havadurum

Berkit; "Bari bunu yapmayın...!"

913
Pandemi süreci ile birlikte vatandaş derinleşen ekonomik krizin altında ezilmeye devam ederken, ulusal medyada elektrik şirketlerine pandemi döneminde yaşadıkları zorluklar nedeniyle yaklaşık 3 milyar lira yardım yapılacağı, yapılan yardımın elektrik faturalarına yansıyacağı haberleri yer aldı. Haberlerde, Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Değişiklik Taslağı`na göre, destek mekanizması dışında kalan "yap-işlet" santralleri ile yaşı 13 yıldan büyük ve ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yardım mekanizmasına dahil edilecek. Yardımları almak isteyen santral sahiplerinin, düzenleme resmen yayımlandıktan sonra 15 gün içinde başvuru yapmaları yeterli olacağı, başvuru yapmayanlara ise ödeme yapılmayacağı belirtildi. 

Pandemi yardımı parası, (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek
Sözcü`den Erdoğan Süzer`in haberine göre, "şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamuya ait Türkiye Elektirik İletim Anonim Şirketi`nin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek. Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu ancak halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konulduğu için artık faturalarda yer almıyor. Dolayısıyla şirketlere aktarılacak paraları halk faturasının içinde "gizli zamla" ödeyecek." 
 
" `İnsanların durumları zaten daha da kötüye gidiyor` dedikçe her ay zam yapıldı"
Konuyla ilgili TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Vatandaşın zaten tüketim gideri dışındaki vergilerden ve kalemlerden yorulduğunu belirten Berkit, pandemi sürecinde hiçbir faturasını ödemeyecek hale gelen vatandaşa yardım edilmesi gerekirken, şirketlere yardım edildiği ve bununda faturasının vatandaşa çıkartıldığını belirtti. Berkit konuyla ilgili açıklamasında; "Söylenecek bir şey kalmadı artık. Biz sadece tükettiğimiz giderleri ödemek istiyoruz. Tüketim gideri dışındaki vergilerden artık yorulduk, bari bunu yapmasınlar. Kaçak kayıt, sayaç okuma... gibi bedelleri faturalara ekledikleri yetmiyormuş gibi birde ana üreticiye şirketlere yüzde 17`ye yakın indirim yapıyorlar, söylenecek bir şey kalmadı. Sırf elektrik değil, doğalgaza da bu yıl boyunca, `İnsanların durumları zaten daha da kötüye gidiyor` dedikçe her ay zam yaptılar. Gelişmiş ülkeler bu zamanlarda vatandaşlarına her türlü maddi yardımı yaptılar, vatandaşlarını dışarıya çıkartmadan vakaları neredeyse bitirdiler. Bizde ise hem Türkiye`de hem de Çanakkale`deki durum ortada. Sosyal bir devlet, sosyal bir proje olmadığı için bu durumlara geldik. Vatandaşa yardım edileceği yerde hala şirketleri kurtarma ve bununda vatandaşın sırtından yapma derdi var" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş