havadurum

Bozcaada'ya içme suyu müjdesi!

2738

 Bozcaada’nın en önemli sorunlarından biri daha çözülüyor. İçme suyu hatlarındaki sorunlar nedeni ile bunalan Ada halkının sorununa, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın girişimleri, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın olumlu yaklaşımı çözüm getirdi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da çeşitli temaslarda bulunan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ı da ziyaret etti. Başkan Yılmaz, Turan ile görüşmesinde, İl Bank’ta onay için bekleyen Bozcaada İçme Suyu Kesin Projesi’ni görüştü. Milletvekili Turan, onayın gelmesinin ardından çalışmalara başlanacağını ve kısa sürede Ada halkının en önemli sorununun çözüleceğini ifade eden Başkan Yılmaz’ın projesine olumlu yaklaşım göstererek girişimlere başladı. Turan’ın kısa sürede sorunu çözerek, onay verilmesini sağlamasının ardından Başkan Hakan Can Yılmaz, Bozcaada halkına Ankara’dan müjde ile döndü. 

 
 
Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi 
Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na CHP Genel Merkezi`nde bir nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar da katıldı. Başkan Yılmaz, oldukça samimi bir ortamda geçen görüşmede Bozcaada ve Bozcaada Belediyesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Toplantı sonunda Genel Başkan Kılıçdaroğlu Bozcaada halkına selam ve iyi dileklerini iletti.
 
Turan ziyaretinden müjde ile döndü 
Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz Ankara ziyaretinden müjde ile döndü. Başkan Yılmaz, AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`ı meclisteki makamında ziyaret etti. Bozcaada ve sorunları ile ilgili verimli bir görüş alışverişi esnasında üzerinde uzun yıllardır çalışılan, adanın ciddi problemlerinden biri olan ve tüm dosyanın tamamlanarak İl Bank Genel Müdürlüğü tarafından son onay aşamasında olan Bozcaada İçme Suyu Kesin Projesi`nin onayı için Sayın Bülent Turan`dan ada halkı adına destek istedi. Turan`ın olumlu yaklaşımı ve girişimleri ile proje onaylandı. 1980`li yılların başında yapılan ekonomik ve işletme ömrünü doldurmuş, sürekli olarak yüzde 40`a ulaşan kayıp kaçağa sebep olan mevcut içmesuyu hatlarının yenilenebilmesi için Ekim 2014’te Bozcaada Belediyesi ve İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile Bozcaada İçmesuyu Kesin Projesi için proje çalışmaları tamamlanmıştı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`ndan izinler alınmış, yaklaşık maliyet çıkarılmış ve İl Bank tarafından ihale ve imalata uygun hale getirilmiştir. Bu proje ile Bozcaada’ya içmesuyu sağlayan anakara Taştepe kuyularından deniz hattının başlangıç noktasına kadar olan 20 km’lik bir bölümü asbest isale hattı ile ada merkezinde bulunan 25 km`lik içmesuyu dağıtım şebekesinin su temininde bir kesinti olmadan değiştirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda mevcut su depolarının yeri ve kapasitesi değiştirilerek enerji tasarrufu ve ada içinde basınçlı su sağlanacak. Projenin yaklaşık bedeli olan 18 milyon TL olurken, bu rakamın yüzde 50`si SUKAP kapsamında hibe olarak alınacak, kalan yüzde 50 ise 20 yıl vadeli olarak İl Bank kredisi ile karşılanacak. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Bozcaada İçmesuyu Kesin Projesi`nin İl Bank`tan onaylanarak hayata geçmesinde büyük emeği olan Çanakkale AK Parti Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan başta olmak üzere İl Bank yetkilileri ve tüm emeği geçenlere kurumumuz ve Bozcaada halkı adına teşekkürlerimizi sunarız” dedi. 
“Çanakkale yatırımlarında siyasi parti ayrımı yapmıyoruz” 
“Bozcaada’mızın içme suyu hattını yeniliyoruz” diyen AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Bozcaada’mız turizm cenneti olmasının yanı sıra güzellikleriyle bizlerin sahip çıkması gereken önemli bir ilçemiz. İlçe Başkanımız ve teşkilatımızla her fırsatta Bozcaada’mızın sorunlarını istişare ediyoruz. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araya geldik. Belediye Başkanıyla adamızın su sorununu çözüme kavuşturacak SUKAP projesi başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirdik. Proje daha az enerji ile daha çok su verilebilecek. Projenin yaklaşık bedeli olan 18 Milyon TL`nin yüzde 50`si SUKAP kapsamında hibe olarak alınacak. Adamıza hayırlı olsun.  Alt yapısı ve depoları yenilenerek patlama vb sorunların yaşanmasının büyük oranda önüne geçilecek. Turizm bölgesi olan adamızsa otellerde yaşanan su sorunlarıda bu yatırımla azalacak.  Çanakkale’mizin ilçelerine yapılacak yatırımları siyasi parti ayrı gözetmeksizin tüm dinamikleriyle beraber planlıyoruz. SUKAP projesinin hayata geçmesinde emeği olan İlçe Başkanımız Burak Aktan’a ve Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’a teşekkür ederim” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş