havadurum

Belediye emekçileri sözleşmeyi imzaladı

457

 Çanakkale Belediyesinde çalışan işçilerin maaş ve özlük haklarını kapsayan toplu iş sözleşmesi için dün başkanlık makamında imzalar atıldı. Uzun süredir Çanakkale Belediyesi ve DSİK Genel-İş Çanakkale Şubesi arasında yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldı ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan toplu sözleşmeyi imzaladı. İmza törenine Başkan Gökhan ve Uslan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları ile Genel-İş Çanakkale Şube Yöneticileri de katıldı. Törende konuşan Başkan Gökhan; “Bugün Çanakkale Belediyesi ile DSİK Genel-İş Sendikası arasında 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında iki yıllığına, toplamda da 281 işçiyi, daha sonra da bildiğiniz gibi taşerondan kadroya işçilerimizi almaya devam ediyoruz, muhtemelen 330’a kadar bir sayıda işçiyi ilgilendiren bir toplu sözleşmeyi imzalamak üzere toplandık. Bu görüşmeler sonunda 2017 yılının ilk altı ayı itibari ile yüzde 7 oranında bir zam uygulanacak. 2017 yılının ikinci 6 ayı için de ayrıca yine yüzde 7 oranında zam uygulanacak. Yani 7 artı 7 olarak tespit ettik. Sözleşmenin ikinci yılı için de yine bu yüzde 7 artış baz alınmak üzere, enflasyonun yüzde 7’i aşması durumunda o oranda artış yapılacak. Bir örnek vermek gerekirse, enflasyon yüzde 6 olursa, yüzde 7 zam yapılacaktır, ama enflasyon yüzde 9 olursa, o zaman bu artış yüzde 9 olarak bir yıllığına değiştirilecektir. Dolayısı ile önümüzdeki yıl da işçimizin asgari enflasyona  yenik düşmemesi için böyle bir tedbir aldık. Tabi bu sözleşmeler iki yıllık oluyor, ama bir yılsonunda da Türkiye’nin gidişatına göre, Çanakkale Belediyesinin olanaklarına göre her zaman bir yılın sonunda oturup bir gözden geçirme yapılabiliyor. Buna bir engel yok, ama biz en azından bir yıl sonranın enflasyon oranına işçilerimizi ezdirmemek için önlemimizi aldık” dedi.

 
“1 Mayısta 100 lira ödenecek”
Sözleşmenin içeriği ile ilgili bilgi vermeye devam eden Başkan Gökhan; “1 Mayıs’ta yapılacak ödeme olarak da bu yıl net 100 lira ödenecektir. Onun dışında olağan üstü hava koşullarında çalışan işçilerimiz var. Özellikle soğukta, karda, gece suların içinde, hafta sonu gece yarısı biz evde uyurken suların kesilmemesi için çaba gösteren işçilerimiz var. Bilfiil sahada çalışan işçilerimiz için de onlara fazla çalışma ücreti, iş güçlüğü zammı olarak normal fazla mesai ücretlerinin iki katı olarak ödenecektir. Sel baskını, deprem, yoğun kar yağışı, yaz döneminde asfaltlama gibi koşullarda çalışan işçilerimiz var ve onların yaptıkları hizmetler duramaz, onların çalışması durduğunda sıkıntılar olacağı için, çalışmalarından dolayı normal mesailerinin üstüne iş güçlüğü zammı da verilecektir. Vasıta zammı adı altında Trafik Müdürlüğünce verilen ruhsatlarla vasıta kullanan işçilere 24 saati aşan mesailere 60 lira vasıta zammı ödenecektir. İl dışına çıkanlara bir harcırah gibi bu verilecektir. Yine engelli işçilere 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeni ile 2 gün ücretli izin verilecektir. Doğum yardımı, evlenme yardımı, sünnet yardımı ve ölüm yardımı gibi diğer sosyal yardımlarda da günün şartlarına göre iyileştirme yapılmıştır. Bunlar geçmişte de yapılmıştı ve yine aynı şekilde devam edecektir. Şöyle ortalama bir şey söylersek, en düşük yevmiye geçen sene 75,15 TL iken, şimdi 80.39 TL, ikinci 6 ayda da 86,04 TL olacak. Toplam ortalama zam oranı 14.49 olarak tespit edilmiştir” dedi. 
 
“Kadroya almaya devam ediyoruz”
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinin devam edeceğini ifade eden Başkan Gökhan; “Sözleşmeye baktığımızda, enflasyonun üzerinde bir artış oldu. Ama burada daha önemlisi, tabiatı ile bütçe meselesidir. Bütçede yüzde 30 barajının aşılmaması söz konusudur, ama maalesef bu taşeron işçiler ile ilgili hükümet söz verdiği halde herhangi bir işlemde bulunmadı. Dolayısı ile biz şu anda taşeronda olan işçilerimizi kadromuz olduğu için kadroya almaya devam ediyoruz. Tabiatı ile o da bu oranlarda olacak. Dolayısı ile o da belediyeye bir artış getirecektir. Ayrıca sadece işçi değil, memur alımı da söz konusu olacaktır. Sözleşmeli personel de alınması söz konusu olacaktır. Dolayısı ile hem belediye bütçesi açısından, hem işçilerin refahı açısından bu noktada bir katkı yapılmış oldu ve bu sözleşme üzerinde anlaştık” dedi. 
 
“Çanakkale Belediyesine teşekkür ediyorum”
Törende konuşan DİSK Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ise; “Sayın Belediye Başkanımızın söylemiş olduğu ve açıklamış olduğu tabloya ilave edebilecek çok fazla şey bulamıyorum. Sözleşmenin Çanakkale Belediyesine ve Çanakkale Belediyesinde çalışan işçi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yeni dönemde de özellikle taşeron konusundaki hassasiyetlerinden dolayı ve Türkiye’ye örnek olmalarından dolayı Çanakkale Belediyesine ve yönetimine teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“Kamuda çalışan herkesin bundan sıyrılması lazım”
İmza töreninde taşeron sistemi ile ilgili eleştirilerde bulunan Başkan Gökhan, tüm kamuda çalışan işçilerin kadroya geçirilmesi için hükümetin adım atması gerektiğini ifade ederek; “Taşeron konusunu bu vesile ile bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Gerçekten belediyelerde, kamuda çalışan herkesin bundan sıyrılması lazım. Söz de verilmişti. Biliyorsunuz biz geçmişte taşeron işçilere de sendikal hak verdik. Bu konuda Türkiye’de ilklerdeniz. Taşeron işçisine de sendikal ikramiye hakkı verdik, 3 yıllık sözleşme yaptık ki, kıdem tazminatı hakkı da doğsun. Yoksa bir yıllık sözleşme ile bu olmuyor. İkramiye, izin hakkı gibi haklar verdik. Yani aynı bizim normal kadrolu işçilerimiz gibi haklarını verdik. Ama bu tabi yetmez. Kamuda çalışan işçilerin biraz daha güvence altında olmasına yarar var. Bir taşeronun keyfine bırakılmamalı. Taşeron bundan bir menfaat sağlıyor. Bunlar menfaat sağlayacağına belediyeler kadrosu varsa, elbette ki bu kadroyu ihtiyacı olan işçilere kullanması doğaldır. Ama sanki bir baskı, bir siyaset yapmak amacı ile taşeronda çalışan işçileri siyaseten kullanmak amacı ile devlet bu uygulamayı kaldırmıyor. Halbuki, taşerona verilen paralar bu işçiye veriliyor. Niye bunu bir taşeron kanalı ile yapıyoruz, niçin böyle bir yol izleniyor? Yani normalde kamuda çalışanlar taşeron yerine kendi kurumuna çalışır. Bizde mesela geçici işçilik var. Bu olabilir. Nitekim bizim şirketimizde de yazın garson olarak çalışan, daha sonra bir müddet kapalı olduğu için çalışmayan arkadaşlarımız var. Ama hepsi bir kurumun içerisinde ve hepsi bir sendikal güvence ve kurumun güvencesi altında. Onun için bunun bir kez daha hatırlatılmasında yarar var diye düşünüyorum” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Gökhan ve Uslan toplu iş sözleşmesini imzaladılar. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş