havadurum

Ayvacık'ta gelenek sürüyor

617

 Ayvacık Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta sonu Manisa, İzmir, Muğla, Aydın ve Çanakkale’den develerin katılımı ile gerçekleştirilen deve güreşi büyük ilgi gördü. Bölgedeki baş güreşçi develerin de katılımı ile gerçekleştirilen güreşte develer, Ayvacık’ın depremden etkilenen köylülere moral vermek için güreşti. Deve Güreşine AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider de katıldı. Binlerce kişinin katıldığı deve güreşinde konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Bu güreşleri depremzedelere ve halkımıza moral olması adına düzenledik. Depremden zarar gören köylülerimiz de burada. Halkımızın biraz daha movitasyonu artsın ve stresten uzaklaşsın diye bugün bu organizasyonu yaptık. Önceden bu bölgede develer yük taşımacılığında kullanılırdı. Bunların içinde pehlivan deve diye yetiştirilen develer var. Onlarda sadece güreşler için yetiştiriliyor. Dolayısıyla ilçemiz Ayvacık’ta da potansiyel var. Bu güreşleri sevenler var. O yüzden bu güreşleri düzenledik. Ege Bölgesi’nden gelen onlarca deve burada buluştu. Ege Bölgesi’nden gelen 170 deve burada. Bunlar eşleştirilip güreştiriliyor. Halkımız bu tür organizasyonları seviyor. Bu güreşlere talep de fazla. Ege Bölgesi’nde özellikle cumartesi ve pazar günleri bu güreşler düzenleniyor” dedi.


“Deprem yönetmeliğine uygun binalar yapalım”
Konuşmasında deprem konusunda da uyarılarda bulunan Şahin; “Bu kadar kalabalığı bir arada görmüşken bazı konuları da paylaşmadan geçemeyeceğim. Öncelikle başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve bize tüm destek olanlara teşekkür etmek istiyorum. Madem hepimiz burada toplandık, unutmamamız ve uygulamamız gereken kurallar var. Deprem, açık alanda kimseye bir zarar vermiyor. Ama zarar veren ve maalesef kayıpların olduğu depremler, kaçak göçek yapılar nedeni ile oluyor. Bunlara ne olur dikkat edelim. Binaları mutlaka kayıtlı, yapı denetimlerin kontrolünde, demiri ile çimentosu ile deprem yönetmeliğine uygun binalar yapalım” dedi.
 
“Depreme karşı tedbirli yaşamalıyız”
Depremden etkilenmemek için uyarılarda bulunan Şahin; “Bilhassa yatak odalarınızda başucunuzda asılı fotoğraflar, çerçeveler, resimler gibi düşerek sizlere zarar verebilecek cisimleri kaldırın. Hatta gardıroplarınızı iyi monte edin ya da hiçbir şekilde odanızda gardırop bırakmayın. Ulaşım için de, tedbir amaçlı olarak araçlarınızı sokaklara karşılıklı bırakmayın. Çünkü hizmet araçları geçemiyor. Bir sıra olarak bırakılabilir, ancak karşılıklı bırakarak yolu daraltmayalım. Bunlara dikkat etmemiz çok önemli. Her zaman deprem olabilecekmiş gibi tedbirli yaşamamız can ve mal güvenliğimiz açısından büyük önem arz ediyor” dedi.  

“Katılım beklediğimizin de üstünde oldu”
Hafta sonu gerçekleştirilen deve güreşi sonrasında gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulunan Şahin; “Bu deve güreşi sadece Ayvacık merkezine yönelik gerçekleşmedi. Bilhassa depremde zarar gören köylülerimizin morallerini bir nebze de olsa düzeltmek için yapılan bir etkinlik oldu. Deve güreşine katılım beklediğimizin de üstünde oldu. Tahminen 15 bin kişinin geldiğini düşünüyoruz. Bunun yanında komşu iller ve ilçelerden de katılım oldu. Bölgenin en pehlivan develeri, baş develeri ve deve sahipleri de büyük bir katılım gösterdi. Çünkü onlar da bu süreçte depremden etkilenen vatandaşlarımıza moral vermek amacı ile bu güreşe katkı sağlamak istediler. Çok şükür hava da güzeldi ve bol seyircili bir güreş oldu. Gelen insanların da memnun kaldığını görmüş olduk. Akşam saatlerine kadar da güreş alnından kimse ayrılmadı” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş