havadurum

Berkit; "Vergiler sıfırlanmalı, esnafa destek olunmalı"

1304
Pandemi süreci ile birlikte, işsizlik artış gösterirken temel tüketim malları başta olmak üzere hemen her ürüne zam gelmeye devam ediyor. Son olarak açıklanan miktar endeksine göre, bir önceki ayla kıyaslandığında domateste yüzde 109, sebzede yüzde 61,67 ve meyvede yüzde 3,26 oranında artış oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ürünlere ya zam geldiğini, ya da gramajlarının düşürüldüğünü belirtti. Hemen her kalemde ürünlere zam gelirken vatandaşların gelirlerinin ise sabit kaldığını ifade eden Berkit, "Birilerinin buna dur demesi lazım, ya da vatandaşların gelirlerinin arttırılması lazım" dedi. Pandemi sürecinde Ticaret Odası, Esnaf Odası... gibi STK`ların kapatılan esnafa muhakkak destek olması gerektiğini ifade eden Berkit, merkezi hükümetin ve belediyelerin elektrik, doğalgaz ve su gibi temel tüketim giderlerinden vergi almaması gerektiğini ve vergilerin sıfırlanması gerektiğini söyledi. 
 
"Fiyatları arttıramayanlar gramajları düşürerek kar sağlamaya çalışıyorlar"
Berkit konula ilgili açıklamasında; "Mevsimi kış olması ve salgının artması sıkıntıları sebebi ile pandemi sürecinde, serbest piyasa ekonomisi dolayısı ile alabildiğine bir fiyat artışı söz konusu. Fiyatları arttıramayanlar gramajları düşürerek kar sağlamaya çalışıyorlar. Örneğin havlu kağıtlarda bile kalınlıklarının düşürüldüğünü görüyoruz. Paket halinde satıldığı için gramajlardaki düşüşü tüketiciler gözlemleyemiyorlar. Bu anlamda da dar gelirli ve sabit ücretli insanların gelirleri artmıyor, her şeyde alabildiğine zam mevcut. Birilerinin ya buna dur demesi lazım, ya da vatandaşların gelirlerinin arttırılması lazım" dedi. 
 
"Zaman halkla dayanışma zamanı"
Devletin, belediyelerin ve STK`ların pandemi sürecinde kesinlikle vatandaşlara ve kapatılan iş yerlerine destek vermesi gerektiğini söyleyen Berkit; "Vergilerin azaltılması lazım. Temel tüketim maddesi olan elektrik ve doğalgazdaki vergilerin sıfıra indirilmesi lazım. Bu süreçte tüketici faturalarını ödeyebilir ancak lütfen vergileri sıfıra indirsinler. En azında pandemi süreci geçinceye kadar hızlı bir şekilde bunun yapılması lazım. Aynı şekilde suyunda vergilerinin düşürülmesi lazım. Böyle sıkıntılı bir geçiş sürecinde toplumla bu şekilde bir dayanışma yaratılması gerekli. Bunları da devletin, belediyelerin ve Ticaret Odası, Esnaf Odası... vs. gibi STK`ların desteklemesi lazım. Hem merkezi hükümetin, hem de bu STK`ların bunları yaşama geçirmesi için biran önce adım atması lazım" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş