havadurum

Ayvacık'ta altın madeni yine yeniden!

Daha önce iki kez ÇED süreci sonlandırılan Kısacık Altın Madeni Projesi için madenci şirket yeniden başvuruda bulundu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Doğan, "Madencilik faaliyetleri için yok edilmek istenen Kazdağları'nı sonuna kadar savunacağız! Ne pahasına olursa olsun bu yıkımı durduracağız!" dedi.

752

Ayvacık ilçesinin Kısacık köyü yakınlarında işletilmek istenen "Kısacık Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi" projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunuldu. Yüzde 79`u maden şirketlerine ruhsatlı olan Kazdağları`nın eteklerindeki ilçelerden biri olan Ayvacık, jeotermal santraller, uranyum sondajlarını tartışırken, bu kez de altın madeni projesi ile karşı karşıya kaldı. Çevre örgütleri, hem Ayvacık`a hem de Kazdağları`na bir hançer daha vurulmak istendiğini belirterek projeye karşı çıkıyor.

12 bin dönüm ruhsat alanında 75 yıl çalışılacak
Daha önce 2017 ve 2018 yıllarında iki kez bölge halkının tepkisiyle durdurulan "Kısacık Köyü Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi" Projesi için Temmuz ayında yeniden ÇED süreci başlatıldı. Halkın Katılımı Toplantısının (ÇED Toplantısı) ne zaman yapılacağı henüz belli olmazken, Pumice Madencilik tarafından 12 bin dönümlük ruhsat alanındaki projenin ÇED alanı 1551 dönüm olarak başvuru dosyasında yer aldı. 23 Aralık 2013 tarihli ruhsatın süresi bu yıl doluyor. 750 bin tonluk toprak ve kayaç kazısı yapılacağı öğrenilen proje kapsamında toplam 56 milyon 285 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülüyor.

Günde 4 bin 167 ton toprak ve kayaç kazısı yapılacağı ifade edilen proje dosyasına göre, projenin süresi 75 yıl olarak belirlendi. 35 kişinin istihdam edileceği projenin çok büyük bir kısmı ormanlık alanda bulunuyor.

Köyleri ve su kaynaklarını tehdit ediyor
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Proje alanının 1,7 km batısında Akçin Göleti, 4,4 km güney batısında Ayvacık Barajı bulunduğu ifade etti. Proje alanının 600 metre yakınında Koca Dere geçtiğini söyleyen Doğan, Koşuburnu köyünün domates tarlalarını Akçin Göleti ve Ayvacık Barajı`nı besleyen su kaynaklarının tehdit altında olduğunu söyledi. Doğan, "Proje, yaşam alanlarına çok yakın. Kısacık köyü`ne 500, Güzelköy`e 1000, Baharlar`a 1900 metre mesafe. Alanın flora, fauna, hidrolojik, tarımsal ve teknik özelliklerinin uzmanlar tarafından incelenmesi sonrası hazırlanan raporda projenin bölgenin su kaynaklarına, ormana ve yabani yaşama büyük zarar vereceği belirtilmişti" dedi.

"Ne pahasına olursa olsun bu yıkıma izin vermeyeceğiz"
Doğal ormanlar ve verimli tarım arazileriyle kaplı, aynı zamanda Ayvacık ilçesinin su kaynağı da olan bu bölge için direneceklerini dile getiren Doğan, "İklim krizinin de etkisiyle her geçen gün daha da fazla kuraklık yaşanan böyle bir dönemde altın uğruna yok edilemez! Artık yeter! Madencilik faaliyetleri için yok edilmek istenen Kazdağları`nı sonuna kadar savunacağız! Ne pahasına olursa olsun bu yıkımı durduracağız!" dedi.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş