DOLAR 32.3344 %0.09
EURO 35.1939 %0.04
G.ALTIN 2242.2708 %-0.06
BITCOIN 64914.6104 %-3.63
ETHERIUM 3370.9519 %-3.87
havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Başkanlık değil, mücadele önemli!..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin attığı pası gole çevirmek için; AKP, başkanlık sisteminin anayasal dayanağını oluşturmak adına harekete geçti Olağanüstü hal ve KHK ile desteklenen fiili durum itibarıyla, sistemin zaten tek adam modeline uygun olarak sürdürüldüğü koşullarda AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan'ın da belirttiği gibi zaten fiili olarak başkanlık istemi uygulanmaktaydı. Böylece Bülent Turan ilk defa doğru bir değerlendirme de bulundu. Bu fiili durumun hukuki zemini yaratmak, anayasal güvence altın almak gereksinimi, sürdürülen onca hukuksuzluk karşısında sorumluların kendilerini güvenceye almak istemesinden başka bir çaba değildir. Siyasal yaşam; demokratik haklar özgürlükler noktasında zaten dibe vurmuşken başkanlık modelinin götüreceği çok da bir şey kalmamıştır.

122974

 Başbakanlık sisteminin fiili olarak varlığını sürdürdüğü, OHAL ve KHK kararnameler ile tahkim edilmiş bu siyasal yapının demokrasi ve özgürlüklerin gasp edilmesi alanında daha alacağı bir mesafe kalmamıştır.

İşte bundan dolayı OHAL ve KHK kararnameler ile tahkim edilmiş bu yapıya karşı çıkarak başkanlık sisteminin anayasal meşruluğa kavuşturulmasını engellemek gündemin can alıcı maddesidir!

Şimdi demokrasi güçlerinin en temel görevi; başkanlık sisteminin meşrulaştırılması için harekete geçilen bu oyunu, demokratik hakların yeniden kazanılacağı, demokrasinin büyütüleceği mücadele hattını örerek bozmaktır.

Bunun için tüm emek demokrasi güçlerinin bu perspektifle bir araya gelip bir mücadele hattı örmeleri ve bu girişimi boşa çıkarmaları, demokrasi mücadelesi açısından son derece önemlidir.

“Demokrasi İçin Birlik”, Çanakkale’de kendini anlatıyor

Demokrasi için birlik girişimi 18/10/2016 Salı günü saat 18.00 de Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Eğitim Alanı (Sarıçay Avcılar Kulübü yanı)  Ercan Adsız toplantı salonunda düzenlenecek panelde demokrasi mücadelesinin birlik dayanışması adına sürdürülen ve yapılması gerekenler noktasındaki görüşlerini Çanakkaleliler ile paylaşacak.

Panele Gazeteci Nazım Alpman ve 23.dönem Milletvekili  Akın Birdal konuşmacı olarak katılacak.

Daha güçlü bir demokratik mücadele için birlik çalışmalarına ivme kazandırmak adına başlangıç bildirgesini açıklayarak yola çıkan demokrasi için birlik girişiminin sürdürdüğü çalışmaların ne denli önemli olduğunu konuşmanın bu saatten sonra bir anlamı kalmamıştır.

Barış ve güvenlik içerisinde demokratik bir yaşamın inşa edilmesi için demokrasi barış ve özgürlüklerden yana  tüm siyasi partilerin, demokratik kitle örgütleri, sendikalar , meslek örgütlerinin bir araya gelerek mücadele etmesinden başka bir alternatifin kalmadığı, üzerinde mutabık olunan bir gerçektir.

Ancak bu konuda bugüne kadar atılan adımlar yetersiz kalmıştır.

Geçmişin deneyimlerinden de dersler alarak demokrasi için birlik grubunun çalışmasına destek olmak,  demokratik güçlerinin birlikteki mücadelesini örmenin kendisi yeni bir heyecan yaratabilir.

Umut ederim ki, bu heyecan yaratılan korku iklimi içerisinden çıkış için bir başlangıç  olur, yeniden mücadele ve demokratik kazanımlar adına bir kıvılcım yaratır.

Özellikle başkanlık sistemini meşrulaştırmak adına diktatörlüğün tesciline yol açacak OHAL ve KHK ile sürdürülen siyasal sisteme karşı demokrasi için birlik girişimi, ete kemiğe bürünerek demokrasi güçlerinin ortak mücadelesini yaratarak beklentileri karşılayabilecek bir performans yaratırsa gelecek adına umutların büyümesine katkı sağlayacaktır.

18 Ekim de yapılacak bilgilendirme toplantısı bu anlamıyla önem kazanmıştır.

Çanakkale’nin tüm demokratik çevrelerinin bu buluşmaya katılmaları görüş ve önerilerini paylaşmaları bir araya gelmek adına yaratılacak yeni bir iklim; demokrasi emek ve barış mücadelesi adına yeni umutların taşıyıcısı olabilir.