havadurum

Belediye işçileri 'grev kararı' için toplandı

1182

Çanakkale Belediyesi Kentsel Hizmetler Şirketi ile DİSK/Genel-İş arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde sonuca varılamamış, arabulucu görüşmeleri de yine sonuçsuz kalmıştı. Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, herhangi bir sonuç alamadıkları takdirde greve çıkabileceklerini belirtmiş, grev kararı konusunda Genel İş Genel Merkezi ile yapılan görüşme sonucunda greve çıkma konusunda önlerinde herhangi bir engel bulunmadığını belirterek, işçilerle yapılacak görüşmeler sonunda işyerlerine grev yazılarının asılacağını açıklamıştı. İşçilerle yapılan görüşmelerin ilki dün Cuma Pazarı girişinde gerçekleşti. Ceylan toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, resmi arabulucu tutanağımız resmi kanallarla sendika genel merkezimize ulaştığını, 2 ay içerisinde grev kararını alıp iş yerlerine asmalarının önünün açıldığını belirtti. 3 aydır herhangi bir telif sunulmaması emekçilerin canını sıkmaya başladığını ifade den Ceylan, Bizler lütuf istemiyoruz, geçinebileceğimiz, ücretleri, hakkımız olanı istiyoruz" dedi. Geçtiğimiz Pazartesi günü belediyenin 2021 bütçesinin onaylandığını ve işçilerinde kabul edilen bütçe ile sınırlandırıldığını ifade eden Ceylan, "Bu bir dayatmadır. Bunu kabul etmiyoruz. Dolayısı ile inşallah güzel bir teklifle gelirler ve onaylanır" dedi. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuyla ilgili herhangi bir sendika temsilcisi ile görüşmediklerini ve taşerondan dönenlerle ilk defa toplu sözleşme yapacaklarını ifade ederek çalışmaların sürdüğünü belirtti. 


"Grev kararını alıp iş yerlerine asmamızın önü açılmış oldu"
Önceki gün işçilerle yapılan toplantıyla ilgili konuşan Ceylan; "Grev kararımız Genel Merkez tarafından onaylandı. Yine resmi arabulucu tutanağımız resmi kanallarla sendika genel merkezimize ulaştı. Bugün itibari ile 2 ay içerisinde grev kararını alıp iş yerlerine asmamızın önü açılmış oldu. Biz tabi bu süreyi beklemeyeceğiz. 3 aydır herhangi bir telif sunulmaması emekçilerin canını sıkmaya başladı. Emekçilerin önemsenmemesi gibi bir durum söz konusu. Bu yüzden en kısa sürede umarım düzgün bir teklif gelir, biz çözüm masası kurulur ve bu iş buralara gitmeden çözülür. Bu pandemi sürecinde bizlerde bu işin buralara gitmesini istemiyoruz ama Adalet Parkı`nda yaptığım eylemde de söylemiştim. Bizler lütuf istemiyoruz, geçinebileceğimiz, ücretleri, hakkımız olanı istiyoruz. Bu emekçilerin bu 717 arkadaşın Çanakkale`nin her karışında emeği var. Yerin altındaki kanalizasyondan, üstündeki temizliğe kadar her yerde emekleri var. Dolayısı ile bu emeğin karşılığını inşallah alırız, onları mutlu edecek davullu zurnalı bir toplu sözleşme töreni yaparız" dedi. 

"2021 bütçesi işçilere bir dayatmadır"
Çalışanların onaylana bütçeye mecbur bırakıldığını ifade eden Ceylan, "Yaklaşık bir buçuk ay önce toplu sözleşme görüşmesi gerçekleştirmiştik, ondan sonra görüşme şansımız olmadı. Bu yüzden ne düşünüyorlar, yüzde kaç zam vermeyi istiyorlar bilmiyorum. Geçen hafta Pazartesi günü belediyenin 2021 bütçesi onaylandı. Bizler, bu bütçe onaylanmadan bir pazarlık masası kurulsun, bu pazarlık neticesinde ortaya çıkan toplu iş sözleşmesine göre de bir bütçe oluşturulsun isterdik. Biz bu bütçe ile sınırlandırılmış olacağız, dolayısı ile bize herhangi bir pazarlık payı da bırakılmamış oldu. Bu bir dayatmadır. Bunu kabul etmiyoruz. İnşallah güzel bir teklifle gelirler ve onaylanır. Bizde 19 çeşit skala vardı. Bunu 5`e düşürmüştük. Yönetimden kulağımıza gelen bilgiler skalayı kendilerinin oluşturduğu yönünde. Ancak resmi bir teklif şu ana kadar yok" dedi. 

"Ortaya çıkan irade işçilerin iradesidir"
Tabanlarının iradesini ortaya koyduklarını belirten Ceylan, "Biz şu anda tabanımızın iradesini ortaya koyuyoruz. İşçilerimizden yana hiçbir sıkıntı yok. Bu ortaya çıkan irade onların iradesidir. DİSK Genel İş Şubesi ve Genel merkezi olarak onların verdiği kararın arkasında duruyoruz. Sağ olsun genel başkanımızda GYK üyelerimiz de kararımızı çok olumlu karşıladılar. Taban iradesine sonuna kadar saygı duyacaklarını ve buradan çıkacak kararın arkasında duracaklarını beyan ettiler. Biz kararı astıktan sonra genel merkezde devreye girecek. Bu iş umarız zarar görmeden en kısa sürede sonuçlanır" dedi. 
 
"Daha süremiz var, bu süre içerisinde görüşmeler yapılır"
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek; "Hiçbir konuda bilgim yok. Bizimle görüşe gelen giden olmadı. Bende dışarıdan duyuyorum. Ne sendika başkanı bana geldi ne de bir şey söyledi. Taşerondan dönenlerle ilk defa toplu sözleşme yapacağız onları dengelememiz lazım. Dolayısı ile arkadaşlarımız çalışıyorlar. Daha süremiz var, bu süre içerisinde görüşmeler yapılır. İsterlerse greve gidebilirler ancak greve gidilecek bir durum yok. Tamamen dedikodu. (Eren Aşnaz)
Paylaş