havadurum

Bakan Pakdemirli "Sarıçay ıslahına hemen başlanacak"

1401

 Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider ile birlikte Sarıçay Balıkçılar Derneğine ziyaret düzenledi. Bakan Pakdemirli, Sarıçay’ın ıslahına hemen başlanacağını, balıkçı barınağı konusunda da Belediye Başkanlığında Ayhan Gider’e her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi. Ziyarete Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Vali Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AKP Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, MHP İl Başkanı Hakan Pınar katıldı. Ticaret Borsası’ndaki ziyarete ise Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı,TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Vali Yardımcısı Tahir Şahin, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider, Ak Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, MHP İl Başkanı Hakan Pınar, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu,MÜSİAD Başkanı Şerif Mutlu, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Ferhan Savran, ArıYetiştiricileri Birlik Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Balıkçılar, ziyarette Bakan Pakdemirli’ye sorunlarını anlattı. Sarıçay’ın ıslahı konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan balıkçılar, boğazdaki bazı bölgelerde de av yasağı uygulanmasını istedi.  Balıkçıları dinleyen Bakan Pakdemirli, daha sonra ilgililere sorunların çözümü için gerekli talimatları verdi. 

 
“Bu konuyu seçim sonuna bırakmayacağız”
Sarıçay sorununu bildiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli; “Ayhan Gider, bu sorundan bahsetti. Çok değerli başkan adayımız, başkanımız diyorum artık Ayhan Gider, ‘Bu Sarıçay işini hemen halletmemiz lazım’ dedi. Peki dedik, hemen gidelim oturalım. Gerekli incelemeleri yaptık. Sarıçay’ın ıslahına hemen başlıyoruz. Bu konuyu seçim sonuna bırakmayacağız. Bent için ihaleye gireceğiz. Akabinde, Ayhan Gider başkanımı seçtirdiğiniz gün de bu etrafının rekreasyonuna başlayacağız. Tarım Orman Bakanlığı olarak Belediyemizin ne isteği varsa hizmetinde olacağız. Ama Ayhan başkanıma destek istiyorum” dedi. 
 
“Çanakkale İçme Suyu Tesisi’ni Bakanımıza aktardık”
Islah çalışmasının hemen başlayacağını söyleyen Ayhan Gider; “Bir de Sayın Bakanımıza başka bir sorundan bahsettik. ‘DSİ, Çanakkale İçme  Suyu için ihale yaptı. Şantiye kurdu. Fakat Belediye Başkanımız birkaç konuşmamıza rağmen hala ödenek yokluğundan işin yürümediğini söylüyor. Bize ödenek aktarır mısınız?’ Dedik. O da araştırdı, bize gelen bilgi ona da geldi. Sanırım kendisi söyleyecektir” dedi.  
 
“Biz, bugün itibariyle bu arıtma tesisine başlamaya hazırız”
Bakan Pakdemirli; “Bu tesis günlük 100 bin metreküplük bir tesis. Hem Çanakkale bölgesini hem de Kepez’i besleyecek. Bu arıtma ile ilgili her şeyimiz hazır. İhaleyi yapmışız, yer teslimini yapmışız. Müteahhidi işe başlatmış. Ama belediye ile olan imar değişikliğinden dolayı belediye ‘bunu çözün öyle başlayın’ demiş. Yani belediye bugün, bu saat, bu dakika değiştirirse bunu, yani bizim projemizde olan şekline getirirse biz bugün itibariyle bu arıtma tesisine başlamaya hazırız. Bunu da kamuoyuna buradan bildirmiş olalım” ifadelerini kullandı.
 
“Çok kaliteli, çok iyi izlenen ve çok iyi bilinen birçok organik ürünün merkezi Çanakkale”
ÇTB Başkanı Kaya Üzen toplantıda yaptığı konuşmada; “Çanakkale yüzyıllardan beri savaşlarla, kahramanlıklarla, destanlarla, medeniyetlerle, tarihsel değerleriyle anılır. Ancak, Çanakkale’miz aynı zamanda tarımda bir marka kenttir. İlimiz, bitkisel üretimde, çeşitlilik ve üretim miktarları bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. İlimizde 111 çeşit ürün üretilmekte olup, 65 tanesi ekonomik değere haiz ürünlerdir. Bunlardan 48 ürün, üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk on sırada yer almaktadır. Çanakkale aynı zamanda yüzyıllardır zeytinciliğin, süt ürünlerinin, meyveciliğin ve deniz ürünlerinin de vatanı. Ülkemizin bir çok tarımsal ürününde üretim şampiyonu. Birçok üründe Türkiye’yi doyuran il biziz. Yine Çanakkale bunların yanında kaliteli, markalı, dünya standartlarında birçok tarımsal ihraç ürününün de üretim merkezi. Yine Çanakkale özellikle, adalarımız ülkemizin organik gıda üretiminde pilot bölge. Çok kaliteli, çok iyi izlenen ve çok iyi bilinen birçok organik ürünün merkezi Çanakkale” dedi.
 
“Sektörümüz, odamız ve Çanakkale adına şükranlarımızı arz ediyoruz” 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, heyete yaptığı bilgilendirmede; “Çanakkale yüzde 53’ü orman ile kaplı bir İlimiz. Çanakkale Bölgesi ormanları için Çanakkale Bölge Müdürlüğü’nün FSC sertifikası bulunmadığından dolayı sektörde faaliyet gösteren üyelerimizin ihracatları sekteye uğruyordu. Bu mağduriyetin giderilmesi için Oda olarak girişimde bulunduk. Söz konusu belgelendirme sistemi bir zincir olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde hali hazırda Bolu, Muğla, Kastamonu, Zonguldak, Bursa, İstanbul Bölge Müdürlükleri’ne bağlı 29 işletme müdürlüğünde toplam 2,4 milyon hektar orman alanı Orman Yönetim Konseyi (FSC) programına göre sertifikalandırılmıştır. Ancak yüzde 53’ü orman olan Çanakkale’de ne yazık ki ormanlarımız bu belgeye sahip değil idi. Orman belgelendirme işleminin asıl amacı, ormanlarımızın ekolojik, ekonomik ve sosyal olarak yani sürdürülebilir olarak işletilmesi, ormanlarımızın bozulmasına ve yok olmasına yönelik endişelerin ortadan kaldırılmasıdır. Çanakkale Bölgesi ormanları diğer bölgelerimizden azımsanmayacak kadar öneme sahiptir ve bu belge olmazsa olmaz bir belgedir. Bu konuda yaptığımız girişim sonuç verdi ve 2019 yılı Yatırım Programına alındı. Çanakkale Milletvekilimiz ve AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan’ın girişimleri, Sayın Bakanımızın büyük destek ve olurları ile Çanakkale Ormanları artık sertifikalı olacak. Tekrar, sektörümüz, odamız ve Çanakkale adına şükranlarımızı arz ediyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş