havadurum

Bir destandır ÇANAKKALE

1356

 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 103’üncü Yıldönümü haftası 12 Mart tarihinde Çimenlik Kalesi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Hafta içerisinde sergi, söyleşi, tiyatro ve müzikallerle devam eden etkinlikler, yarın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile 18 Mart Stadyumu ve Şehitlik Abidesi’nde düzenlenecek programlarla devam ederken, kutlama ve etkinlikler hafta boyunca sürecek.

 
Etkinlikler ‘Zafer Koşusu’ startı ile başladı 
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 103’üncü Yıldönümü programları 12 Mart tarihinde yapılan açılış töreni ile başladı. Çimenlik Kalesi’nde Vali Orhan Tavlı’nın açılış konuşmasını yaptığı törenin ardından Çanakkale Valiliği önünde ‘Zafer Koşusu’nun startı verildi. ‘Türk Bayrağı, Vatan Toprağı ve Deniz Suyu’nu Vali Tavlı’nın elinden alan gençler,  emanetlerini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmek üzere Ankara’ya yola çıktılar.
 
“Hafta boyunca kutlamalar devam etti”
Etkinlikler, 13 Mart tarihinde konferans ve sergilerle devam etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türk Şehitliklerini İmar Vakfı tarafından, Troia Kültür Merkezi’nde  ‘Bir Milletin Dirilişi, Çanakkale Şehitler Abidesi’ Konferansı ve Sergisi gerçekleştirilirken, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘103 Yıl Önce Osmanlı Basınında Çanakkale Savaşı’ fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.  14 Mart’ta Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Zaferi Oratoryosu, `Çanakkale Savaşı Batıklarına Dalış Videosu Gösterimi ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Korosu’nun konserleri gerçekleşirken, törenler 15 Mart ve 16 Mart tarihlerinde sergi, tiyatro ve söyleşi etkinlikleri ile sürdü.
 
18 Mart programı gün boyunca sürecek
18 Mart günü ise program, sabah saat 9.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ile başlayacak. Çelenk merasiminin ardından saat 10.00’da 18 Mart Stadyumu’nda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile ‘Stadyum Töreni’ gerçekleşecek.  Son olarak, 14.30’da Şehitler Abidesi’nde ‘Şehitler Abidesi Töreni’ yapılacak. Resmi törenlerin yanı sıra gün boyunca Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait gemilerin halkın ziyaretine açılması, kermes, pul sergisi, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bando Takımı gösterisi…’ gibi etkinliklerle kutlamalar sürecek.
   
Fener Alayı bu yılda yürüyecek
18 Mart akşamı geleneksel ‘Fener Alayı’ yürüyüşü gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi binlerce Çanakkaleli 19.30’da ellerinde meşaleler ile Cumhuriyet Meydanı önünden yürüyüşe geçecek. Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüşe  bu yıl Çanakkale Valiliği tarafından da çağrı yapıldı.  Programlar, 24 Mart tarihine kadar spor ve söyleşi ve gösteri etkinlikleri ile devam edecek.   
(Oya Koyuncu)
Paylaş