havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

BAŞARI NEDİR?

2652

Başkalarının ne istediğine göre değil, kendi isteklerimize göre ve fikirlerimiz doğrultusunda hedeflerimizi belirlemeliyiz.

Bazı insanlar, insanlara yardım etmenin onlara mutluluk getirdiğini düşünür ve bu nedenle başarı, onlar için başkalarına adanan bir yaşam gibi görünür. Bazıları bir iş kurmanın veya bir ürün elde etmenin onlara mutluluk getirdiğini fark eder.

Kendimiz için başarıyı anlamazsak ve başkasının yolunu izlemeye çalışırsak, sonunda hayal kırıklığına uğrarız, mutsuz ve sonucunda kendimizi çok başarısız hissederiz.

Başarıya giden yol kendinize şunu sorarak başlar: "Beni ne mutlu eder?"

Ayrıca, birçok yönden başarılı olduğumuz alanları anlamak da çok önemlidir. Belirli bir hedefe ulaşana kadar başarısız olduğumuzu varsayarsak, asla mutlu olamayız. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz her şeyi tanımak ve bilmek zorundayız.

Başarı hem bir amaç hem de bir yolculuktur. Belirli noktalara ulaştığımızda, bunların her biri bir başarı unsurudur. Ama orada durmuyor, hep daha fazlasını istiyoruz ve daha iyisini hedefliyoruz. 

Bizi mutlu edecek hedeflerimiz için bir plan yapmamız gerekiyor. Başarının yolu, büyük ve kararlı eylemler gerçekleştirmeyi gerektirmektedir.

Gerçek başarıya ulaşmak için hangi adımları atılmalı?

Cevaba ulaşmak için şu birkaç soruya net bir şekilde cevap verebilmeliyiz:

Neler olmasını istiyorsun ne oluyor?

Kendimi seviyor muyum?

Düşüncelerim benim için değerli mi?

Önceliklerim neler?

Bu soruların cevapları çok net olmalı. Bu sorularınızın yanıtları, başarının ilk basamağını oluşturuyor. Mutlu olayım yeter gibi alışılmış cevaplar olmamalı. Başarılı olmak ve başarı için de önce ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekir. Kişinin mutlu olacağı konu veya konuları tespit etmesi, onlara ulaşması için hedefler koyması, o hedefler uğruna çabalaması, bu süreçten heyecan duyması, ulaştığı hedeflerle mutlu olması ve kişinin bulunduğu noktadan geriye baktığında gurur duyacağı bir hayatı yaşamasıdır. Başarı tek yönlü bir yol değil, yaşamış olmaktan dolayı mutluluk duyacağımız bir süreçtir.

Hiçbir başarı rastlantı sonucu değildir, çalışmaların sonucudur. - İbn-i Sina