havadurum

Berkit "Geniş kesimleri ilgilendiren yeni bir paket bekliyoruz..."

5898

 Coronavirüs tüm dünyada yaşamı durdurdu. Uzmanlar virüs için herhangi bir aşının geliştirilmesinin şu an için mümkün görülmediğini belirtirken, hükümetler ise ekonomik olarak önlemler alıyor. Türkiye’de alınacak önlemler kapsamında ekonomik paket açıklanmıştı. Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit virüs salgını nedeni ile tüketicilerin çok zor durumda kaldığını belirterek; “Bu anlamda hükümetin ve yerel yönetimlerin tüketicilerin yaşamlarını kolaylaştırmaları için belirli önlemler almaları lazım” dedi. Özellikle elektrik, doğalgaz, su… gibi temel ihtiyaçların faturalarının belirli bir süre ile askıya alınması ya da hükümet tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Berkit, açıklanan ekonomik önlem paketinin ne yazık ki toplumun geniş kesimlerine hitap etmediğini ifade etti. Berkit; “Toplumun geniş kesimlerini, emekliyi, asgari ücretle çalışanı, işten çıkartılanları ilgilendiren yeni paket bekliyoruz” dedi.

 
“Faturaların ertelenmesini bekliyoruz”
Virüs salgını nedeni ile tüketicilerin yine çok zor durumda kaldığını belirten Berkit; “İşsiz insanların, asgari ücret ile çalışıp geçici olarak işten çıkartılanların yaşam hakları sıkıntılı olmaya başladı. Bu anlamda hükümetin ve yerel yönetimlerin tüketicilerin yaşamlarını kolaylaştırmaları için belirli önlemler almaları lazım. Bunların başında da temel tüketim maddesi olan, ‘elektrik, doğalgaz, su…vb.’ faturaların ötelenmesi ve hatta belirli bir süre geçici olarak hükümet tarafından ödenmesi gerekmekte. Yine yaşlı ve rahatsız insanlarla iletişim kurularak kendilerine destek olunmalı. Ancak en başta tüketiciler olarak kredi kartlarının taksitlerinin doğalgaz, elektrik ve diğer faturaların ertelenmesini bekliyoruz” dedi.
 
“Konut peşinatının yüzde 10’a indirilmesi gibi maddeler gerçekten komik”
“Yine açıklanan ekonomi paketine baktığımızda, bu pakette toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren pek bir şey göremedik” ifadelerini kullanan Berkit; “Pakette yer alan inşaat konut alanlarının peşinatının yüzde 10’a indirilmesi gibi maddeler gerçekten komik. Bu zamanda kimseden konut almasını bekleyemeyiz. İnsanlar günlük yaşamlarını nasıl idame edeceklerini düşünüyorlar. Bizler tüketiciler olarak yeni bir paket bekliyoruz. Toplumun geniş kesimlerini, emekliyi, asgari ücretle çalışanı, işten çıkartılanları… ilgilendiren yeni paket bekliyoruz. Burada ekonomik uzmanlar, ‘bu tür zamanlarda para basılarak dağıtılması önemlidir’ diye açıklamada bulunuyorlar. ABD’de 300 milyon insana biner dolar basılarak dağıtılmasını ön görüyorlar. Diğer ülkelerde yine insanlara yardımcı olacak paraların dağıtılması ön görülüyor. İnsanların yaşam haklarının ellerinden gitmemesi için bu tür tedbirler ön görülüyor. Bu anlamda da yeni bir paketle toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren projelerin yer almasını bekliyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş