havadurum

Belediye işçilerinin promosyon krizi çözüldü

783
Çanakkale Belediyesi`nde çalışan taşeron işçilerin promosyon ödemesi dün itibariyle gerçekleşti. Yapı Kredi Bankası, 3 şirkette toplam 832 işçinin promosyonlarını yatırdı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, "18 Kasım tarihinde yatması gerekiyordu ancak banka genel merkezinden kaynaklı yapılan protokollerle ilgili sıkıntı olmuş. Dün yattı ve herkes rahat bir nefes aldı. Bizim de aklımıza bunu yaşayacağımız gelemdi çünkü daha önce böyle bir şey olmamıştı. İlk kez başımıza geldi. Tecrübe kazanmış olduk" dedi. Ceylan ücret gelirindeki vergi dilim oranlarına dair ise, "Vergi oranlarında yeniden değerleme oranı arttırılmadığı için mağdur oluyoruz. Ek protokollerle yapılan yüzdelik zamlar, işçi arkadaşlarımızın maaşlarına yansımıyor. DİSK olarak Türkiye genelinde vergi dilimleriyle ilgili aralık ayında hem asgari ücret talebimizi hem de vergi dilimlerindeki tutarların arttırılması yönünde çeşitli eylem ve etkinlikler yapacağız" diye belirtti.
 
"İşçi arkadaşlarımız, bir nebze olsun rahatlayacaklar"
Ceylan promosyon ödemesiyle ilgili yaşanan soruna dair, "Bu mağduriyetin giderilmesi çok iyi oldu. 18 Kasım tarihinde yatması gerekiyordu ancak banka genel merkezinden kaynaklı yapılan protokollerle ilgili sıkıntı olmuş. 2 günlük aksama yaşadık. İşçi arkadaşlarımız bu konuda mağdur edildiler. Dün yattı ve herkes rahat bir nefes aldı. Bizim de aklımıza bunu yaşayacağımız gelemdi çünkü daha önce böyle bir şey olmamıştı. Söylenen zamanda promosyon ücretleri yatıyordu. İşçi arkadaşlarımıza, bu kötü ekonomik koşullarda bir nebzede olsa yara bandı olur diye düşünüyoruz" dedi.
 
"İhtar karşılık buldu"
Başkan Ceylan, gecikme sürecinde yaşananlara dair ise, "İhale sürecinde yetkili şekilde sendika olarak dahil oluyoruz. Gözetmen olarak katılıyoruz. Şube müdür arkadaşlar ihaleye giriyorlar. İş ve işlemler genel merkezler nezdinde devam ettiği için etkin ve verimli şekilde bilgi alma şansımız olmadı. Geçte olsa bugün itibariyle gelmiş oldu. İlk kez başımıza geldi. Tecrübe kazanmış olduk. 18 Kasım tarihinin Cuma gününe gelmesi cumartesi, Pazar günlerinde elimizin kolumuzun bağlanması anlamına geldi. Pazartesi sabah erkenden bu soruna müdahil olduk. Dün (23 Kasım) tarihinde şirketlere hukuki süreç başlatmaları konusunda ihtar gönderdik. Gün içinde banka nezdinde karşılık olmuş olacak ki genel merkez onayı verdi ve yatırmış oldular" sözlerine yer verdi.
 
"Maaş zamları vergi dilimine gidiyor"
Ücret gelirlerinde vergi dilim oranlarına dair Ceylan, "Vergi dilimleri, kanayan yaramız. Her sene yıllık olarak yeniden değerleme oranı Ekim ayında belirleniyor. Maalesef vergi oranlarında yeniden değerleme oranı arttırılmadığı için mağdur oluyoruz. Bu sene yüzde 15`lik vergi dilimi 32 bin TL`ye kadardı. 32 bin TL`den sonra yüzde 20`lik, 72 bin TL`den sonra da yüzde 27`lik vergi oranına girdik. Dolaysısıyla ücretlerimiz sabit olması gerekirken vergi dilimine girdiğimiz için yaptığımız zamlar ve ek protokollerle ikinci 6 ayda örgütlü olduğumuz işyerlerinde yaptığımız zamlar, aslında vergiye gidiyor. Ek protokollerle yapılan yüzdelik zamlar, işçi arkadaşlarımızın maaşlarına yansımıyor. DİSK olarak Türkiye genelinde vergi dilimleriyle ilgili aralık ayında hem asgari ücret talebimizi hem de vergi dilimlerindeki tutarların arttırılması yönünde çeşitli eylem ve etkinlikler yapacağız. Genel merkezimizde planlanıyor. Geçen senede asgari ücret vergide muaf tutulsun diye Kartal`da kitlesel bir açıklama yapmıştık. Bunun karşılığı oldu. Diğer sendikaların da bize katılmasıyla vergi dilimlerin bir düzenleme olmasını, bunun yapılması için meydanlarda alanlarda üstümüze düşeni fazlasıyla yapacağız" diye konuştu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş