DOLAR 32.339 %0.10
EURO 35.1939 %0.04
G.ALTIN 2245.5502 %0.09
BITCOIN 65409.5007 %-2.89
ETHERIUM 3388.1216 %-3.38
havadurum

Boğaz ulaşım zammına CHP'den tepki "GESTAŞ, Çanakkale halkına aittir"

2411

 GESTAŞ feribot geçiş ücretleri yüzde 24.7 oranında zamlandı. Zammın gerekçesi ise sektördeki maliyetlerin artışı olarak açıklandı. Yapılan zamla birlikte Gelibolu-Lapseki otomobil günlük geçiş ücreti 67 lira oldu. GESTAŞ resmi sitesinden zamla ilgili yapılan duyuruda; "Boğaz ve adalar hatlarında 18 Mayıs 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, fiyat tarifesinde güncelleme yapılmıştır. Deniz ulaşım sektörü maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle (Akaryakıt, gemi iskele bakım/tutum, yedek parça vs.) gemi geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 24.7 oranında fiyat güncellenmesine gidilmiş olup fiyat güncelleme oranı; üretici fiyat endeksi, tüketici fiyat endeksi ve ÖTV`siz yakıt fiyat artış oranları dikkate alınarak belirlenmiştir" denildi. İl Genel Meclis CHP Grubu adına açıklama yapan Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan yapılan zamma tepki gösterdi. GESTAŞ’ın Çanakkale halkına ait olduğunu belirten Pehlivan; “GESTAŞ’ın Çanakkale’ye yakışır ve tüm Türkiye’ye örnek teşkil eder şekilde doğru yönetilmesi, nitelikli ve ucuz hizmet geliştirmesi, işletme kalitesiyle Çanakkale’nin ve hepimizin yüzünü ağartması gerekmektedir” dedi. GESTAŞ’ın doğru yönetilememesinden kaynaklı oluşan külfetin vatandaşa yüklendiği belirten Pehlivan; “Yapılan zamlar, ailesini ve yakınlarını ziyaret eden, bayram ziyaretinde bulunacak olan, işine, okuluna giden Çanakkale halkına ve Çanakkale’mize iş ve turistik amaçlarla gelerek şehrimize katkıda bulunacak olan misafirlerimizin üzerine yüklenmiştir” dedi. Pehlivan, mecliste çoğunluğu bulunan grup olarak; “Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Grubu olarak; “GESTAŞ A.Ş’nin fahiş zammı derhal geri alarak, ulaşım ücretlerini halkın kolay ve elverişli olarak kullanabileceği sınırlara çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

 
“GESTAŞ külfetini vatandaşların üzerine yüklüyor”
Pehlivan açıklamasında; “Gemi kazaları, iş güvenliği zaafları, pahalı ulaşım hizmetine rağmen ‘zarar’ kaydeden GESTAŞ A.Ş. feribot geçiş ücretlerine yüzde 25 ile yüzde 30 aralığında fahiş zam uygulamıştır. Payının yüzde 99,87’si İl Özel İdaresine ait olmasıyla, TTK hükümlerine göre bir özel şirket olan GESTAŞ A.Ş. Çanakkale halkına aittir. Çanakkale halkına ait olan, gelirini 7’den 70’e tüm Çanakkale halkından sağlayan GESTAŞ’ın Çanakkale’ye yakışır ve tüm Türkiye’ye örnek teşkil eder şekilde doğru yönetilmesi, nitelikli ve ucuz hizmet geliştirmesi, işletme kalitesiyle Çanakkale’nin ve hepimizin yüzünü ağartması gerekmektedir. Oysa ki, Avrupa’nın en pahalı ulaşımını uygulayan, sosyal etkinlik ve sponsorluk adı altındaki faaliyetleri kuruluş amacı olan ulaşım hizmetinin önünde tutan, en ucuz ve nitelikli ulaşım hizmetini vermek için çalışması gerekirken, kaynaklarını başkaca sahalarda kullanmayı tercih eden, uğradığı zararın külfetini de Çanakkale halkının omuzlarına yükleyen bir işletme haline getirilmiştir. GESTAŞ’ın doğru yönetilmemesinden ve faaliyet amaçlarının sorumluluğunu almamasından kaynaklanan külfet işe gidip gelen hemşerilerimizin üstüne yüklenmiştir. Öğrencinin üzerine yüklenmiştir. Her ne kadar öğrenci kartı ücretlerine zam yapılmadığı açıklansa da, büyük-küçük motorlu taşıtların üzerine bırakılan zamlar nedeniyle öğrencilerin sıklıkla kullandığı ticari toplu taşıma araçları gibi ulaşım hizmetlerine yüklenen bu yeni maliyet kalemi öğrencileri de doğrudan etkileyecektir. Yapılan zamlar, ailesini ve yakınlarını ziyaret eden, bayram ziyaretinde bulunacak olan, işine, okuluna giden Çanakkale halkına ve Çanakkale’mize iş ve turistik amaçlarla gelerek şehrimize katkıda bulunacak olan misafirlerimizin üzerine yüklenmiştir” dedi. 
 
“GESTAŞ kamu vasfındadır”
GESTAŞ’ın kamu hizmeti vasfında bulunduğunu belirten Pehlivan; “Ücret ve işletme politikaları şirketin kendi organlarının tasarruf alanında bulunmaktadır. Ancak; Ulaşım hizmeti özel veya kamu sektörü tarafından sağlanmakta oluşu fark etmeksizin kamu hizmeti vasfındadır. Uygulanan zamlarla adeta bir lüks tüketim haline getirilmiştir. Nitelikli, ucuz ve kolay ulaşım bir haktır. Hisse çoğunluğu İl Özel İdaresinde bulunmasına rağmen, İdarenin karar organı olan İl Genel Meclisinde çoğunluk partisi olan Cumhuriyet Halk Partili Meclis üyeleri ve Cumhuriyet Halk Partili Meclis Başkanına yönetim kurulunda yer verilmemiş olsa dahi, Çanakkale halkının hakkını hukukunu savunmamızı engelleyecek hiçbir güç ve yetki bulunmamaktadır” dedi. 
 
“Uygulamaya yönelik her türlü yasal ve toplumsal mücadeleyi sürdüreceğiz”
CHP grubu adına zamların geri çekilmesini talep eden Pehlivan; “Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Grubu olarak; “GESTAŞ A.Ş’nin fahiş zammı derhal geri alarak, ulaşım ücretlerini halkın kolay ve elverişli olarak kullanabileceği sınırlara çekilmesini talep ediyoruz. Aksi halde yapılan uygulamaya yönelik her türlü yasal ve toplumsal mücadeleyi sürdüreceğimizi bildiriyoruz. Değerli öğrencilerimize, memura, çalışana, gencimize, emeklimize, Çanakkaleli hemşerilerimize ve Çanakkale’mize yolu düşen turist konuklarımıza sözümüzdür ki; GESTAŞ’ın fahiş ücret uygulamaları ile Çanakkale halkını kendi sponsorluklarına sponsor etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş