havadurum

Bağımsızlık ateşi 1919'da yakıldı...98 yıldır aydınlatıyor

232

 Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından başlayan etkinlikler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün çelenk sunumu ile devam etti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu törende bir konuşma yaptı. Uslu konuşmasında, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, 19 Mayıs 1919`da Samsun`a çıkışı, milletimizin varlığını güçlendiren, umutları canlandıran, istiklal mücadelesini fiilen başlatan, yeni bir devletin kuruluşu yolunda atılan ilk adımdır. Bu yönüyle 19 Mayıs, milletin bağımsızlık inancından, vatan sevgisinden, hür ve müstakil yaşama kararlılığından güç alınarak işgale, zulme, emperyalist güçlere karşı verilen bir mücadele, geleceğimizin metni olan cumhuriyetimizin ön sözüdür" ifadelerine yer verdi. Yapılan konuşmanın ardından `bayrak yürüyüşü` yapıldı. 

 
CHP’den alternatif tören
Çanakkale CHP İl Başkanlığı, resmi tören sonrasında ayrı bir çelenk sunumu gerçekleştirdi. CHP Milletvekili Bülent Öz, CHP Çanakkale 24. Dönem Milletvekili ve CHP YDK Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ve diğer parti üyeleri meydanda bulunan Atatürk heykeli önüne çelenk bıraktı. Burada konuşma yapan Nejat Önder, “Bugün Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu meşalenin Anadolu’da gönülden gönüle dolaştırdığı günün 98. yıldönümüdür. O gün Samsun’da vatansever insanların duygularıyla ulu önder Atatürk’ün önünde sizleri selamlıyorum.  19 Mayıs sadece Türk milletinin kurtuluş hareketinin başlangıcı değildir. 19 Mayıs gençlik,  gençlik gelecek demektir. Türk istiklalin yılmaz bekçisi gençler, Türk istiklal aşkını veren kara Fatmaların,  nene hatunların, “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyen Sütçü imamların, Seyit onbaşıların Barbarosların ve Atatürk’ün soyundandır. Türkiye cumhuriyeti sizlere emanettir. Gelecek kuşaklara aktarmak en başta görev ve sorumluluğumuz olmadır. Atatürk, iyi ki bizimleydin bizimlesin bizimle var olacaksın. Atatürk ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkan Yardımcısı Av. Güneş Pehlivan ise, “Padişah ve halife olan Vahdettin soysuzlaşmış kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini umduğu alçakça önlemler araştırmakta. Damat Ferit Hükümeti güçsüz, onursuz, korkak yalnız padişahın isteğine bağımlı onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmiş. Ordunun elinden silahları alınmış ve alınmakta. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında devletin içinde bulunduğu genel siyasi durumu bu şekilde özetlemiştir. Samsun’da bağımsızlık mücadelesini başlatacak olan Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkmasından bir süre sonra “vatan haini” ilan edilecek ve dönemin sıkıyönetim mahkemelerince hakkında idam kararı çıkarılacaktır. Bu sıralarda Meclis-i Mebusan üyesi yurtsever milletvekilleri de tutuklanacaktır. Bu hıyaneti işlevsiz ve yetkisiz bırakılmış son Meclis-i Mebusan’ın resmen kapatılması izleyecektir. Son derece açıktır ki; yurt ve yurttaş düşmanlarının bağımsızlık ve haklar mücadelesiyle başa çıkma yöntemleri tekerrürden ibarettir. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına ve devrimlerine yönelik meczupça saldırılar ve milli bayram kutlamalarının “milli güvenlik” gerekçesiyle yasaklanması  “milli mücadeleye” gölge düşüremeyecektir. Onurlu bir halkın özgürlüğe dair azim ve kararlılığı önünde hiçbir baskı kuvveti duramayacaktır. Cumhuriyet Samsun’un ufkunda beliren kırık dökük bir vapurla, İzmir’in dağlarında çiçek olup açanlarla, kardelen olup umudu yayan çağdaş kız çocuklarıyla, demokrasi ve laikliğin savunucusu Türk gençlerinin sahip olduğu ruh ve cesaretle yaşayacaktır. Geleceğe dair geçmişimizden aldığımız ilham ve inanç ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum” dedi. 
 
“Bu çabalar boşunadır”
Törende diğer bir alternatif çelenk sunumu Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından yapıldı. ADD Başkanı Necmi Akyalçın, yasaklara değindiği konuşmasında; “Türkiye’nin emperyalizme başkaldırışının 98. Yılını kutluyoruz. Atatürk’ün yaptıklarını burada anlatmaya gerek yok.  ADD olarak Mustafa Kemal’in kısacık ömrüne sığdırdığı çalışmaları anlayamayanlar ailesine utanmazca saldırıya geçtiler. Bazı valiliklerde bu önemli günde yasak getirdiler. Yasaklamanın peşine düştüler.  Bu çabalar boşunadır. Çağdaşlık yolunda atılan adımlar asla unutmayacaktır her fırsatta Atatürk’e sevgi ve bağlılıkla koşmaya devam edeceğiz.  Atatürk, sonsuza kadar ufkumuzu ve geleceğimizi aydınlatacaktır. Türk gençliği bundan vardır. ADD bunun için vardır. Yaşasın tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti” diye konuştu. 19 Mayıs kapsamında ayrıca kordon boyunda, çeşitli sanatsal ve sportif faaliyetler gerçekleştirildi. 
(Şebnem Özer) 

 

Paylaş