havadurum

Belediye Meclisinde TOKİ tartışması

954
TOKİ`nin "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi" kapsamında Çanakkale il genelinde 1290, merkezde 370 konut tartışması devam ediyor. Belediye Meclisi Şubat ayı Meclis Toplantısı`nda da tartışılan konut projesinin hangi ada/parsele yapılacağı, tartışma konusu oldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, TOKİ sürecini "kandırma" süreci olarak tanımlayarak, "Kurası yeni çekilen, arsası olmayan 370 kişilik bir proje var. Arsası nerede? 2020 yılında 509 konutun ihalesini yaptınız, kime vereceksiniz o konutları; zenginlere. Seçim öncesi birden iş alevlendi. Konumuz TOKİ, vatandaşın kandırılma süreci" dedi. Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen ise "5 yıl da gerçekleştirileceğini düşündüğünüz bir projenin daha adımını atmadan, seçimlere 4 ay kala yine halkımıza umut vadediyorsunuz. Oy devşirmek, oyunuzu korumak için bu gibi vaatlerde bulunmayın" sözlerine yer verirken, Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ise "Binlerce konut yapmış, dar gelirli ve afetzedenin yanında olmuş, TOKİ`ye kurduğunuz cümleler, insanların hakkıyla oynamaktır. Bitmemiş projelerle anılan Çanakkale Belediyesi, vaktinden önce bitirdiği halde, ciddiyetle çalıştığı halde TOKİ konutunu karalıyor" diye belirtti. 
 
Gökhan "Kurası çekilen TOKİ konutlarının arsası nerede?"
Belediye Başkanı Gökhan kent merkezinde geçtiğimiz dönemlerde planlanan TOKİ projelerine dair sorular yönelterek, "birkaç gün önce kurası yeni çekilen, arsası olmayan 370 kişilik bir proje var. Arsası nerede? Ada-parseli nerde? Garajın yakınında bir TOKİ alanı vardı. Mahallelilerden para toplamışlardı. Daha önce burada da TOKİ alanı yaptınız, 100`er lira para topladınız ama yapmadınız. Milleti kandırdığınız TOKİ projeleri ile ilgili soru soruyorum. Seçim öncesi birden iş alevlendi. Konumuz TOKİ, vatandaşın kandırılma süreci. 2020 yılında 509 konutun ihalesini yaptınız, kime vereceksiniz o konutları? Zenginlere. Çanakkale`de dar gelirli ailelere, TOKİ inşaatı yapan Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesi`dir. Manzaralı, boğaz manzaralı; Barışkent. TOKİ projesidir. Çağdaşkent. İlk defa TOKİ`yi bu kentte İsmail Özay zamanında Belediye yaptı. Siz burada hayal satıyorsunuz. Seçim öncesi aşladınız" ifadelerine yer verdi.
 
Gezen "Çanakkale`ye umut vadediyorsunuz, söz verdiklerinizi yapın"
CHP`li Gezen geçtiğimiz gün çekilen TOKİ kurasına dair, "Önceki gün hak sahipleri çekilişine bağlı olarak basında çıkan haberlerin yorumlarına bakın. Bir vatandaş, "Bu evleri mezarda mı alacağız?" diyor. Yerini dahil bilmediğiniz, ada-parsel numarası olmayan bir yerin kur çekimini yaptınız. TOKİ dar gelirli ve yoksullukla mücadele eden bireylere, halkımıza nitelikli evler yapmak için kuruldu. Çok önemli bir yapı. Yapacaklar tabi yapmak zorundalar. Halkımız asgari ücreti aldığı zaman geçimini sağlayamayan, ev taksitlerini bırakın; bakkala borcunu ödeyemez hale geldi. Halk, elektriğini, suyunu ödeyemiyor. Tabi ki herkes ailesini sıcak ve nitelikli bir yuvada yaşatmak istiyor. Son derece doğal. Çanakkale`ye umut vadediyorsunuz. Ama umutları gerçekleştirin. Söz verdiğinizi yapın" diye belirtti.
 
"Oy devşirmek için vaatte bulunmayın"
Gezen, 2020 yılında 509 konut ve 25 iş yeri için kura çekildiğini hatırlatarak, "`509 konut ve 25 iş yerinin ihalesini yaptık, 2025 yılında bitecek` diyorsunuz. 5 yıl da gerçekleştirileceğini düşündüğünüz bir projenin daha adımını atmadan, seçimlere 4 ay kala yine halkımıza umut vadederek ama umutsuzluğa sevk ederek; şuan da gerçekleşmesinin mümkün olmadığını düşündüğüm yeni projeyle övünüyorsunuz. Oy devşirmek, oyunuzu korumak için bu gibi vaatlerde bulunmayın" diye konuştu.
 
Yüksel, "kura heyecanını vatandaşlarımızla birlikte yaşadık"
Çanakkale Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, basına yansıyan TOKİ tartışmalarına tepki göstererek, Belediye Başkanı Gökhan`ın "509 konutun ihalesini yaptınız, kime vereceksiniz o konutları? Zenginlere. Siz burada hayal satıyorsunuz. Seçim öncesi projelere başladınız" sözlerine cevaben ise, "Siz halkçı elitistler vatandaşın güzel yerde oturmasına karşı mısınız? Layık görmüyor musunuz? Dar gelirli vatandaş, Cevatpaşa`da oturamaz mı? CHP`li halkçı elitistler mi oturmalı" sözlerine yer verdi.
 
"Çanakkale Belediyesi bitmemiş projelerle anılıyor"
Ak Partili Yüksel, CHP`li Gezen`in, "Siyasi iktidar tarafından sosyal konut olarak sunulan TOKİ projesinde vatandaşlar, ödemelerini yapmakta zorlanacaklar, hatta yapamayacaklar" sözlerine ilişkin ise, "Sanki böyle olsa memnun olacaksınız. Eğer kandırılmak ve mağdur edilmekten bahsedeceksek; Çanakkale Belediyesi tarafından yıllarca kandırılan, güvensiz konutlardaki Sosyal konutlar halkı, Cennet Otoparkında belediyeye güvenerek mal mülk almış, şuan hakkı olmayan Çanakkalelileri konuşalım. Ve bu bina da bir hayaldi kabusa döndü. Sizin başlayıp da bitiremediğiniz, kaba inşaat halinde tarihi eser haline gelmiş hale gelen binaları görmeden; binlerce konut yapmış, dar gelirli ve afet zedenin yanında olmuş, TOKİ`ye kurduğunuz cümleler, insanların hakkıyla oynamaktır. Bitmemiş projelerle anılan Çanakkale Belediyesi, vaktinden önce bitirdiği halde, ciddiyetle çalıştığı halde TOKİ konutunu karalıyor" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş