havadurum

Başkan Balkan, spekülatif iddialara yanıt verdi; "İddialarının tamamı mesnetsizdir"

380

 Zeytinlik alanların geleceği adına büyük tepki toplayan “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı” ardından, Küçükkuyu gibi tatil yörelerinde zeytinlik alanların imara açıldığı ve tatil konutları tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı iddia edildi. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, dün bir açıklama yaparak bu haberlerin spekülatif bir şekilde yapıldığını belirtti ve CHP’li belediyelerin hedef alındığını söyledi. Balkan; “Son günlerde “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı” adıyla zeytincilik yasasını değiştirmek isteyenler yeni bir lobi faaliyeti başlatarak beni ve Çanakkale’deki CHP’li belediyeleri hedefe koydu; yandaş tetikçi kalemler yalan haberler üretmeye başladı.  Halkımızdan gelen tepkiler üzerine “zeytin talan yasası”nı geri çekmek zorunda kalanlar, durumu hazmedemedikleri için karşı saldırıya geçerek kendilerini aklamaya çalışıyor, beraberinde yasayı tekrar gündeme getirmek için zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Hatırlanacağı üzere tasarı Haziran ayında geri çekildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu`nda tasarıdan çıkarılması üzerine “Türkiye`de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir,” demişti. Yani demişti ki, “vazgeçmeyeceğiz.” Onun için yeniden zemin hazırlamaya çalışıyorlar” açıklamasında bulundu. 

 
“İddialarının tamamı mesnetsizdir”
Balkan, açıklamasının devamında iddiaların doğru olmadığını söyleyerek; “Bilindiği gibi Küçükkuyu’muz 1989’da belediye oldu. 1992’de, zeytincilik yasasından önce imar planları yapıldı; benim belediye başkanlığım döneminde ise herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Kaldı ki bu yetki bir süreden beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aittir; belediyemiz sınırları içindeki imar sınırlarını ve oranlarını bakanlık belirlemiştir. Bu sınırlar içinde üzerinde zeytin ağacı olsa bile arsası olan herhangi bir vatandaş bize gelip inşaat için başvurduğunda biz belediye olarak ona yasal hakkını vermek zorundayız...” dedi. 

“Ben de zeytinciyim”
16 yıldır zeytin sektöründe olduğunu söyleyen Balkan; “Ben tam 16 yıl boyunca Tariş’te görev yaptım. Ziraat mühendisiyim. Yıllardır zeytin için çabalar dururum. Belediye başkanı olarak zeytinciliğimizin gelişmesi yolunda çeşitli faaliyetler yaptım. Her yıl hasat sonrası şenliklerin yanı sıra zeytincilik üzerine paneller, konferanslar düzenledim. Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi Küçükkuyu’dadır. Küçükkuyu zeytinyağlarının markalaşması için yepyeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Bizim yasa taslağına karşı mücadelemiz imar sınırları dışında kalmış zeytinliklerimizin talan edilmemesinedir” diye konuştu. 
 
“Zeytinimizden elinizi çekin”
Son olarak zeytin arsaları ile ilgili yasaları değerlendiren balkan; “Şimdi tekrar ediyoruz: Zeytinimizden elinizi çekin. Sağlıklı beslenme, istihdam yaratma başta olmak üzere sayısız fayda sağlayan bu kutsal ürünümüzü korumak için her türlü mücadele yöntemini yükselteceğiz, bin kere de önümüze getirseniz bu taslağa “hayır” diyeceğiz. Bu topraklarda binlerce yıldır zeytincilik yapılıyor, binlerce yıl daha yapılacak, kararlıyız” dedi.  
(Şebnem Özer) 
Paylaş