havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

BU KADARINA PES

2357
Evlenecek kişilerin psikolojik özelliklerini belirleyen biyolojik yaş değil, yetişme tarzı, eğitim durumu, yetiştiği aile vs.dir. Bu nedenle evlilikte önemli olan kişilerin biyolojik yaşı değil, psikolojik yaşlarıdır. Aynı yaşta olup da eşlerden birinin çocuk karakterli, diğerinin ise olgun bir kişiliğe sahip olması mümkündür. 
 
İlişkilerde yaş farkı denildiği zaman aklımıza ilk gelen yaşlı erkek, genç kadın oluyor. Bunun tam tersi olduğu durumlar da var tabii. Ancak en çok karşılaştığımız yaşça büyük erkek ve genç bir kadın.
 
Dürüst olmak gerekirse kadın genç erkek yaşlı olduğunda aklımıza gelen maddi çıkar. Özellikle yaş farkı 20 ve üzeri olduğunda erkek genellikle para ve kariyer sahibidir. 20`li yaşlardaki kadının ise hayalleri ve hırsları vardır. Örnek vermek gerekirse günümüzde aile ve çevresel sorunlar yaşayan bir kız düşünelim sosyal medyada hayatlarını mükemmel gösteren kişilere özeniyor onlar gibi yaşamak istiyor yaş farkı fark etmeden evlilik yoluna gidiyor. Evlendikten sonra iç yüzüyle yüzleşiyor. 
 
Yaşça büyük bir erkekle sevgisi için birlikte olduğunu söyleyen genç kızların sözünü ettiği sevgi, maalesef kadın-erkek ilişkisine uygun olmayan türden. Çocukluk ve genç kızlık dönemlerinde babasından sevgi ve ilgi görememiş olan genç kızların içinde bir baba sevgisi açığı oluşuyor. Yıllar sonra kendinden yaşça büyük birinden ilgi gören genç kız, bu erkeğe karşı yoğun duygular hissedebiliyor. Bu duyguları da aşk zannediyor. Oysa bunun psikolojideki adı aşk değil, aktarımdır. Yani baba figürüne ait güzel duyguların baba yerine koyulan birine aktarılmasıdır. Yani bu tür ilişkiler, genç kızların baba sevgisini alma fantezilerinin dışavurumundan başka bir şey değil. Yaşlı erkek-genç kadın ilişkilerine kadın tarafından bakıldığında sağlıklı bir sebep görülemiyor. Büyük çoğunluğu aslında hayat sorumluluğunu taşıyamadığı için bu tür bir ilişki yaşıyor. Genç kadınların bir kısmı ise "güvenli bölge" arayışıyla kendinden yaşça büyük bir erkekle ilişkiye başlıyor. Bazı genç kadınlar ise anlık bir merak ile yaşça büyük bir erkeğin çekimine kapılıyor. Bazıları ise "baba sevgisi" boşluğunu doldurmak için yaşça büyük bir erkekle ilişkiye başlıyor. 
 
Burada Müge Anlı ya bomba gibi düşen farklı bir olaya değinmek istiyorum. Amasya`da yaşayan 21 yaşındaki Ülkü Kübra ailesi haber alamadığı için başvurmuşlar. Ailenin hisleri de biriyle kaçmış olabileceği. Tabi hisler doğru çıkıyor. Kübra eski ortaokul öğretmeni olan 60 yaşındaki Ahmet Elmalı ile kaçarak evlendiği ortaya çıkıyor. İşin vahim tarafı bu ilişkinin 8. Sınıftayken yani 15 yaşında başladığı iddia ediliyor. Bu dönemde ise Ahmet Elmalı evli ve 1 çocuk babası. Daha da kötüsü Öğretmen Ahmet Elmalı Kübra`nın babası ile okul arkadaşı olduğu ve evlerine girip çıktığı ortaya çıkıyor. İşte bu durum burada yaş farkına değil pedofiliye giriyor. Gerçekten akıl alacak gibi değil. Kızın çocukluk zamanlarında beynini yıkmaya kandırmaya manipüle ederek kendine yaklaştırmaya yöneliyor. 
 
Yani pedofilik bireylerin genellikle çocuğun ve ailesinin güvenini kaznıp çocuklara daha yakın olabileceği meslekleri ve konumları seçiyorlar. Davranışlarında genellikle dokunma, uygunsuz dokunma ve açık resimler gösterme gibi farklı manipülasyon teknikleri gösterirler. Genellikle çocuklarla temas etmenin yollarını bulma, planlama ve stratejiler uygulama becerileri gelişmiştir. Cinsel istismara uğrayan çocukların yüzde otuzu bir aile bireyi tarafından istismar edilmiş olup bu çocukların yüzde altmışı tanıdıkları yetişkinler tarafından istismara maruz bırakılmışlardır. 
 
Çivisi çıktı diyoruz. Çokta haklıyız. Bizleri bu günlere getiren öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek az. Ama bu akıl almaz olayda bir eğitimci olması çok üzücü. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. İnşallah hakettiği cezayı alır.