havadurum

Belediyede en düşük maaş 3 bin 187 lira oldu

1422
Çanakkale Belediyesi`nde taşeron olarak çalışan işçilerin heyecanla beklediği toplu sözleşmede imzalar atıldı. Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Kentsel Hizmetler Tic. ve San. A.Ş ile DİSK/Genel-İş arasında imzalanan toplu sözleşme töreni, dün Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Lokalinde gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, belediye başkan yardımcıları, belediye birim müdürleri, sendika temsilcileri ve işçiler katıldı. Öncelikle işçilerin mağduriyetini gidermek için çalışmalar yapıldığını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Belediyenin sürekli işçi kadrosunda olan arkadaşlarımızın sosyal ve mali haklarına eşitlemek, onlarla aynı duruma getirmek için bir toplu sözleşme çalışması müsaade edildi ve bunu yaptık. Aynı işi yapan, aynı unvanda, aynı kıdem yılına sahip arkadaşların farklı ücrette olması ciddi rahatsızlık yaratıyordu. Bizim toplu sözleşme yetkimiz olmadığı için eşitliği sağlayamıyorduk ama artık bu toplu sözleşme farklılıkları kaldırdık ve dengelemiş olduk. Altı aylık uzun bir zaman dilimini aldı ama çalıştık. Bu iyileştirmede en düşük çıplak maaşımız 3 bin 187 TL oldu, en yüksek maaşımız ise 5 bin 98 TL oldu. Elbet de ikramiyeler ve iyileştirmelerle bu rakam daha da yükselebiliyor. Pandemiden dolayı belediyenin gelirleri azaldı. Kira, işgaliye vs gibi birçok gelirimiz azaldı. Bazı yatırımlarımızı öteleyebiliriz, pandemi sürecinin geçmesini bekleyebiliriz ama işçilerimizin, emekçilerimizin haklarını ötelemeye hakkımız yok. Sonuç itibariyle bütçemizin el verdiği oranı sonuna kadar kullanarak bu çalışmamızı tamamladık" dedi. Başkan Gökhan konuşmasını, sözleşmenin hayırlı olması temennisiyle sonlandırdı.
"Özlenen tablolardan birini yaşıyoruz"
Başkan Gökhan`ın ardından söz alan Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan toplu sözleşmede emeği olan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasının devamında şunları söyledi; "Bu zor pandemi döneminde özlenen tablolardan birini yaşıyoruz. Emeğin yüceliğine inananlar ve bunun mücadelesini yürütenler olarak böyle zamanlarda emeğin bir kez daha emeğini anlıyoruz. Bu zor dönemde emeğin karşılığının verilmesi biraz daha fazlalaşmakta, büyümekte. Belediye Başkanımızın başkanlığında halka hizmet görevini birlikte yürütüyoruz. Hem bu görevimizi yerine getireceğiz ama nerede yaşadığımızı, nasıl bir ülkede yaşadığımızı, emeğe karşı nasıl bir düşmanlık beslendiğini ve bunun günü kurtarma mücadelesi olmaması gerektiğini bileceğiz. Yaşadığımız ülkede işsizlik sorunu olduğunu, üretimin olmadığını bileceğiz. Krizlerin üzerine gelen bu salgının getirdiği krizin etkilerinin neler olduğunu ve olmayan demokrasinin, hukukun, adaletin üzerine geldiğini bileceğiz. Hakkımızı, emeğimizi savunacağız, görevimizi yapacağız ama bu ülkede demokrasi mücadelesini de sonuna kadar vereceğiz" dedi. 
"Pandemi süreci işçi sınıfı emekçilerin üzerindeki görünmezlik perdesini kaldırdı"
Son olarak konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise şunları söyledi; "Çanakkale Belediyemizde kentsel hizmetler şirketinde çalışan ve önceki dönemlerde işçi sınıfı, emekçilerin açısından son derece zorlu bir süreç olan taşeron belası altında çalışmış ama ondan sonra verdiği mücadele ile bugün özgür toplu sözleşme süreçlerine kadar gelmiş olan, işçi arkadaşlarımızın toplu iş sözleşme töreni için buradayız. Bu toplu sözleşmeler çok önemli. İçinden geçtiğimiz süreçte Türkiye`de işçi sınıfının özellikle 12 Eylül`den bu yana sendikasızlığa mahkum edildiği bir süreçte örgütlü olmak, sendikalı olmak, DİSK`li olmak ve bu örgütlülüğü, mücadeleyi de toplu iş sözleşmelerine taşımak çok önemli. Ama bu toplu sözleşmeler içinden geçtiğimiz bu süreçte her zamankinden daha değerli, önemli... Bir pandemi sürecinin içindeyiz. Pandemi bize çok şey öğretti... Sağlığımızın değerini öğretti ya da dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ama pandemi bize göre en fazla dünyada bir şeyi ortaya çıkardı... O da pandemi süreci işçi sınıfı emekçilerin üzerindeki görünmezlik perdesini kaldırdı. İşçilerin, emekçilerin alın teriyle yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu toplu iş sözleşmesi bir taraftan ülkedeki ekonomik kriz bir taraftan salgın ile ağırlaşan bu süreçte çok daha fazla önemli" dedi. Çerkezoğlu konuşmasını toplu iş sözleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.
(Atakan Alkış)

 
Paylaş