havadurum

Berkit; "Hayvanımız, meralarımız varken neden en pahalı eti yiyoruz?"

637

 TÜİK verilerine göre, 2017 Ocak-Mayıs döneminde koyun ithalatına 3.8 milyon TL harcanmışken, 2018’in aynı dönemindeki tutar 119.3 milyon TL’ye ulaştı. Ancak koyun eti fiyatlarında herhangi bir düşüş görülmedi. Buna göre 2017’de 41-43 TL arasında değişen koyun eti fiyatları, 2018’e 42 TL’den başlayıp, 2018 Haziran’da 50 TL’ye kadar yükseldi.Yükselen fiyatlarla ilgili açıklamada bulunan TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, aynı zamanda Türkiye’de en pahalı et ve balık fiyatının Çanakkale’de olduğuna dikkat çekti. Güney Marmara Kalkınma Ajansı verilerine göre Çanakkale’de 205 bin 855 büyük baş, 716 bin 475 küçük baş hayvan olduğunu belirten Berkit, hükümetin ve yerel yönetimlerin konuyla ilgili çalışma yapması gerektiğini söyledi. Komşu ülkelerde et kilo fiyatlarının 15-20 TL arasında olduğunu belirten Berkit, hayvan ithalatının ise et fiyatlarına olumlu bir etkisinin olmadığının altını çizdi. Berkit, yerel hayvancılığın desteklenerek, üreticiliğin arttırılmasının önemine değindi. 

“Dünyadaki en pahalı eti tüketiyoruz”
Türkiye genelinde et ve balık ürünlerinde en pahalı il olarak Çanakkale ve Balıkesir’in birinci sırada yer aldığını belirten Berkit; “Dünyada, özellikle komşu ülkelere baktığımızda ise Azerbaycan’da kırmızın etin kilosu 15 ila 20 lirayken, Yunanistan ve Bulgaristan’da da hemen hemen aynı seviyelerde. Bu ne hikmetse Türkiye’de ve ilimizde tüketiciler neredeyse dünyada ki en pahalı eti tüketmekteler. Buda beslenememe gibi sebeplerden kaynaklı sağlık sorunlarına yol açıyor. Hastanelere baktığımızda neredeyse hepsi dolu. Geriye dönüp baktığımızda bu işlerin ithalat gibi yöntemlerle çözülemediğini görüyoruz. Burada yerel hayvancılığın desteklenip, üreticinin arttırılıp, herkesin hem çalışıp, hem üreterek, hem de sağlıklı beslenerek sağlıklı bir toplum haline gelmemiz lazım” dedi. 
“İlimizde her türlü hayvancılığın geliştirilebileceği ortam var?”
Çanakkale’deki et fiyatları için çözüm bulunması gerektiğini belirten Berkit; “Çanakkale ile ilgili yerel yönetimin ve merkezi hükümetin bu konuya çözüm bulması lazım. Çanakkale neden diğer illere göre çok pahalı eti yiyor?Çanakkale’de hayvan sayısı belli,meraların sayıları, metrekare alanları belli. İlimizde her türlü hayvanın beslenebileceği ve hayvancılığın geliştirilebileceği bir ortam varken, neden böyle oluyor? Bunu anlamış değiliz. Buna da bizi yönetenlerin kafa yorarak çözüm bulması lazım. Kısacası biz, Tüketici Koruma Derneği olmamıza rağmen, ‘üretim üretim’ diyoruz. Üretim olmadan sağlıklı tüketim olamaz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş