havadurum

Belediye Meclisi'nin gündeminde referandum vardı!

404

 Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın açılış konuşmaları ile başlayan toplantıya, geçtiğimiz hafta Kent Konseyi Başkanı seçilen Engin Kandemir konuk oldu. Engin Kandemir yönetimine başarılar dileyen Başkan Gökhan, “Sayın Kandemir aynı zamanda Bakkallar Odası Başkanı ve Halileli Köyü Muhtarı. Yani üç karpuz bir koltukta. Tabi Kent Konseyi Belediyelerin yasasına göre kentte kurulmuş olan, bünyesinde tematik meclisleri var olan, kadın meclisi, gençlik meclisi, engelli meclisi,  çevre meclisi gibi meclisleri var olan, aynı zamanda mahalle meclislerini de barındıran ve çalışma gruplarının olduğu, ama temel olarak da bu kentin her konudaki toplumsal duyarlılığını baz alarak çalışmalar yapan ve bu çalışmaların sonuçlarını da kendi genel kuruluna getiren, o genel kurulda alınan kararları da daha sonra getirip, belediye meclisine sunulması söz konusu. Yine sayın başkan görev süresi içerisinde, hepsi şart değil, ama uygun bulunan Kent Konseyi genel kurul kararlarını belediye meclisine gelip bizlere sunmak durumunda. Ben bugün sayın başkanı davet ettim. Hem kendisini bir takdim etsin, hem görüşlerini alalım istedim. Başarılarınızın devamını diliyorum. Tabi Sayın Ayhan Gider vekilimizin dediği gibi, ‘siyaset’ yapın. Tabi doğru söylüyor, siyaset yapmak lazım. Siyaset ayrı şeydir, particilik ayrı şey. Siz, siyaset yapacaksınız. Teşekkür ederim” dedi. 

Toplantıda konuşan Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir ise; “Bu davet için teşekkür ediyorum. Sayın başkanımın söylediği gibi hem Bakkallar Odası Başkanı ve Halileli Köyü Muhtarı başkanıyım. Ayrıca Kent Konseyi başkanı oldum. Beni seçen tüm insanlarımıza, buradan teşekkür etmek istiyorum. Çanakkale için daha çok hizmet vermek için seçildim. Biliyorsunuz Kent Konseyinde gönüllük esastır. Tıpkı belediye meclisi gibi Çanakkale için daha faydalı olmak umuduyla çalışacağız. Hepinize tekrardan teşekkür ediyorum. Ve Çanakkale için hep beraber güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
 
Çocuk Bilim Merkezi’nin ayrıntıları belli oldu!
Mecliste ek gündem maddesi olarak, Kale Grubu ve Çanakkale Belediyesi ortaklığında Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası’nın yerine yapılacak olan “Çocuk Bilim Merkezi” hakkında detaylı bir sunum gösterimi yapıldı. Kale Grubu’ndan Yalçın Yılmazkaya konuşmasında, Çanakkale için önem arz eden projeyi gelecek nesiller adına yaptıklarını ifade etti. İbrahim Bodur’un uzun yıllar asistanlığını yapan Asiye Bodur ise; “Çanakkale’de İbrahim Bodur’un bu konuda çok büyük arzusu vardı. Gözleri parlıyordu bu projeyi uyduğunda. Bende sonuna kadar gitmek adına bu projeye gönül verdim. Ve ekibin içinde yer aldım” dedi. Sunumu anlatan proje mimarlarından Boğaçhan Dundaralp, 8 bin metrekarelik alanda daha çok açık alan üzerine çalışmalar yapıldığını kaydetti. Kentten çok kopuk bir mimari tasarlamadıklarını belirten Dundaralp;”Projede Finlandiyalı ortaklarla bir çalışma yürüttük. Bizi çok heyecanlandırdı. Çocuk Bilim Merkezi, İbrahim Bodur’un üç önemli projesinden biridir. Geleceğimiz çocuklardır, dolayısıyla burada çocukların temas ettiği, dokunduğu bir yer olması hedefimiz. Proje alanı eski tekel fabrikasının olduğu alan. Biz kentsel yaklaşımı önemseyerek hareket ettik. Özellikle alanın yeşil olması, herkesin ailesi ile katılabileceği kamusal bir alan yapmak istedik. Peyzaj düzenlemesi yaptık. Ön tarafa bağımsız olarak denize açılan alanlar yaptık. Üst katta sergi alanları düşündük. Fabrikanın olabildiğince zaman içindeki değişkenleri görünsün istedik. Yukarıda kütüphane düşündük. Tamamıyla açık bir alan. Aşağıdan merdivenden ulaşılıyor. İlginç bir kafe olarak düşünülebilir. Yapının çatısında 14-16 yaş için özel bölümler ayırdık. Mekan iki kattan oluşuyor. Olabildiğince büyük hacimli yapı düşündük. Aynı zamanda bacayı korumak istedik. 8 bin metrekarelik alan verilmişti. 6 bin 700 metre karesini kullandık. Olabildiğince açık alanları açık tasarımlar yapmaya çalıştık. Ulaşımda ise bağımsız kentten kopuk bir yapı olmasını istemedik. Kullanılacak otobüslerde camlarda vizyon gösterileri yapabilecek ve kendini Marsta olarak görebilecek bir proje düşünüyoruz. Böyle olursa kentte otobüslerle bir tur düzenleyebiliriz. Yurt dışında yapılan bir proje. Yabancı çocukların bizim çocuklarımızdan bir farkı yok. Ayrıca fabrikada bir tek baca kalmış durumda. Biz bu bacayı da değerlendirmek istedik. Farklı biçimlerde bunu kullanmak istiyoruz. Bir enerji kulesi olarak kullanmak istiyoruz. Mesela dışarıdaki karbondioksit oranını gösteren bir kule gibi” dedi. Çocuk Bilim Merkezi ile ilgili çalışmaların ise önümüzdeki meclis toplantısında tekrar gündem maddesi olarak yer alacağı belirtildi.
 
Başkan Gökhan nisan ayını değerlendirdi 
Mecliste yapılan sunum gösterimi ardından Başkan Ülgür Gökhan, Nisan ayı değerlendirmesinde bulundu. Fevzipaşa’da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen “Fevzipaşa Konakları” temel atma töreni hakkında konuşan Başkan Gökhan; “Çok güzel o mahalleye uygun renklerle yenilenmeler yapılıyor. Ben her zaman söylemiştim ama maalesef hep biz söyledik ile kalıyoruz. Bizim dışımızda kimse bu mahalleyle ilgili somut bir adım atmadı. Seçimler dendi, şöyle dendi. Ama hep söylendi. Burası koruma alanı içerisinde yer alan bir bölge. Kurumlarla çok mücadele ettik. Müteahhitleri cesaretlendiriyoruz. Kuyu sokak ile ilgili o mahalleyi yenileme içerisindeyiz. Tabi mevcut değerleri hiç bozmadan. TOKİ projesi vardı; 100 lira taksitle ev yapacak mahalle sakinlerine verilecekti. Plan tadilatları yaptık filan. Bir baktık projeler 3+1 evlere dönmüş, yapmayın etmeyin dedik ama sonuç olarak halen bir çivi bile çakılmış değil. Burada yaşayan hemşerilerimizin ikametgâh sorunları bir şekilde çözebilsek bölgeyi hızla geliştirebileceğiz. Kuyu Sokak’ta şuan satılan evler var. Çünkü mahallede oturulacak durumda olmayan evler var. Evler ev olmaktan çıkmış durumda; buradaki insanların ikametgâh sorunlarını çözerek bir an önce burayı hızla geliştirmeliyiz. En azından ben bir bakımdan bu arkadaşlarımızın çalışmalarını bir başlangıç olarak algılıyorum. 5 yıl içerisinde Fevzipaşa Mahallesi çok farklı bir yer olacağına inanıyorum. Çünkü arkadaşlar canla başla çalışarak yeni projeler üretiyorlar”” dedi. Konuşmasında Borajet seferleri hakkında yaşanan gelişmeyi de ele alan Başkan Gökhan;” Maalesef kötü bir gelişme yaşandı Çanakkale-İstanbul uçak seferleri ile ilgili olarak. Bora jet el değiştirdi, haftada 3 güne inen uçuşlar sonunda ortadan kalktı. Yerel mi yoksa genel seçimler öncesinde mi bu konu gündeme gelmişti. O kadar çok seçim oldu ki tam hatırlayamıyorum ama bana bu konu ile ilgili olarak ‘Bora jet geliyor şöyle olacak böyle olacak’ deniyordu. Bende o zaman ‘Seçimden önce şimdi Bora Jet geliyor ama seçimden sonra bu Allah’a ısmarladık jet olur’ demiştim, gazeteler de manşet atmışlardı. Maalesef Çanakkale’mizin bu ulaşım sorunu var. İşin garibi uçak seferleri ile ilgili müşteri de var. İstanbul’dan müşteri var. Ne oluyor ne bitiyor anlamış değiliz. Devletimiz bunu neden yapamıyor, neden çözemiyorlar anlamış değiliz. Umuyorum en kısa sürede bu sorun çözülür ve vatandaşlarımız bu seferlerden yararlanabilir” dedi.  
 
“Hayırlı olsun, saygı duyuyoruz” 
Toplantıda ayrıca anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşan Başkan Gökhan, Çanakkale’de çıkan yüzde 72’lik “ Hayır” oy oranıyla ilgili olarak; “Biliyorsunuz anayasa değişikliği için referandum oldu. Baya bir yoğun geçti. Siyasi aktörler ve siviller görevlerini yaptı, vatandaşlarımız oylamasını gerçekleştirdi. Çanakkale merkezinde ise referandum sonrası yüzde 72 oranında hayır çıktı. Ama ülke genelde evet çıktı. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur. Çok fazla söze gerek yok. Olan oldu. Şunun da unutulmaması gerekir ki, toplumda bir yarı böyle bir sisteme evet dedi ama bir diğer yarı ise eski sistemin iyileştirilerek devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Demokrasiye inanıyor isek; alınan bir fazla oya da saygı göstermek durumundayız” dedi.
 
“Pilavcı Politikasının Duvara Tosladığını Gördük!”
Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Adnan Güler referandum ile ilgili olarak; “Referandum seçimi geldi geçti ama bir takım hukuksuzluklar olduğu inancındayım. YSK kararını verdi, hukuken eleştirsek de bu karar saygılıyız. Partimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor yapmaya da devam edecek. Çünkü biz bir hukuk devleti isek; vatandaşlar olarak hukuk çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Çanakkale yerelinde ise; merkezde yüzde 72, il genelinde yüzde 60’ın üzerinde Hayır sandıktan çıkması bazı kişilere gerekli mesajı vermiş olmalıdır. Artık Çanakkale’yi geren, Çanakkalelileri ayrıştırmaya yönelik söylemler içeren ‘pilavcı, sur’cu” gibi politikaların duvara tosladığını gördük.Çanakkale halkı tarafından kabul görmediğinin bu sonuçlar çok açık göstergesidir. Biz bunu sahada da görüyorduk; ‘yapmayın etmeyin böyle kısır çekişmelerle kente zarar vermeyin’ dedik ama artık herkes yaptığı hatayı umarım görmüştür. Bundan sonra daha sağduyulu, daha hoşgörülü ve birbirimizi daha kucaklayıcı siyaset yaparsak Çanakkale ve ülkemize daha fazla faydalı oluruz. Daha hayırlı olur” dedi.
 
“CHP’nin Hukuki Mücadelesi Devam Ediyor”
Adnan Güler ardından konuşan CHP’li meclis üyesi Celal Karakaş; referandum ile ilgili süreç sonrası yeni bir yasa çıkarılması gerektiğini ifade etti.  Karakaş;”Referandum süreci yaşadık. YSK kararı kesindir. Sonuç ülkemize hayırlı olsun diyorum. Ama CHP’nin yasal mücadelesi devam ediyor. Neden kafalar karıştı ondan bahsetmek istiyorum. Kafa karışıklığın sebebi uyumsuzluktur. O zarfların mühürlü olması lazımdı. Yasa bunu engelliyor biliyoruz. Eğer bu yoksa yasayı çiğnemiş oluyoruz. YSK başkanı referandum öncesi yurt dışından uyumsuz zarfları kabul etmedi. Burada doğru yaptı. Ama bir hafta sonra referandumda saat 16.10’da bir karar aldı. Biz bu konuyla itirazlarımızı yaptık. Bu ülkede kanun çiğnendi. Yani oy verilirken kural değişmiş oldu. Polemik konusu yapmak istemiyorum. Böyle olacaksa bir yasa daha çıksın müdürlü, mühürsüz fark etmez oylar kabul edilsin. Bu böyle olmasın” diye konuştu. Toplantıda AK Parti grubu adına konuşan Tülay Ömercioğlu ise son olarak ; “Anayasa Değişikliği ile ilgili referandum öncesinde Hayır’da çıksa Evet’de çıksa önemli olan ayrıştırmanın değil birlik ve beraberlik olduğunu belirtmiştik. Her iki düşünceye saygılı olduğumuzu da söylemiştik.  Şimdi değişik düşünceler var dense de bu düşüncelerin bir kenara bırakılarak en iyinin Türkiye sunulmasıdır. Çanakkale adına en çok konuşmamız gerektiğini AK Parti gurubu olarak bizlerde kabul ediyoruz” dedi.
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş