havadurum

Bakan Ersoy, Troya Müzesi'nde

823

 Çanakkale Kara Savaşları`nın 104`üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenlere katılmak üzere Çanakkale`ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Troya Müzesi`ni ziyaret etti. Troya Müzesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Ersoy’a, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Kültür Ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, TURSAB Körfez Başkanı Ahmet Çelik ve beraberindekiler eşlik etti. Troya Müzesi’nde bulunan eserleri titizlikle inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Müze Müdürü Ali Atmaca’dan bilgi aldı. Gazetecilere açıklama yapan Bakan Ersoy, geçen yıl açılan Troya Müzesi`ni gezme fırsatı bulduğunu söyledi. Ersoy, 2018 Troya Yılı`nın turizmde etkili olduğunu belirterek; "Özellikle Çanakkale ve bu bölgeye gelen misafir sayısında çok ciddi artışlar oldu. Hem yerli hem de yabancı turist sayılarında yüzde 50`ye varan artışlar oldu. Etkisi bu yıl da devam ediyor. Bu da bizim açımızdan sevindirici. Zaten devam etmesini bekliyorduk. Özellikle Asyalı turistlerde ve eskiden gelen fakat sonradan sayısı düşmüş olan Batılı turistlerin sayısında da bu yıl ciddi artışlar var, 3 aylık verilere bakıldığı zaman. Bu sene de biliyorsunuz `Göbeklitepe Yılı`. Demek ki bu yıllar etkili oluyor. Hem bölgelerin, yörelerin Türkiye`deki tanıtımı hem de dünyadaki tanıtımı açısından çok önemli sonuç aldığımız aktiviteler" dedi.

"Yabancı turist artışı Türkiye ortalamasının üzerinde"

Yabancı turist artışının Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirtnen Bakan Ersoy; "Ülkede mesela `Troya Yılı` ilan ettiğimiz zaman, tanıtımın merkezine bunu koyuyoruz. Bütün dünyada yaptığımız tanıtımlarda önceliği oraya çıkarıyoruz. Açıkçası da dünyada ses getirecek mümkünse UNESCO projelerinin olmasını da tercih ediyoruz. UNESCO Kalıcı Miras Listesi`nde yer bulmuş bir ürün olmasını tercih ediyoruz. Türkiye olarak kalıcı miras listesine 77 adayımız var. Bakanlık olarak bir çalışma başlatmayı düşünüyoruz çünkü çok sayıda var. Artık bir komisyon tarafından çok ciddi bir elemeyle seçilmesini istiyoruz. Çünkü her yıl bir tane girebiliyor. Listeye devamlı ürün konulması durumunda bazı projelerin 100 yıl beklemesi gerekiyor. Herkes tarafından kabul görecek bir komisyon ile aday bölgelerin artık o komisyon tarafından gösterilmesini isteyeceğiz. Bununla ilgili bir çalışmayı bu yıl içinde yapmayı planlıyoruz. Ama etkisi oluyor mu? Çok fazla etkisi oluyor. Sürdürebilir bir etkisi oluyor. Geçen yıl `Troya Yılı` bitti, bıçak gibi kesildi mi? Hayır, bu yıl da yine Türkiye ortalamasının üzerinde yabancı turist sayısında 3 aylık verilere baktığımızda artış var. Demek ki etkisi birkaç yıl sürüyor" ifadelerini kullandı.

“Bakanlığımızda bu işe adanmış insanlar var" 
Bakan Ersoy, "Yurt dışındaki Truva hazinelerinin geri getirilmesiyle ilgili çalışmalar ne aşamada?" sorusuna; "Sadece Truva hazineleriyle ilgili değil, aslında tüm yurt dışında tespit edebildiğimiz hazinelerle ilgili bir çalışma var. Birkaç ay içinde bununla ilgili bir çalışma daha başlattık. Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü`nü `Kaçakçılık Daire Başkanlığı` şekline getireceğiz. Bununla ilgili kararname hazırlandı, gönderdik. Yani orada çalışan ekip sayısını 3-4 katına çıkaracağız. Bütçelerini de 3-4 katına çıkaracağız. Çok fazla eser var ve yoğun bir şekilde çalışma gerektiriyor. Önemli olan yurt dışına çıkmasını engellemek. Çıktıktan sonra getirmek yıllar sürüyor ve çok da maliyetli. Gerçekten kendini adamış bir ekibin de bunlarla ilgilenmesi lazım. Bizim ekibimiz çok başarılı. Bakanlığımızda bu işe adanmış insanlar var" şeklinde cevap verdi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş