havadurum

Ballı gelir kesildi...

1136

 Asgarı ücretin 2500 lirayı bulmadığı Türkiye’de, zengin futbol sektöründen hakemler de payını alıyordu. TFF’nin profesyonel kadrosunda bulunan hakemler dışında bu mesleği icra edenler sadece maç başı ücretlerle yetiniyor. Koronavirüs salgınıyla liglerin ertelenmesi, sektörün büyük gelir kaybı yaşamasına neden oldu. Buna rağmen, milyon dolarlık sözleşmelere imza atan futbolcular, gelirlerinden fedakârlık etmeye yanaşmıyor. Mukavelelerinde yapılması planlanan indirimlere itiraz ediyor. Hakemler ise bir kenara çekilmiş, olup bitenleri izliyor, bir an önce salgın tehdidinin bitmesini ve liglerin başlamasını bekliyor.

 
Maç başı ne kadar zarardalar?
Profesyonel müsabakalarda düdük çalıp, bayrak sallayan ve aldığı maç başı ücretlerle geçinen hakemler, şu an mali anlamda büyük sıkıntı yaşıyor. TFF’nin organizasyonu altında düzenlenen liglerde, toplam 1493 hakem görev yapıyor. Bunlardan 21’i profesyonel sözleşme imzaladığı için maaşlarını alabiliyor. Ancak, onlar da maç başı gelirlerinden oldular. Süper Lig’de maç başına 10 bin TL gelir elde eden hakemler, şimdi maaşlarıyla hayatlarına devam ediyor. Bir de bu dönemde gelirlerini sıfırlayanlar var.
 
Gözlemci ve temsilciler de zorda
Profesyonel olmayan 1472 hakemin yanı sıra gözlemci ve temsilciler bu dönemde büyük gelir kaybına uğradı. Hakemlik yapan pek çok kişi, diğer iş kollarındaki mesleklerinden hayatlarını devam ettiriyor. Ancak, tamamen bu işten hayatını kazananları zor günler bekliyor. Tabii, bu sadece futbol hakemlerine ilişkin bir değerlendirme. İptal edilen diğer pek çok spor organizasyonunda hakemler ve sporun diğer emekçileri için benzer bir tablo ile karşı karşıya.
(Haber Merkezi)
Paylaş