havadurum

Berkit'ten dağıtım bedeli tepkisi; "Burada tam bir soygun var"

1023

 

Son zamanlarda elektriğe yapılan gizli zamlar vatandaşları isyan etme noktasına getirdi. Yetkililerin elektriğe zam yapılmadı konusunda açıklamalar yapmalarına rağmen, faturaya yansıtılan çeşitli kalemlere yapılan zamlar vatandaşların tepkisini çekiyor. Elektrik faturalarında görülen enerji kullanma bedelinin yüzde 50’sinden fazla dağıtım bedeli alındığı görülüyor. 2016 yılının son aylarında kullanılan elektrik bedeli (enerji bedeli) birim fiyatı 0,205543 lira olarak, dağıtım bedeli birim fiyatı olarak ise 0,110816 lira olduğu görülüyor. 2017 yılının ilk aylarında ise kullanılan elektrik bedeli birim fiyatı 0,204595 lira, dağıtım bedeli birim fiyatı ise 0,111837 lira olarak faturalara yansıtılıyor. 2017 yılında enerji bedelinde düşüş yaşanırken, elektrik dağıtım bedelinde artış yaşandığı görülüyor. Yetkililerin son zamanlarda elektriğe zam yapılmadığını söylemesine rağmen, dağıtım bedeline yapılan zamlar nedeni ile vatandaşlar yüksek gelen faturalar nedeni ile isyan etme noktasına geldi. 


“Yüzde 99’a varan zamlar yapıldı”
Elektrik faturasına yansıtılan elektrik dağıtım bedeli ile ilgili açıklamada bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, dağıtım bedeli adı altında alınan ücretin soygun olduğunu belirtti. Berkit açıklamasında; “Son günlerde Tüketici Koruma Derneği olarak tüketicilerden özelleştirilen kurumlar ile ilgili şikayetler alıyoruz. Bu şikayetler genel olarak TEDAŞ ve Türk Telekom ile ilgili. Son zamanlarda elektrik tüketim bedelleri ile dağıtım bedelleri birbirine çok yaklaştı. Elektrik şirketleri elektrik kullanım bedellerine zam yapmıyorlar, ancak dağıtım bedellerine büyük oranda zamlar yapılıyor. Kamuoyunun da bildiği gibi kullanım bedeli dışında birçok farklı isim altındaki kalemlerle vergi alınıyor. Kaçak kayıp bedeli her ne kadar görülmese bile faturalara yansıtılıyor. Bunların dışında sayaç okuma bedeli, TRT bedeli gibi buna benzer birçok kalem faturaya yansıtılıyor. Yani insanlar özelleştirmeye tepki gösterecek noktalara geliyor durum. Yunanistan’daki örnek gibi, vatandaşlar bu kurumların yeniden kamulaştırmasını isteyeceklerdir. Çünkü özel sektör gerçekten de tüketicilere iyi davranmıyor. Her ne kadar bu fiyatlar Enerji Denetleme Kurulu ile belirlense de,  faturalara yansıtılan dağıtım bedellerine yüzde 99’a varan zamlar yapıldı” dedi. 
 
“Sadece tükettiğimiz ürünlerin parasını ödemek istiyoruz”
Vatandaşların elektik dağıtım bedelleri ile ilgili Hakem Heyetlerine başvuruda bulunması durumunda herhangi bir sonuç alınamadığını ifade eden Berkit, bu bedelin bir şekilde hükümet tarafından yasallaştırıldığını ifade etti. Berkit, faturalardan alınan elektrik dağıtım bedellerine yapılan zamların Enerji Denetleme Kurumu denetiminde gerçekleştiğini ifade ederek; “Son çıkan yasa ile birlikte elektrik faturalarına yansıtılan kaçak kayıp bedelleri yasal hale getirildi. 6502 sayılı Tüketici Yasasına göre tüketiciler 3 bin 610 liranın altındaki uyuşmazlıklarda Hakem Heyetlerine gidebiliyorlar. Hakem Heyetlerine gelen yazılarda da, Enerji Denetleme Kurulundan görüş alınmadan elektrikle ilgili bir karar çıkarmayın deniyor. Buradan da şunu anlıyoruz, enerji dağıtım bedelleri ile ilgili hükümet bir şekilde yasal alt yapı sağlamış durumda ve bununla ilgili karşı bir karar çıkarmak da zor. Bu durumu hükümet elbette biliyor. Bu sadece elektrik şirketlerinin kafalarına göre aldıkları kararla olmuyor. Bu zamlar hükümetin kontrolü altındaki Enerji Denetleme Kurulu ile şirketler arasında alınan kararlar doğrultusunda yapılıyor. Yani burada tam bir soygun var. Biz tüketiciler olarak sadece tükettiğimiz ürünlerin parasını ödemek istiyoruz. Bu da nedir? Suda sadece tükettiğimiz su parasını, elektrikte sadece kullandığımız elektriğin parasını, doğalgazda sadece yaktığımız doğalgazın parasını ödemek istiyoruz. Dolaylı vergileri ödemek istemiyoruz. Ülkemiz dolaylı vergiler konusunda birinci sırada yer alıyor. Bunun bir an önce düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz, ama maalesef bu konuda herhangi bir umut da gözükmüyor” dedi.     

“Tüketiciler ‘Alicengiz oyunları’ nedeni ile zor günler geçiriyor”
Özelleştirilen bir başka kurum hakkında da çok sayıda tüketiciden şikayetler aldıklarını ifade eden Berkit; “Bir diğer kurumla ilgili ise bazı tüketicilerinin ellerinde telefon ve internet iptali ile ilgili mahkeme kararları olması ve üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala faturaların gelmesi ile ilgili şikayetler alıyoruz. Tüketiciler konuyu sorduklarında ise cevap olarak ya mahkeme kararının gelmediğini ya da mahkeme kararını tanımadıkları şeklinde cevap alıyorlar. Maalesef ülkemizde bugünlerde böyle bir karmaşa içerisindeyiz. Bu kurumlar ile görüşmek istediğimizde hukuk bürolarının olmadığını söylüyorlar. Kısacası tüketiciler son günlerde üst üste gelen zamlar ve bürokrasideki ‘Alicengiz oyunları’ nedeni ile zor günler geçiriyorlar. Bununla ilgili yasal düzenlemeler de yok. Yani insanların haklarını arayabilecekleri bir yeri de yok. Kurumları aradığımızda da hep bant kayıtları ile karşılaşıyoruz ve konuşabilecek birini bulamıyorsunuz. Bu sorunların önümüzdeki günlerde çözülmesini bekliyoruz” dedi.
Paylaş