bir yer olduğunu ve o bağın ne kadar kuvvetli olduğunu, her zaman kalbimizi dolduracağını gösteriyor. İkincisi ise Anzak törenleri için buraya gelenlerin Türk emniyet güçlerine olan güvenini gösteriyor, onları koruyacaklarından emin olarak geldiler" dedi. McIsaac de ayrıca törenlerde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.    (Atakan Alkış)
Paylaş