havadurum

Ayvacıklı kadınlar "Kazdağları çocuklarımıza emanettir"

877
Pumice A.Ş., Ayvacık`ın Kısacık köyü yakınlarında, Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurulup işletilmesi planını tekrar devreye soktu. Uzmanlar projenin hayata geçmesi halinde çevrede telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğuracağını açıkladı. 2016 yılında hayata geçirilmek istenen projeye bölge halkı ve çevre örgütleri engel olmuştu. Projenin geçtiğimiz günlerde tekrar hayata geçirilmek istendiğinin açıklanması yöre halkını ve çevre örgütlerini yeniden harekete geçirdi. Projenin iptali için daha önce hazırlanan itiraz raporları ve imzaların Ankara’ya gönderildiği açıklandı. Aynı zamanda Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, gazetemize yaptığı açıklamada madenin çevreye vereceği zararları anlatmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bugün saat 14’te gerçekleştirilecek (İDK) toplantısına katılacaklarını belirtti. Köylülerin madenin yapılmasını daha öncede istemediklerini belirten Doğan, konu ile ilgili;  Daha önce bu proje ile ilgili 11’inci ay 20176’da ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmak istendi. Köylüler bu madenin yapılmasını istemiyoruz diyerek Halkın Katılımı Toplantısını yaptırmadılar. Projenin iptal edilmesi için yeniden mücadele edeceğiz” dedi.
 
Köy muhtarlığı tarafından ÇED Genel Müdürlüğüne dilekçe gönderildi
Köy muhtarlığı olarak ÇED Genel Müdürlüğüne madenin çevreye zararlarını anlatan dilekçe gönderildiği açıklandı. Dilekçe de madenin ruhsat alanının sadece Kısacık Köyü’nü değil civardaki Akşin, Baharlar, Dağahmetçesi ve Güzelköy gibi diğer köylerini de kapsadığı dile getirildi. Madenin, Kocadere, Kısacık Deresi, Akçin Göleti ve Ayvacık Barajına yapacağı etki nedeniyle Akçin Ovasında tarımcılık yapan bütün köyleri olduğu kadar Ayvacık İlçesini de etkileyeceğinin belirtildiği dilekçede “İşletilecek maden, açılacak devasa çukurlar ve yoğun ağır metaller ihtiva eden atık topraklarıyla bölgenin topraklarını, suyunu, havasını olumsuz etkileyecektir. Yapılacak patlatmalarla, kırma ve eleme tesislerinden çıkan tozlarla, taşıma kamyonlarının tozu, gürültüsü ile köyler yaşanmaz hale gelecektir” denildi.
 
“Proje tarımı ve doğal yaşamı olumsuz etkileyecek”
Madenin çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vereceği vurgulanan dilekçenin devamında; “Planlanan maden alanının çok yakınında bulunan Ayvacık Barajı, Akçin Göleti, Kısacık Deresi Gölet’imizde meydana gelecek kirlenme ve su miktarındaki azalma, bu bölgede yaşayan ve tarım yapan köylüleri ve Ayvacık Halkını çok yakından etkileyecektir. İstenen Halkın Katılımı Toplantısına katılmayarak, tepki göstererek ve toplantıyı yaptırtmayarak bu projeyi istemediğini belirtmiştir.  Ancak halkın istememesine rağmen ÇED sürecinin devam ettiğini ve 28 Haziran 2017 tarihinde Bakanlığınızda Kısacık Altın Madeni Projesi ile ilgili İDK Toplantısı yapılacağını ve projenin görüşüleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Altın madeni sadece bölgede yaşayan insanları değil Kazdağları’nın eşsiz ekosistemini tehdit etmektedir. Gelecek kuşaklar adına emanetçisi olduğumuz Kazdağlarındaki hayat, kısa vadeli çıkarlar uğruna altıncılara terk edilemeyecek ölçüde değerlidir” ifadelerine yer verildi.

“Projeye karşı Ankara’ya gidiyoruz”
Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan, bugün gerçekleştirilecek İDK toplantısına katılacaklarını belirterek; “Kısacık Altın Madeni Projesinin gerçekleştirilmesinin telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle istemiyoruz. Şu anda Ankara’ya gidiyoruz. Yarın Bakanlıkta İDK toplantısı var. Daha önce bölgeden topladığımız imzaları ve itiraz raporlarımızı kargo ile göndermiştik. Bunları birde sözlü anlatmak üzere Ankara’ya gidiyoruz. Maden Mühendisi ve organik tarım yapan üye arkadaşlarımız ile beraber orada olacağız. Aynı zamanda maden değerlendirmesi ile ilgili bir rapor hazırlamıştık. Raporu hazırlayan arkadaşımız da bizimle beraber. Yarın projenin akıbeti görüşülmüş olacak. Toplantıda Bakanlığın tespit ettiği Tarım Bakanlığı, DSİ, Maden İşleri Genel Müdürlüğü gibi komisyon üyeleri oluyor. Bu toplantıda firma bir sunum yapıyor ve projeyi anlatıyor. Bizler komisyon üyesi değiliz ancak, zorda olsa içeriye girmeye çalışıyoruz. Bazen alınmadığımızda oluyor. İDK süreçlerini, sivil toplum örgütleri pek fazla takip etmiyordu. Biz bunu başlattık. Başvurup katılma hakkımız var” dedi.  
 
“Halk altın madeni istemiyor”
Daha önce bu proje ile ilgili 11’inci ay 20176’da ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmak istendiğini ancak yöre halkı tarafından izin verilmediğini vurgulayan Doğan; “Toplantında firma gelip madenin yapılacağı yerde köylülere bilgilendirme yapıyor. Bizde civar köylerde altın madeninin zararlarını anlatmıştık. Köylüler, ‘bu madenin yapılmasını istemiyoruz’ diyerek Halkın Katılımı Toplantısını yaptırmadılar. Toplantının yapılamadığına dair tutanaklar tutularak gönderilmişti. Kısacık köylüleri madenden yana hale getirilmişlerdi. Oraya gücümüz yetmemişti ancak civar köylerin tepkisi ile o toplantısı yaptırılmamıştı. Projenin iptal edilmesi için yeniden mücadele edeceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş