havadurum

Başkan Gökhan "Çocukları nasıl yetiştirirsek, topluma o şekilde kazandırırız"

1344

 Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından başlatılan “Bir Milyon Kitap Sosyal Girişim Projesi”  kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından durumu olmayan ailelere kitap dağıtımı gerçekleştirildi. Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri-Ercan Adsız Toplantı Salonu’nda düzenlenen kitap dağıtım etkinliğine 0-3 yaş gurubu çocuğu olan 101 halk kart kullanıcısı aileler ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan katıldı. Dağıtım öncesi konuşma yapan Başkan Gökhan, çocukların kitap alışkanlığı kazanmasındaki önemi vurguladı. Projenin önemine değinen Başkan Gökhan çocukların yüzde 80’inin kitap olmayan evlerde büyüdüğünü belirterek, insan eğitiminin sıfır yaştan itibaren başladığını ifade etti. İnsan gelişiminin eğitim ile olduğunu ifade eden Başkan Gökhan, ailelere masallar okuyarak çocukların beyinsel gelişmesine katkıda bulunmaları önerisinde bulundu. Sadece geçim için değil, çocukların gelişimi içinde mücadele verilmesi gerektiğini belirten Başkan Gökhan, “Çocuklarınıza okuyun ve gelişmeleri için fırsat yaratın. Bu çocuklar sizlerin, bu çocuklar aynı zamanda 18 yaşına kadar hepimizin çocuğu o çocukları nasıl yetiştirirsek bu topluma o şekilde kazandırırız. Onlara fırsat verir ve eğitirsek, topluma daha yararlı insanlar olurlar. Bu fırsatı vermezsek başkalarının kötü niyetlerini ellerine teslim etmiş oluruz. Çocukların kullanılmasına yol açarız” dedi.  Çocukların ve gençlerin devletin yeteri kadar sahiplenmediği için savrulduklarını ifade eden Başkan Gökhan; “ Bu çocuklar hepimizin çocukları. Hepimizin sorumluluğu var” dedi. 

 
“Türkiye’de doğan çocukların yüzde 80’i içinde kitap bulunmayan evlerde doğuyor”
Projenin Türkiye’de olan çok önemli projelerden bir tanesi olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Neden önemli? Selçuk Şirin bir bilim adamı ve yaptığı araştırmanın sonucunda Türkiye’de her yıl 1 milyon 300 bin çocuğun dünyaya geldiğini ve bu çocukların sadece 300 bin tanesinin evinde kitap olduğunu belirtmiş. Türkiye’de doğan çocukların yüzde 80’i içinde kitap bulunmayan evlerde doğuyor. Ne anlar bu çocuk kitaptan? Diye düşünüyoruz. Halbuki insanların eğitimi sıfır yaştan itibaren başlar.  Çocuk anne karnında sizin yaşadığınız sıkıntıları duyar, davranışları değişir. Çocuk herşeyi hisseder. Allah’ın verdiği nefes döneminden sonra çocuk anne karnında da herşeyi hisseder. Çocuk dünyaya geliyor evde her şey güzel ama o çocuğun gelişimi için onu sadece anne ve babanın eğitmesi yetmez. Çocuklar sıfır yaştan itibaren eğitim alır. Yeter ki biz ona verelim” dedi.
 
“Çocukları evimizde kitapla buluşturmamız lazım
Başkan Gökhan; “Avrupa’da kütüphanelerde 0-3 yaş arası bölümler var. Anneler orada çocuğa isterse kitap okuyor aynı zamanda çocuk orada oyun oynuyor. İnsan gelişimi eğitimle olur. Bunun için kitap çok önemli bir unsur… Çocukları evimizde kitapla buluşturmamız lazım. Resimli kitapları kurcalaması bile çocuğun zihinsel gelişimine ciddi etkisi var. Çocuklara ne verirseniz onu alıyorlar. Çocuk sıfır beyindir her şeyi algılar. Bunun için Selçuk Şirin’in 1 milyon kitap projesinde kitaplarımızı satın aldık ve burada sizlerle hem mevcut çocukları olanlara, bizim destek olduğumuz ailelerin çocuklarına, geçimini zor sağlayan ailelerin çocukları için bu kitaplar dağıtılacak” dedi.
 
“Sizlere naçizane önerim çocuklarınızı kütüphanelere götürün”
Konuşmasına “Sizlere naçizane önerim çocuklarınızı kütüphanelere götürün” sözleriyle devam eden Başkan Gökhan; “Benim çocuğum ne anlar demeyin. Onlara masallar okuyun ve çocukların beyinsel gelişmesine katkıda bulunun. Bu konuda ayrıca bizden istediğiniz bir şey olursa bununla ilgili talep ettiğiniz konular olursa destek isteyin. Sizlere gerekli desteği verelim. Bu çocukların bir arada kütüphaneye gitmesini tavsiye ediyoruz. Çocuklar dünyayı tanımalı. Herkesin çocuğu en üst düzeyde başarılı olabilir. Yeter ki ona bu fırsatı verelim. Bu fırsatın da başlangıcı doğumdan itibaren çocuğu eğitmek ve eğitmek için fırsat yaratmakta” dedi.
 
“Çocuklarınıza elde edemediğiniz fırsatları vermek hakkına sahipsiniz”
Kitapları birçok aileye ulaştıracaklarını belirten Başkan Gökhan; “0-3 yaş gurubu çocuğu olan 101 tane halk kart kullanıcımız var. Onlara kitaplarını dağıtacağız. Hoş geldin bebek paketimizden 128 aile içinde kitaplarımızı vereceğiz. Toplam 229 kişiye kitaplarımızı vermiş olacağız. Eksik kalan, ulaşamadığımız aileler varsa onlara da vermeye gayret edeceğiz. Sizler fırsat bulamamış olabilirsiniz ama anne babalar olarak bu çağda çocuklarınıza elde edemediğiniz fırsatları vermek hakkına sahipsiniz. Bunu da biz size sağlarız. Her şey geçim demek değildir. Biraz da hep berber gelişmek için mücadele de bulunalım. Çocuklarımızı bir araya getirmek için gayret gösterelim ve çocuklar konusunda daha bilinçli olmakta fayda var. Umuyorum bu kitap etkinliği başarı ile sonuçlanacaktır ve sürdürülebilir bir halde yolumuza devam edeceğiz” dedi.
 
“Bu çocuklar 18 yaşına kadar hepimizin çocukları”
Başkan Gökhan; “Belki maddi gücünüz sıfır kitap almaya yetmeyebilir. Ancak mutlaka tanıdıklarınızdan evinizden kitabı olanlardan çocuklara yönelik kitabı olanlardan talep edin. Çocuklarınıza okuyun ve gelişmeleri için fırsat yaratın. Bu çocuklar sizlerin, bu çocuklar aynı zamanda 18 yaşına kadar hepimizin çocuğu o çocukları nasıl yetiştirirsek bu topluma o şekilde kazandırırız. Onlara fırsat verir ve eğitirsek, topluma daha yararlı insanlar olurlar. Bu fırsatı vermezsek başkalarının kötü niyetlerini ellerine teslim etmiş oluruz. Çocukların kullanılmasına yol açarız. Çocuklarımıza ve gençlerimize devlet yeteri kadar sahiplenmediği için çocuklar onun bunun elinde sağa sola savruldular.  Bu çocuklar hepimizin çocukları. Hepimizin sorumluluğu var. Biz onları iyi yetiştirmek için elimizdeki bütün imkanları seferber etmeliyiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş