havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

BİR ‘İmparatoru’YENEN RÜZGAR..!!!

1707
        Değerli okurlarım, 2014 Avrupa Futbol Şampiyonası Grup maçında bildiğiniz gibi 320bin nüfuslu İzlanda 77 milyon nüfuslu Türkiye’yi 9.500 kapasiteli stadında 3 Gol atarak hezimete uğrattı. Futbolda Avrupa ve Dünya ölçeğinde dişe dokunur başarıları olmayan; bizim maça kadar sahaya çok gol yememek ve “şeref sayısı” denilen tek gol atmak için çıkarlardı..Peki biz bu ‘balıkçılara’ niçin yenildik?
Oysa biz, meşin yuvarlak santraya gelmeden önce kesin favoriydik! O kadar ki Teknik Direktörün yeteneğini ölçmede özürlü olan bazı spor yazarları ve futbol yorumcuları o denli ileri giderek kendilerinden geçti ki İzlandalı futbolcular için; “topu elle taşısalar bile en fazla üç kez kalemize gelebilirler..” diyerek onları aşağıladılar!
*Şimdi geliniz bu hezimetle ilgili bir neden-sonuç ilişkisi kuralım…
***
            Sonuç olarak; küçümsenenler-aşağılananlar gol yemeden kalemize 3 Gol attılar. Maç sonunda konuşan bizim Teknik Direktörümüz Fatih TERİM’in sözlerini masaya yatıralım.
            Ne demiş sözde İMPARATOR!:“Aslında o rüzgar olmasa maçı alırdık. İkinci yarı tam rüzgarı arkamıza alacaktık rüzgar durdu! Rüzgar bizim dengemizi bozdu..!”
            *Rüzgara gerek yoktu ki zaten; uygulattığın taktikle denge-menge kalmamıştı. Böyle bir bahaneye sığınmak bir İmparator için acizlik değil midir!?
            “Yıldız tarifini yapmak lazımmış. İzlanda maçında yıldız gibi oynayan yokmuş..” Bu sözlerde İmparatora ait.
            *İyide arkadaş o yıldızları ‘köylü Hüsmen Dayı mı’ oynatacaktı!?. Onlar madem ki ‘yıldız’ değiller, neden Milli Takıma seçtin? (Örn: Danimarka maçında çok iyi bir performans gösteren Olcay Şahan ve Almanya da kendisinden övgüyle söz ettiren Hakan Çulhanoğlu’nu ilk 11’e neden almadığını da bir açıklasana!..)
            İzlandalı oyuncuların kadro değeri 33 milyon Euro, bizimkilerin 170 milyon Euro. Hikaye okumayı bırak!..“Ben bu kadar yapabiliyorum” de ve istifa et! Bir İmparator rüzgara sığınır mı?.. Yeme bizi!
                                                                       ***
            Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) İmparatorla 15 Kasım 2013’te 5+2 yıllık sözleşme imzalamıştı. Bulunmaz Hint Kumaşı çok büyük bir Hoca ya!.. Bakın mukavelesine nasıl bir madde koydurmuş; “İlk 1 yıl içinde görevden alınırsam TFF’den 15 milyon Euro tazminat alırım.”(Yani; yaklaşık 43 milyon TL.)
            Peki, sözleşme boyunca görevde kalırsa bugünkü kurla alacağı paranın miktarı ne kadar? Okuduğunuza inanmamazlık yapmayın, tam 35 milyon Euro. (Yani; 105 milyon TL’den fazla) Bitmedi.. Başarılı olursa ki; (ben asla inanmıyorum) primler hariç, ayda 1 milyon TL. (Yani; 1150 asgari ücretlinin toplamına eşit)
            Peki, İzlanda Teknik Direktörü LarsLAGERBACK’ın maaşı ne kadar? 15 bin Euro.
            *Az da olsa futboldan anlayanlar şu haklı soruyu İmparator Terim’e soruyorlar:
            “Aldığı parayı hak ediyormusun? Hak ettiğini düşünüyor ve vicdanen rahatsan yukarıda ki soruyu sorulmamış say!..”
            Bunca fakiri-fukarası-gurebası olan bir ülkenin insanları üç kuruş ekmek parası için madende, iş kazalarında (iş cinayetleri) can verirken Milli Takımdaki başarısızlığı defalarca kanıtlanmış bir futbol antrenörüne bu bol kepçe paralar neyin nesidir!?
            *Politik ilişkilerle hem Milli Takıma Hoca olacaksın hem de görevden alınırsam “tazminat alırım” diyeceksin. (Herhangi bir kulüp ile sözleşme yaparsan o “tazminat” maddesini koydur.) Ancak, Ay-Yıldızlı Milli Futbol Takımına hoca olmak başka bir şey… Bu onur yetmiyor mu?
            *Başarısızsan tabii ki görevden alınmalısın! Lafa gelince “Vatan-Millet-Sakarya” edebiyatı yapacaksın, ancak; “görevden alınırsam 43 milyon TL tazminat alırım” diye mukaveleye madde koyduracaksın. YAZIK Kİ YAZIK… Demek ki vicdan ile cüzdan arasına sıkışma böyle bir şey!!!
***
            Sevgili Çanakkale OLAY okurları,İmparatora fazla haksızlık etmemek için Milli Takımdaki performansını anımsayalım;
            -1996 Avrupa Futbol Şampiyonasında Hırvatistan-Portekiz-Danimarka’nın rakibi oldu. Sıfır “O” Gol, Sıfır “0” Puanla turnuvadan elendi.
            - 2005’te tekrar Milli Takımın başına getirildi.
            - 2006 FİFA Dünya Kupası elemelerinde play-off maçında İsviçre’ye elendi.
            - 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasında; yarı finalde Almanya’ya 3-2 yenilerek 3’üncü oldu. (Tek başarısı…)
            - 2010 FİFA Dünya Kupasına Türkiye’yi taşıyamadı.
Öneri: Çift forvetle oynayan İzlanda’ya karşı üçlü savunmayı deneyen, sağ ve sol bekini de sürekli ileri süren bir Hoca’nın teknik-taktik bilgisinin acilen sorgulanması gerekir! “Haydi Arslanlarım!”.. “Haydi Kaplanlarım!”  hamasetinden başka becerisi olmayan! Yalaka spor yazarlarınca “Futbolun İmparatoru”“Tecrübe Abidesi” unvanları takılan Hoca’yı futbolcular dinlememiş! Fatih Hoca ne yapsınmış!.. Yıllardır bu ‘paye’ pespayeliğinden bıktık. Ay-Yıldızlı Millileri antrene edecek Terim’den başka Hoca yok mu bu koca ülkede???
SON SORU:Ey TFF Yöneticileri herhangi bir kulüp yöneticisi olmadığınızın farkına ne zaman VARACAKSINIZ!?.