havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

BEDEN DİLİ NE ANLATIYOR?

2354
Vücut dili vücudun duruşundan, mimiklerinden ya da göz hareketlerinden oluşan ve tüm bu oluşumları zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle destekleyen bir iletişim şeklidir. Sözel olmayan bu iletişim şekli, aslında kişinin kendisini ifade ederken büründüğü karakteristik özelliği de olabilir. Konuşurken veya dinlerken, yüz ifadeniz, hareketleriniz ve duruşunuz dâhil olmak üzere beden dilinizle karşınızdaki insana duygu ve tepkileri de ifade edersiniz.Çoğu araştırmacı, insan iletişiminin sadece yüzde 30 ila 40 oranında sözel olduğu ve etkileşimlerimizin yüzde 60 ila 70`inin verdiğimiz sessiz sinyallerden oluştuğu sonucuna varıyor.
 
Kolları çapraz yapmak
Öfkeli veya inatçı görünebilirsiniz. Savunma beden dili olarak görülür. İletişimi kesmenin, karşınızdakini artık dinlemiyor olduğunuzun bir göstergesi olabilir kolları çapraz yapmak. Kollar genelde iletişimi kesmek istediğinizi ya da karşıdan alacağınız duygu ve düşüncelere kapalı olduğunu işaret ediyor olabilir.
 
Gözleri kaçırmak
Bu maddeyi hemen hemen hepimiz biliyoruzdur. Konuşurken gözleri kaçırmak, göz temasından kaçınmak karşı tarafta "acaba yalan mı söylüyor" algısı yaratabilir. Çünkü vücut dili denince ilk akla gelen mesajlardan biridir göz kaçırmak. Tabi bu direkt yalan söylendiği anlamına gelmez, aynı zamanda sizin utangaç biri olduğunuzu da işaret edebilir. Bir tarafta saklanan bir şeyler, bir tarafta utangaçlık. Bu işler hiç kolay değil.
 
Parmaklarınıza Dokunma
Parmaklarınıza dokunduğunuzda, sabırsız ve muhtemelen beklemek konusunda gergin göründüğünüzü ifade eden bir davranış sergilersiniz. Bir diğer yorumla Parmak uçlarınızı bir arada tutmak ve avuç içlerinizi ayırmak, otorite ve kontrolünüz olduğunu size bildirir. Patronlar ve politikacılar bu hareketi sıklıkla sorumlu olduklarını göstermek için kullanırlar.
 
Başınızı Bir Tarafa Eğmek
Kafanızı yana yatırdığınızda, bu genellikle size söylenen bilgileri keskin bir şekilde dinlediğini veya neyin iletildiğiyle ilgilendiğiniz anlamına gelir. Ayrıca çok yoğun konsantre olduğunuz anlamına da gelebilir.
 
Elinizi Yanağınıza Yerleştirme
Yanağınıza elinizle dokunduğunuzda, aldığınız bilgileri düşündüğünüzü ve dikkatlice değerlendirdiğinizi gösterirsiniz. Birinin onlarla konuşurken bunu yaptığını gördüğünüzde, genellikle söylediklerinizi düşünecek kadar ciddiye aldıklarını varsayabilirsiniz.
 
Tırnak Yemek
Tırnak ısırma, stres, sinirlilik veya güvensizliği gösterebilecek bir alışkanlık türüdür. Çoğu zaman insanlar farkında olmadan tırnaklarını ısırırlar.
 
Oturma Şekli
Oturma pozisyonu da kişilik tipiniz hakkında çok şey söylüyor. Dik oturuyorsanız kendine güvenli, kanepenin ortasında oturuyorsan kendinden emin, çapraz kollar kızgın, çapraz bacaklı oturuyorsan rahat, eller kucaktaysa kapalı fikirli gibi anlamlara gelebilmektedir.
Vücut dili doğru biliniyorsa kendi yararımıza kullanabiliriz. İstediğimiz her hangi bir şeyi elde etmemize yardımcı olabilir. İyi bir iş teklifi veya ilişki başlangıcı gibi konularda bize olumlu sonuçlar kazandırabilir. 
 
KAYNAK: https://www.pusula360.com/blog/detay/267/en-cok-yapilan-20-beden-dili-hareketi-ve-anlamlari