havadurum

Başkan Gökhan yabancı misafirlerini ağırladı...

264

 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Deniz Zaferi’nde düzenlenen törenler ve Çanakkale 1915 Köprüsünün temel atma töreni için Çanakkale’ye gelen Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho ile Macaristan’ın Tapolca kenti Belediye Başkanı Dobo Zoltan’ı makamında ağırladı. İlk olarak Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho ile bir araya gelen Başkan Gökhan, Güney Korelilerin Çanakkale’ye daha fazla Çanakkale’ye gelebilmesi hakkında Büyükelçi Cho ile konuştu. Ziyarete konuşan Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho; “Kore’de de belediye başkanları oy ile seçiliyor. Oy ile seçilmenin ne kadar zor olduğunu ben de biliyorum. Tabi ki belediye başkanı olarak görev yapmak zordur, ancak böyle tarihi bir yerde belediye başkanı olmak çok onurlu bir şey.  Cumartesi günü köprü için temel atma töreni vardı. Ben de Koreli firmalar yapımı üstlendiği için o törene katılmıştım. Dün de Troia Ören yerini ziyaret etmiştim. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığında üst düzey yetkiler ile görüştüm. Başta Bakan Avcı olmak üzere görüşmeler yaptığımda, daha çok Koreli turistin Türkiye’ye gelmesini bekliyorlardı. Görev yaptığım sürede Türkiye’de 32 il gezdim. Görüyorum ki, Türkiye’deki her şehrin turistik kent olabilme imkanı var. Bir de çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Koreli turistler Türkiye’ye geldiğinde genelde İstanbul, İzmir gibi yerleri gezerler, ama ben Çanakkale’ye birkaç defa geldim. Görüyorum ki, Çanakkale’nin de gezilecek değerleri var. Bence bu Koreliler için büyük bir anlam taşır. Birincisi, Kore firması hem Çanakkale hem de Türkiye için çok büyük bir projesini üstlendi. İkincisi de Gelibolu Savaşı ve üçüncüsü de Toria’nın tarihi bir yer olması açısından önemli bir yer. 2018 yılının Troia Yılı olarak ilan edildiğini biliyorum. Koreliler de bu açılardan Çanakkale’yi gezebilirler diye düşünüyorum. Korelilerin Çanakkale’yi tanıması için birkaç proje düşünüyorum. Yani bunları gerçekleştirirken sizden de yardım isteyebilirim” dedi.

 
“Daha çok Güney Koreliyi görme fırsatı bulacağız”
Ziyarette konuşan Başkan Gökhan ise; “Güney Kore ile geçmiş tarihe dayalı ilişkilerimiz var. 1953’lerden gelen bir ilişkimiz var. Güney Koreliler özellikle Çanakkale köprüsünün yapımızı üstlenmesi ile Çanakkale ile artık kardeş oldular. Gerçekten dünyanın en büyük köprüsünü yapacaklar. Bu da onlar için önemlidir diye düşünüyorum. Tabi Güney Kore’nin ekonomik gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Yine Güney Korelilerin bu bölgeye ve Troia’ya ilgileri var. Buraya çok gelirler. Ama bundan sonra daha da fazla geleceklerini umut ediyorum. Hem köprüyü görmek isteyeceklerdir, hem de 2018 Troia Yılı nedeni ile tanıtımlar olacaktır. Dolayısı ile daha çok Güney Koreli turistin geleceğini umut ediyoruz. Bildiğim kadarı ile Güney Kore’de Troia okullarda okutulur. Dolayısı ile şimdi bile görme fırsatı yaratıldığında burada daha çok Güney Koreliyi görme fırsatı bulacağız” dedi. 

Tapolca ile kardeş şehir protokolü imzalanacak
Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho’nun ziyareti sonrasında Başkan Gökhan, Macaristan’ın Toplaca Belediye Başkanı Dobo Zoltan’ı ağırladı. Ziyarette Tapolca kenti ile kardeş şehir protokolü imzalanması üzerine konuşuldu. Ziyarette konuşan Tapolca Belediye Başkanı Dobo Zoltan; “Bütün organizasyon için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel günler geçirdim. Biz yukarıdaydık ve bütün ihtişamı ile Fener Alayını gördük. O kalabalığı gördükten sonra başkanımızın hiç şüphesi olmasın diye düşündüm. Bunu hem gördük, hem de bütün şehrin onun arkasında olduğunu hissediyoruz da. Bu hem büyük bir duygu, hem de büyük bir coşku” dedi. Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gökhan ise; “Umuyorum en kısa zamanda bir kardeş şehir protokolü imzası için buluşuruz. Özellikle Tapolca ile kardeşliğimiz, aynı zamanda da Türk dostu bir partiden başkanlığını yaptığı Topolca ile böyle bir şeye imza atmak bizim için anlamlı. Oradaki tüm dostlarımıza selam söylüyoruz. Çok anlamlı bir günde geldiler ve bunu da umarız orada anlatırlar. En kısa zamanda tekrar görüşüp imzamızı atarız” dedi. 
 
“Umarız kısa sürede tamamlarız”
Tapolca’ya döndüğünde kardeş şehir protokolü için çalışmalara başlayacağını ifade eden Zoltan; “Gider gitmez ilk işim bununla ilgili bir program hazırlamak olacak. Tarihleri belirledikten sonra da en kısa sürede başkanımız ile birlikte protokolü imzalarız. İlk başlayacağımız iş, protokolün içeriğini Macarca ve Türkçe olarak hazırlamak olacak. Ben de bu konuda yardımcı olurum. Büyükelçiliğimizin üst düzey tercümanı ile beraber bunu hazırlarız” dedi. Kısa süre içerisinde kardeş şehir protokolünü imzalamayı düşündüklerini ifade eden Başkan Gökhan ise; “Müstakbel kardeş şehir başkanımızı ağırlıyoruz. 3-4 gündür beraberiz ve 18 Mart törenleri için kentimize geldiler. Umarız en kısa zamanda bir kardeş şehir protokolünü imzalarız” dedi.  
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş