havadurum

Ayvacık, geleceğe güvenle bakıyor

1285

 Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulunarak, göreve geldiği 1 Nisan tarihinden itibaren yapılan çalışmaları, hayata geçirmeyi planladığı projeleri ve tespit ettiği sorunları paylaştı. İlçede önceliğin kreş hizmetine verileceğini ifade eden Bayram, “2020 yılının ilk ayında projelerimiz arasında olan kreş için temel atacağız ve eğitim yılının ikinci dönemine yetiştirmeye çalışacağız. Kreşimiz, tam günlük olacak. Çünkü ilçemizde böyle bir kreş yok. Anaokulumuz var ama yarımgün görev yaptığı için buradaki memurlar çok sıkıntı çekiyorlar. Dolayısıyla birçok memur arkadaşımız da ilçede görev yapmasına rağmen Çanakkale’de, Kepez’de ikamet ediyor. Bu da ilçemize eksi olarak geri dönüyor. Kreş, olmazsa olmazlarımızdandır. Ayrıca bildiğiniz gibi bizim, çamlık, mesire alanımız var. Yıllar önce orada güzel bir kır lokantamız vardı. Ormanla yapılan protokol gereği de lokantayı yapmak zorundayız. Yıl içerisinde onu faaliyete geçireceğiz. Fatih Camisinin karşısında boş bir alan var, orayı da kapalı otopark yapacağız. Bu yıl bu iki projemizi hayata geçirerek başlayacağız. Yarım kalan sokak çalışmalarını devam ettiriyoruz. Öncelikle ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Tabi çalışmalarımızı borçlanarak değil de bütçemiz doğrultusunda yapıyoruz. İmar alanımızda Ahmetçe, Kayalar köylerimiz var. Assos bizim imar alanımızın dışında ama Assos’ta günübirlik tesis alanımız var. Orası da Ayvacık halkı için yapılmış bir tesis. Orada da işletmemiz devam ediyor. Mücavir alanımızın içinde olmadığı zaman turizme çok fazla dokunamıyoruz. Fakat ben,  turizmciyim, 16 yaşımdan itibaren turizmle uğraşıyorum. Turizmin eksisini de artısını da bilirim. Çay bahçesi, restoran, otel işlettim, yani turizmin içinden gelen bir insan olduğum için konulara da daha çok hakimim” dedi. 

 
“Aracımı zabıta birimine hediye ettim”
“Belediye olarak araç-gereç konusunda çok gerideyiz ve hepsi çok eski” diyen Bayram, “Şuan kendi makam aracım yok. Kendi makam aracımı, zabıtaların aracı yetersiz olduğu için zabıta birimine hediye ettim. Şuan çoğu yerde kendi aracımla idare ediyorum. Zaten ben, fazla araç istemiyorum. Çünkü kendim de esnaf olduğum için yıllardır her yere yürüyerek gidiyorum. Vatandaş, buraya gelmeye çekiniyor ama biz, vatandaşın ayağına gidersek daha iyi olacak. Mesela ben, mesaim bittikten sonra kahveye gidiyorum, oyun oynuyorum, insanlarla sohbet ediyorum ve orada dertlerini, sorunlarını daha çok anlatıyorlar” ifadelerine yer verdi. 
 
“Altyapımız yetersiz!”
Altyapı konusunda da açıklamalarda bulunan Bayram, “Altyapının yeni yapılmasına rağmen doğru bir altyapı yapılmadığını biliyoruz. Yağmur yağdığında yine logarlarımız taşıyor, yetersiz geliyor ve eski yer altı su şebekelerimizde üç çeşit boru sistemi var, bunun büyük bir kısmı değişti. Sadece çarşı merkezi kaldı. Çarşı merkezini de sokak sokak çalışarak tamamlıyoruz. Çalışmaları parça parça yaptığımız için vatandaştan tepki de almıyoruz. Bizden önceki Belediye Başkanımız, tepki almamak için çarşı caddesine girmedi. Biz, çalışmalarımıza direkt çarşı meydanından başladık ve halktan da hiç bir tepki almadık. Çünkü yaptığımız bu sistem doğru bir sistemdi. Çünkü tüm çalışmaları doğru bir şekilde yapmamız ortalama 20 günü buluyor. 20 gün boyunca o insanları mağdur etmememiz gerekiyor. Biz su arıtmayı geliştireceğiz. Bölgemizde Troas Katı Atık Birliği var ve ben onun da başkanı seçildim. Oradaki atıklar da bizim tesisimize gelecek ve yetersiz gelecek. Onun için bu konunun da projelendirilip geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 
 
Kış turizmi ve Aristo’nun önemi!
“Burada bizim sezonumuz 45-50 gün” diyen Başkan Bayram, “Biz, bunu sadece Assos olarak değil, kış turizmine yönelik, 45-50 günlük turizm sezonunu çok daha uzun sürelere yayacak bir çalışma yapmak zorundayız. Yazın çok yoğun bir katılım var ama kış turizmine yönelik çalışmalar yaparsak bölgenin parlayan yıldızı olabiliriz. Aristoteles, dünyadaki ilk felsefe okulunu Assos’ta kurmuş. Burada yaklaşık 20-25 yıldır felsefe okumaları oluyor. Bu okumalar kurulduğunda ben, 23-24 yaşlarındaydım ve kurulmasında yardım ettim. Assos’u Aristoteles üzerinden daha çok canlandırmak gerektiğini düşünüyorum. Aristoteles’in felsefe okulunu o bölgede kurabilirsek, çok güzel olacak. Sadece Türkiye’deki felsefe hocaları değil, dünyadaki felsefe hocalarının da katıldığı bir etkinlik oluyor” ifadelerine yer verdi. 

“Festivallere destek olmayı daha doğru buluyoruz”
Bayram, ayrıca “21 Eylül Ayvacık’ın kurtuluş yıldönümü. Biz, bu yıl farklı bir konseptte yapacağız. Kurtuluş yıldönümünü üç güne yayacağız. Birinci günde yöresel ev yemekleri yarışmaları, zeytinyağı tadımı yapacağız. İkinci gün sünnet şöleni yapacağız. Bu proje daha önce yapılıyordu ama 15 yıldır biz, örf ve adetlerimizden uzaklaştırıldık. Üçüncü gün de konser eşliğinde final yapacağız. Sokak Ağzı’nda bir festivalimiz var. Biz, festivallere destek olmayı daha doğru buluyoruz. Bölgemizde düzenlenen festivaller var, bunlara araç konusunda, personel konusunda ve diğer bazı konularda destek veriyoruz” dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş