havadurum

Boğaziçi forumuna dava

496
Boğaziçi Üniversitesi`nde Ocak 202`de "kayyım" olarak nitelendirilen rektör ataması hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin tepkisini çekmişti. Uzun süre öğrencilerin ve akademisyenlerin eylemi ile protesto edilen Prof. Dr. Melih Bulu`nun atamasının iptal edilmesi, üniversitenin iradesi ile seçilecek rektörün atanması talep edilmişti. Çanakkale`de de bu sürece bir forum ile katkı vermek isteyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri, 4 Şubat tarihinde, "Bogaziçi Üniversitesi mücadelesine destek vermek, öğrencilere yönelik baskı ve gözaltı uygulamaları ile LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcı politikaları konuşmak üzere" forum düzenlemek istemişti. Ancak, forum başlamadan, polis müdahalesin müdahalesi ile son bulurken, aralarında Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy`un da bulunduğu 9 kişi gözaltına alınmıştı. 
Çanakkale Valiliği aynı gün 15 gün süreyle, kentte eylem, gösteri yürüyüşü, miting gibi etkinlikleri "pandemi" gerekçesiyle yasaklamıştı. Ak Parti kongrelerinin, TÜGVA eylemlerinin Türkiye genelinde tepki çektiği pandemi koşullarında sadece eylem ve diğer etkinliklerin yasaklanması kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. 
İddianame hazırlandı...
İşte tüm bu sürecin ardından 7 ay sonra iddianame hazırlandı. İddianamede 9 müşteki (davacı) ile 9 şüpheliye yer verildi. "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla 9 polisin davacı olduğu, aralarında Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy`un da bulunduğu 9 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede Çanakkale Valiliği`nin eylem ve etkinliklerin yasaklama kararına atıfta bulunulurken, "kolluk görevlileri tarafından bir kısım şüphelilerin uyarılarak kimlik bilgilerinin kontrol edilmek istendiği, bu sırada şüphelilerin çeşitli sloganlar attıkları, polisin üzerilerine yürüdükleri, ittirdikleri"ne vurgu yapıldı. 
Polis aracına bindirilmeye çalışıldığı sırada diğer gözaltına öğrencilerin polise fiziki müdahalede bulunduğu ifade edilerek, "Şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde iştirak halinde müştekilere yönelik cebir ve tehditte bulundukları" iddiası ile polislerin şikayetçi olduğu belirtildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş