havadurum

Berkit "Hükümet, zamları gözden geçirmeli"

4590

 Vatandaşlar, ekonomik krizin derinleştiği bugünlerde, özellikle kış ayı dolayısıyla temel girdi maliyetlerinin yükselmesiyle oldukça zor zamanlar geçiriyor. Son dönemde elektrik ve doğalgaz temel kulanım maddelerine gelen zamların ardından gelir vergisinde yaşanan artış, vatandaşın alım gücünü iyice düşürdü. Her yerden kısıp, yaşam mücadelesi vermeye çalışan vatandaşı bu kış aylarında daha da zor günler bekliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, doğalgaz ve vergi zammı hakkında değerlendirmede bulundu. TÜKODER Şube Başkanı Berkit, sezon boyunca artan zamlarla vatandaşın oldukça zor bir kış geçireceğini belirterek; “Binaların üretim biçimi doğalgaza uygun yapıldığından dolayı vatandaşlar, başka ısınma gereci bulamayacaklarından doğalgaza yöneliyorlar. Dünya genelinde doğalgazın ucuzlamasına rağmen ülkemizde, çok fazla zam yapılıyor. Eskiden zam yapıldığında, zammın toplumsal anlamda nedenleri de ortaya çıkardı ama maalesef şuan çok keyfi, çok hantalca zamlar yapılıp, tüketicilerin üzerine geliniyor” dedi. Kurumlar Vergisi’nin düşürülmesi ve Gelir Vergisi’nin yükseltilmesiyle ilgili de düşüncelerini aktaran TÜKODER Şube Başkanı Berkit; “Türkiye’de dolaylı vergiler, toplumun tüm katmanlarını çok etkiliyor ve dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir vergi sistemi yok. Diğer ülkelerde çok kazanana çok, az kazanana az vergi olur ama bizde yeni doğan çocuğun bezinden bile vergi alınıyor. Bebeklerden bile vergi alındığına göre, bu doğru bir vergilendirme sistemi değildir” ifadelerini kullandı. 

 
“Bu kış KDV’siz ve ÖTV’siz doğalgaz istiyoruz”
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “Tüketiciler, her zaman söylediğimiz gibi bu kışı çok zor geçirecekler. Binaların üretim biçimi doğalgaza uygun yapılmasından dolayı vatandaşlar, başka ısınma gereci bulamayacaklarından doğalgaza yöneliyorlar. Dünya genelinde doğalgazın ucuzlamasına rağmen ülkemizde, çok fazla zam yapılıyor. Eskiden zam yapıldığında, zammın toplumsal anlamda nedenleri de ortaya çıkardı ama maalesef şuan çok keyfi, çok hantalca zamlar yapılıp, tüketicilerin üzerine geliniyor. Tüketicilerin geliri fazlalaşmadan doğalgaza zam yapılmaktadır. Hükümete çağrımız, nasıl deniz ulaşımında ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt veriliyorsa, bu kışa özel KDV’siz ve ÖTV’siz maliyet çıkartarak, tüketicilerin kışı rahat geçirmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu anlamda önümüzdeki günlerde TÜKODER Genel Merkezi düzeyinde de bu şekilde bir kampanyanın yapılması için çalışacağız. Bu şartlarda tüketicilerin ısınması çok zor ve kışı da zor geçireceklerdir. Bunun karşılığında da insanların sağlıkları bozulacaktır. Yani kışın ısınamayan bir vatandaş, dolaylı olarak hasta olacaktır. Dolayısıyla siyasilerin, doğalgaz fiyatlarının gözden geçirilmesine yönelik çalışmalar içinde bulunmaları gerekiyor. Zaten vatandaştan yeteri kadar vergi alınıyor, en azından doğalgazda kolaylık sağlanırsa en azından bu kış ayının daha sağlıklı geçmesi sağlanabilir” dedi. 
 
“Dolaylı vergilerin kaldırılması gerekiyor”
TÜKODER Şube Başkanı Berkit; “Gelir durumunun yükseltilmesi için vergilerde yeni değişiklikler yapılıyor. ‘Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı’na göre, Kurumlar Vergisi düşüyor, Gelir Vergisi artıyor. Ancak Türkiye’de dolaylı vergiler, toplumun tüm katmanlarını çok etkiliyor ve dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir vergi sistemi yok. Diğer ülkelerde çok kazanana çok, az kazanana az vergi olur ama bizde yeni doğan çocuğun bezinden bile vergi alınıyor. Bebeklerden bile vergi alındığına göre, bu doğru bir vergilendirme sistemi değildir. Hükümetin bu sistemi gözden geçirmesi gerekmektedir. Her ne kadar vergi sistemi tüketicileri ilgilendirmiyor gibi gözükse de, işveren kesiminin vergileri yükseldikçe, bunun karşılığı vatandaşın alacağı ürüne zam yapmak olarak geri dönmektedir. Dolayısıyla tüketicilerin de gelir seviyesi, otomatik olarak aşağıya iniyor. Bu sistemin gözden geçirilmesi ve dolaylı vergilerin çok hızlı bir şekilde kaldırılması gerekiyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş