havadurum

Belediye Meclis üyeleri 'SON' kez toplandı..

907

 Çanakkale Belediye Meclisi Mart ayı Meclis Toplantısı birinci oturumu dün, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşti. 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde Belediye Meclis üyeleri, son meclis toplantılarını yaptılar. Çanakkale Belediyespor’un başarılı sporcularına ödül verilmesi ile başlayan toplantı, Belediye Başkan Ülgür Gökhan’ın konuşması ile devam etti. Başkan Gökhan, konuşmasının başında, Ezine’de geçtiğimiz ay bulundukları aracın dereye kapılması ile yaşamlarını yitiren Barış Kurt, Ferhat Çil ve Batuhan Kızıl ile Mehmet Yalçın`ı andı. “İlimizde kötü günler yaşadık” diyen Gökhan; “İnşallah bundan sonra genç ölümleriyle karşılaşmayız” dedi. Trafikte yaya önceliği projesini anımsatan Gökhan; “Trafikte yaya öncelikle süreç umarım bilinçlenmemize yol açar ve yayaların hak ve hukukuna riayet ederiz diye düşünüyorum” dedi. Konuşmasında, geçtiğimiz hafta katıldığı canlı yayın programında kendisine yönetilen soruların bazılarına açıklık getiren Başkan Gökhan, Çanakkale`de kişi başına düşen yeşil alanın 8,3 metrekare olduğunu belirterek; “Bu dönem yapılanlar ise; 212 bin metrekare; geçmişten gelenler ise 893 bin metrekaredir. Toplamda 1 milyon nüfusa bölünce 8,3 metrekare düşüyor” dedi. Çanakkale İçme Suyu Arıtma Tesisi projesinin yapım işinin ödenek yokluğundan dolayı durdurulduğunu belirten Başkan Gökhan;  “Cumhurbaşkanlığı yatırım planlamasında 2019 sonrasına kalanlar arasında Çanakkale İçme Suyu Tesisi yer alıyor ve ödenek olarak da 50 TL ayrılmış. Bunun hızlandırılması gerekir; belediye yapmıyor, durdurdu gibi bir yanlış bilgi yaymaya gerek yok" dedi.  Konuşmasında, yenilenebilir enerjiye yönelmeleri gerektiğini belirten Gökhan; “Bundan sonra belediyenin yeni güneş enerji santralleri ya da ilgili birimlerin ihtiyacı olan elektrik enerjilerini kendi içinde oluşturması önemli. Kırsal da belediyeler kendi enerjilerini yaratabilir. Kırsalda enerji kooperatifleri yaratmak üzere güneş enerji santralleri kurulabilir. İthal enerjiye dayalı üretimler giderek pahalanıyor. Yenilenebilir enerjiye yönelmemiz lazım” dedi. 

 
“Küçük sanayi artık taşınmalı” 
Küçük sanayinin artık taşınması gerektiğini ifade eden Gökhan; “Küçük Sanayi Sitesinin yeni yerine taşınabilmesi için Özbek tarafındaki bir alanda, buranın Küçük Sanayi Sitesi, hatta ÇTSO ile beraber bir bölge olarak kullanılması noktasında girişimler devam ediyor. Artık bunun hızlanması lazım. Kentin içine küçük sanayiyi taşımamız lazım. Sadece küçük sanayinin taşınması ihtiyacından değil, diğer sanayi sitelerinin de yenilenmeye ihtiyacı var. Yeni işe atılacak esnafların da yer ihtiyacı var. Küçük sanayi şu an dolmuş durumda. Şu an ilave edecek yer yok. Bunun bir an önce çözülmesinde fayda var” dedi.
 
“Gider ile yapılan toplantı önemli bir toplantıydı”
AKP Belediye Başkan adayı Ayhan Gider ile yapılan toplantının önemli olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Ayhan Gider ile yapılan toplantı önemli bir toplantıydı benim için. Adayların beraber projelerini tanıtmaları uzun zamandır özlediğimiz bir şeydi. Bunu Çanakkale’de yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum. Keşke bütün Türkiye’de yapılabilse. Keşke bütün belediyelerde yapılabilse. Sonuç itibariyle herkes bu kente hizmet etmeye talip. Projeler ortaya konur kimin projesi halk tarafından yapılmaya uygun bulunuyorsa o ön alır” dedi.
  
“Kişi başına düşen yeşil alan metrekare miktarı 8.3 metrekaredir”
Gider ile yapılan canlı yayında yeşil alan konusu ile ilgili yanlış anlaşılmanın düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Gökhan; “Yeşil alan miktarlarımız konusunda yanlış anlamayı düzeltmemiz lazım. Çanakkale’de kişi başına düşen yeşil alan metrekare miktarı 8.3 metrekaredir. Toplamda 1 milyon 105 bin metre kare yeşil alanımız vardır.  Bu dönem üretilen yeşil alan miktarı 212 bin metrekaredir. Refüjler hariç. Nüfusa böldüğümüz zaman 8.3 metrekare yeşil alanımız düşüyor. Ama bu yeterli değil. Kişi başına 12 metrekareye çıkarmamız lazım” dedi.
 
“Ödenek olarak da 50 TL ayrılmış”
Yine kendisine yöneltilen sorularda içme Suyu Arıtma Tesisi projesinin ödenek verilmediği durduğunu belirten Gökhan; "Sayın Ayhan Gider belediyeyi bir projeden dolayı Belediyeyi sorumlu tuttu. Bu konuda açıklama yapayım; Çanakkale İçme Suyu Tesisi ihalesi 5 Şubat 2018 tarihinde yapıldı. Süresi de 2020 yılında bitecek. Burasının yer teslimi yapıldı. Fakat işe başlanmadan, 7 Aralık 2018`de bir plan değişikliği oldu. Oradaki yolun hacmi arttırılınca tesisin bir bölümü yolun üzerinde kalmış. Yazışmalar yapılmış, müteahhit yapacağı inşaatın metrekaresi ile projede değişiklik olmadığı ama yol yerleşim planının düzeltilirse yapılabileceğini belirtmiş. Burada niye inşaat durmuş? DSİ`ye yazarak bu iş gecikiyor demişiz. DSİ yanıt olarak `Eylül 2018 tarihli 180 sayısı KHK ile yeni ekonomik program gereği ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alındığı için biz bunu yeniden değerlendirmeye aldık` diyor. Yine müracaat etmişiz Şubat 2019`da. Onlarda, ‘bu sefer ödenek olursa yapabiliriz’ demişler. Sonuç olarak; ‘bizim 2019 ödenekleri noktasında, Cumhurbaşkanlığı yatırım planlamasında 2019 sonrasına kalanlar arasında, ‘Çanakkale İçme Suyu Tesisi’ yer alıyor’ ve ödenek olarak da 50 TL ayrılmış. Bunun hızlandırılması gerekir, yanlış bilgi yaymaya gerek yok" dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş