havadurum

Ayvacık'ta halkın psikolojisi bozuldu

567

 Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün düzenlediği basın toplantısında Ayvacık ziyaretini değerlendirdi. Bölgede yurttaşlarla ve ilgililerle görüşmeler yaptıklarını, incelemelerde bulunduklarını dile getiren Başkan Gökhan, kadın ve çocuklar başta olmak üzere yurttaşların psikolojik olarak etkilendiklerini ifade etti. Gökhan, “Burada söylememiz gereken iki konu var. Bir tanesi, normalde deprem olur, ardından bir iki artçı olur ve biter. Yöre buna alışık. Fakat bu böyle değil. Her gün, günde 3-5 kere sallanıyor ki, bizim burada duyduklarımızdan daha fazla duyulanlar var. Bu durum tabi oradaki insanların psikolojisini bozmuş. Kadınların ve çocukların psikolojilerinin bozuk olduğunu tespit ettik. Yani evi sağlam olan da evine giremiyor. Çanakkale’ye gelin deniyor, oradan da gitmek istemiyorlar. Evlerinize girin deniyor, evlere de girilmiyor. Niye? Psikolojik bir şey. Mesela bir vatandaş söyledi, 8 yaşındaki çocuğu iki gündür uyumuyormuş. Çocuğunu Çanakkale’ye gönder diyoruz, gitmiyor diyor. Bütün bunların hepsi psikolojik rahatsızlıklardır ve doğaldır. Depremin ne kadar psikolojiyi bozduğunu Düzce ve Yalova’dan da biliyoruz. Dolayısı ile öncelikli olarak oraya psikolojik danışmanların gönderilmesi lazım. Yani okullarda, köy kahvelerinde buradaki insanları toplayıp bir psikolojik terapi yapmamız lazım” dedi. 

 
“Bunların aklını FETÖ almış”
“İkincisi, orada bir başka konu var” diyen Başkan Gökhan, “Bu depremin sebebinin, gerekçesinin oralarda yapılan derin sıcak su sondajlarının neden olduğuna inanmışlar. Neden? Bu depremin çeşidi itibari ile. Sürekli sallanmanın sebebi fay kırığı değil, bu sondajlardan. Böyle bir algı var. Bu algı bütün köylerde ve herkeste var. Kahvede konuşurken kimse böyle değil demiyor, biz diyoruz. Normalde bilimsel olarak olmaması gerekir. Bunun için de ne yapmak lazım? Başta bizim Onsekiz Mart Üniversitemizin jeoloji bölümü başta olmak üzere, özellikle deprem konusunda uzman olan hocaların gelip burada hem etüt çalışması yapmalarında fayda var, hem bu etütlerin sonuçlarını oradaki insanlara anlatmaları gerekir. Çünkü bu dedikodu, bu algı orada ciddi bir biçimde devam ediyor, bu da çok tehlikeli. Tabi bir de ismi lazım değil bir büyükşehir belediye başkanı var. O da insanların kafasını karıştıracak şekilde, başka bir yere bağlıyor. FETÖ’ye bağladı işi. FETÖ’nün gemileri deniz altında araştırma yapıyor, bu deniz altı gemilerini takip edin diyor. Artık iş nereye geldi. Bu ülkede belediyeleri kimler yönetiyor, bu iş nerelere geldi. Bunların aklını FETÖ almış. Deprem üzerinde spekülasyon çok olur, buna çok dikkat etmek lazım. Depremlerin sondajlardan meydana geldiği algısının açıklığa kavuşturulmasında fayda var” ifadelerini kullandı. 
 
“Yurttaşlar arabalarında yatıyor” 
CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek ise gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açımlamada; “Ayvacık’ta tüm köylerimizi tek tek dolaştık. Tabi her köyde, kimisinde az kimisinde çok çadırlarda yaşayan aileler var. Onlarla görüştük, muhtarlarımızla görüştük, Kızılay yetkilileri ile görüştük. Burada bizim tespit ettiğimiz en önemli sorun aslında; bölge halkının psikolojisi bozuk. Yani evinde hiç hasar olmayan insanlar bile evinde kalamıyor. Arabasında yatıyor, başka bir yerde yatıyor. Ayvacık uzun zamandır sallanıyor. Yani burada birçok soruna çözüm bulunabilir, eksiklikler tabiki tamamlanır. Ancak halkın yaşadığı psikolojik sorun çok çok önemlidir. Acilen bu konuda gerekli bir hamle yapılmalı. Burada tabiki tedbirler alınıyor, çadır, konteynır vs. bunlar geçici çözümler, ancak sağlıklı ve kalıcı konutlara yurttaşların sahip olması gerekir. Burada mağduriyeti yaratan bana göre deprem değil; bilinçsizlik, yoksulluk, imkansızlık… Bunları ortadan kaldırmalıyız…” dedi. 
(Seçkin Sağlam-Oya Koyuncu)
Paylaş