havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Başımıza gelmeden...

3275

Cumhuriyetimizin gülen yüzü, Türkiye`nin gözbebeklerinden İzmir`imiz büyük bir felaket yaşadı. Söylenecek çok şey yok aslında. Büyük bir acı yaşıyoruz. Kederliyiz. Onun için Çanakkale olarak da hızlı bir şekilde düşünmeliyiz. Çünkü, uzmanlar hergün uyarıyor. Bölgemiz de de büyük bir deprem beklentisi var. 

Şehirleşmenin hız kazandığı 60`lı yıllar ve 70`li yıllarda yapılan binalarımızın büyük bir depreme dayanamayacağı apacık ortada. Özellikle merkezde. Çan ve Biga`da. Çoktan kentsel dönüşümün yapılmış olması lazımdı. Ama, ekonomik şartlar bu işi fazlasıyla geçiktirdi. Yarın birgün ağlayacağımıza şimdiden işe başlamalıyız. 
***
Yetkililer açıklamalı!
Kirazlı bölgesini tarumar eden Kanadalı Alamos Gold bilmecesi ortada duruyor. Zamanında bir valinin imzaladığı ruhsat yenilenmedi ama, olan oldu. Binlerce ağaç yokedildi. Çanakkale`nin şiddetle itiraz ettiği Kirazlı projesinin akıbetinin ne olacağını kimse bilmiyor. Ya da biliyor ses etmiyor. Onun için yetkililerin çıkıp açıklamasını bekliyoruz.
 
Sorularımız şunlar;
1. Sahip oldukları maden ruhsatı MAPEG tarafından iptal edildiği için mi?
2. Ruhsatı bir başka şirkete devrettikleri için mi?
3. Yoksa ruhsatı Varlık Fonuna bırakacakları için mi?
***
O vali gitti arkadaşlar!
Geçtiğimiz dönem Çanakkale`de görev yapan Orhan Tavlı diye bir vali vardı. Çoktan ismini unuttuk, ya da unutmak istediğimiz için hafızamızdan bile çıkardık! Ne valiydi ne vali! Başta Merkez Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a takıktı! Neden taktı bilmiyoruz. Ülgür Başkan öyle valileri kızdıracak bir insanda değildir hani. Tam tersine Mülkiye eğitimi, terbiyesi almış bir kişi olarak gayet uyumludur valilerle. Ama işte Tavlı vali, bizim başkanı hiç sevmedi. Yüzüne bile bakmadı yıllarca. 
 
Hal böyle olunca, Tavlı validen tırsanlarda baya çok oldu. Sanki Çanakkale`de belediye başkanı yokmuş havası esti o yıllar. Adı bile anılmadı Başkan Gökhan`ın. Neyse geçti gitti o günler. Herşey normale döndü. Yeni valimiz İlhami bey bu soğukluğu fazlasıyla giderdi. Gelindi gidildi hayırlı olsun denildi. 
 
Ama bakıyorum, o günlerden kalan bazı alışkanlıklar hala devam ediyor gibi.. Yapmayın ardakaşlar bu kentin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Çanakkale`yi seven, buranın ekmeğiyle suyuyla beslenenlerin daha anlayışlı olması lazım. Kurumlar arası çatışma değil, uyum olması lazım.