havadurum

Başkan Çetin'den GESTAŞ'a sert tepki

441
Türkiye`nin en büyük adası olan Gökçeada`ya ulaşımı sağlayan feribot seferleri hava muhalefeti nedeniyle iptal edilmeye devam ediyor. Gökçeada`nın anakarayla tek ulaşımı olan feribot seferlerinin sık sık iptal edilmesine ise tepki gösteren Belediye Başkanı Ünal Çetin, Ada`dan kendi yaptırdıkları gemiyle Çanakkale Feribot İskelesi`ne gelerek, ulaşım engelini protesto etti. GESTAŞ İskelesi önünde açıklama yapan Çetin, "Finansmanın onaylanmasına rağmen sağlıklı bir ulaşıma çözüm bulamayan GESTAŞ Genel Müdürlüğünü protesto ediyoruz" diye belirtti. 
 
"GESTAŞ`ın gemileriyle sağlıklı ve güvenli taşımacılık mümkün değil"
Çetin, hava muhalefetinin yanı sıra GESTAŞ`ın yeterli donanıma sahip gemi olmamasının anakarayla olan ulaşımı engellediğini dile getirerek, "Türkiye`nin en büyük adası Gökçeada`nın yıllardır ulaşım problemlerine çözüm getirilememiştir. Daha önce birçok defalar olduğu gibi geçtiğimiz dört gün içerisinde de yaşanan sefer iptalleri, hava muhalefetinin yanında GESTAŞ`ın elinde yeterli donanıma sahip gemilerin olmayışındandır. Hali hazırda uzun yıllar Gökçeada`ya hizmet eden Gökçeada-1 gemisi 1993 Norveç yapımı olup; tek motorlu gemi iki kez karaya oturmuş, ekonomik ömrünü tamamlamış ve 2 aydır bakım ve onarımları tamamlanmadığından sefer alamamıştır. Dolayısıyla GESTAŞ`ın elindeki mevcut gemilerle sağlıklı ve güvenli bir taşımacılığın mümkün olmadığı aşikârdır" dedi.
 
"Gökçeada`nın kritik doğal afet ve sağlık problemleri çözümsüz bırakılıyor"
Başkan Çetin, temsili olarak yaptırdıkları geminin yetkililere ilham olması temennisinde bulunarak, "GESTAŞ Genel Müdürünün İl Genel Meclisinin, Şirketin 100 milyon TL borçlanmasına onay vermesi durumunda yeterli donanımlı gemi alınacağını söylemesine rağmen, o gün CHP İl Genel Meclis Üyesi olan Nejat Önder`in karşı çıkması üzerine borçlanma gerçekleşmemiştir. Sonucunda Nejat Önder`in AK Partiye geçmesi ile borçlanma onaylanmış ama Gökçeada yine unutulmuştur. Bunun sonucunda; Yeterli donanıma sahip geminin olmaması Gökçeada`nın kritik doğal afet ve sağlık problemlerini de çözümsüz bırakmaktadır. Sonuç olarak; Gelinen noktada finansmanın da onaylanmasına rağmen sağlıklı bir ulaşıma çözüm bulamayan GESTAŞ Genel Müdürlüğünü protesto ediyor ve kendi imkânlarımızla yapmış olduğumuz bu tekneyi kendilerine ilham olması temennisiyle hediye ediyoruz" sözlerine yer verdi.
 
"İlham almazlarsa, bu hattın çalışma haklarını bize devretsinler"
Başkan Çetin, Gökçeada`da geçtiğimiz günlerde çıkan yangını hatırlatarak, "Gökçeada yansa bitse anakaradan hiçbir şekilde ulaşım sağlanamayacaktır. Bu coğrafyada, bu kadar stratejik ve önemli bir adamızın ulaşımının sağlanması noktasında, GESTAŞ`a kendi imkanlarımızla yaptığımız gemiyi hediye ediyoruz. Eğer bundan ilham almazlarsa, bu hattın çalışma haklarını bize devretsinler. Bizim, Gökçeadalıların ulaşımını en konforlu, en güvenli şekilde yapacağımızdan kimsenin endişesi ve şüphesi olmasın" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş