havadurum

Başkan Gökhan SUSUZLUĞA çare arıyor...

1081

Çanakkale bir yanda korona virüs salgını ile mücadele ederken diğer yandan kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl beklenenden az yağış olması nedeniyle Çanakkale`nin tarımsal ve içme su kaynağı olan Atik Hisar Barajında su seviyesi yüzde 50 seviyelerinde kalmıştı. Bahar ve yaz aylarının kurak geçmesi; mevsim normallerine göre ise halen beklenen yağışların yağmaması sebebiyle Çanakkale kuraklık ile karşı karşıya kaldı. Edinilen bilgiye göre; Kasım ayı sonu itibariyle Atik Hisar Barajı doluluk seviyesi yüzde 22`ye yani 12 milyon 150 bin metreküp suya geriledi. Bu su miktarının bir bölümünün ise çamur tabakası içerdiği bu yüzden kullanılmasının zor olduğu belirtiliyor.

 
Ülgür Gökhan "kuraklık" sorunu için Balıkesir`de...
Çanakkale`nin kuraklık sıkıntısı yaşamaması için bugüne kadar vatandaşlara uyarıda bulunan Çanakkale Beledi Başkanı Ülgür Gökhan, hazırlattığı çalışmalarla birlikte Balıkesir DSİ 25.Bölge Müdürlüğünün yolunu tuttu. Bir dizi temaslarda bulunan ve Belediyenin su sorunu için hazırlattığı çalışmaları DSİ yetkilileri ile görüşen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ziyaretten olumlu sonuçlarla döndü.
Atikhisar Barajı tarımsal sulamaya kapatıldı!
Mevcut su rezervinin ancak Çanakkale halkının bir yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayabileceğini ön gören Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığı görüşmede 3 konuyu ilettiği öğrenildi. Gökhan yetkililerle yaptığı görüşmede Atik Hisar Barajı`nın tarımsal sulamaya geçici olarak kapatılmasını istediği öğrenildi. Tarımsal sulama için kullanılan su miktarının Halkın günlük su ihtiyaçlarına yönlendirilmesi konusunda yetkililer de olumlu görüş bildirdi. 
 
Tarımsal sulama umurbey barajından sağlanacak
Ülgür Gökhan Musaköy, Özbek, Kangırlı ve Karacaören üreticilerin sıkıntı yaşamaması için de tarımsal sulama ihtiyacının Umurbey Barajından karşılanması önerisinde bulundu. DSİ Yetkililerinin de bölgede tarımsal sulama için projeleri olduğu bilgisini alan Ülgür Gökhan, Umurbey Barajı için ek bir öneride bulundu. Belediye ekiplerince hazırlanan projede Çanakkale`de yaşanabilecek olası bir kuraklık anında Umurbey Barajı ile Çanakkale Belediyesi Su Arıtma Tesisi arasına bir hat döşenmesi önerildi. Başkan Ülgür Gökhan böylece ilerde yaşanabilecek kuraklıklarda direk Umurbey Barajından Arıtma Tesisine su nakli sağlanabileceği ve Çanakkale`nin su sorununun kalmayacağını belirtti. Yetkililerin bu konuya sıcak baktığı öğrenildi.
Sarıçay ıslah edilecek, deşarj engellenecek
Sı k sık siyasi polemik konusu olan Sarıçay`ın ıslahı konusunu da ziyaretinde gündeme getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın DSİ yetkilileri ile yaptığı görüşmede ortak çalışma kararı aldıkları öğrenildi. 2021 yılı bütçesine DSİ Bölge Müdürlüğünce Sarıçay`ın ıslahı için ek bütçe ilave yapılacağını söyledikleri öğrenildi. Öte yandan Sarıçay`ın ıslahı kapsamında bölgede bulunan köy ve sanayi kuruluşlarının atık sularının Sarıçay`a deşarj edilmesinin de engellenmesi konusunda da mutabık kalındığı öğrenildi.
(Haber Merkezi)
Paylaş