havadurum

Buğday fiyatları belirsiz, üretici mağdur

474

 Ziraat Odası Başkanı gazetemiz Olay’a yaptığı açıklamada arpa ve buğday hasadının başlamasına rağmen fiyatların belli olmamasının üreticileri mağdur ettiğini belirtti. Bazı bölgelerde bin ile bin 200 arasında değişen fiyatlar ile arpa, buğday fiyatlarının açıklandığını belirten Kaya, Çanakkale bölgesinde ise 850 kuruş civarında fiyat söylentilerinin olduğunu ifade etti. Bazı tüccarların fiyat belirsizliğini fırsat görerek köylerde ithalat yolunun açılacağı söylentilerini yaydığını ifade den Kaya, TMO’nun mağduriyetleri gidermek için bir an önce fiyatları Bakanlık yolu ile açıklanması gerektiğini vurguladı. Kaya, son zamanlarda tarım arazilerinin azaldığı yönündeki açıklamalara ise, büyüyen şehirlerde bir azalma yaşandığını ancak Çanakkale’de genel olarak tarım arazilerinin kullanımına devam edildiğini söyledi. Bazı bölgelerde buğday arpa fiyatlarının açıklandığını belirten Kaya; “Buğday arpa hasadı başlayalı on gün civarında oldu. Şu anda 875 kuruş civarı arpa satımına devam ediliyor. Buğday hasadı da arpanın hemen devamında yetişecek bir ürün. Bazı bölgelerde, köylerde başlamak ile beraber buğday hasadında fiyat noktasında bir belirsizlik söz konusu. Doğu Anadolu Bölgesinde, bin ila bin 200 lira arasında buğday satılırken, bizim bölgemizde bu fiyatın 850 kuruş civarında olacağı söyleniyor” dedi. 

“Tüccarlar belirsizliği fırsat görüyor”

Bazı tüccarların fiyat belirsizliğini fırsata çevirmeye çalıştığını ifade eden Kaya, fiyatların biran önce belirlenmesi gerektiğini belirterek; “Birde Ticaret Bakanlığı’nın gıda maddelerinde zaman zaman yükselmeler olduğunda müdahale anlamında ithalat yapılacağı haberleri çıktı. Bunu araştırdığımızda bu haberin çok doğru bir haber olmadığını anladık. Bunu kullanmaya çalışan tüccarlarda bu tarzda haberleri çıkan basın mecmuaları köy köy dolaştırmaya başladılar. İnsanlara, buğday fiyatları daha da geri düşecek algısı oluşturmaya çalıştılar. Ama bu şekilde olacağını düşünmüyoruz.  Burada çok yakın bir zamanda TMO emanet alımına başlıyor. Emanet alımından ziyade özellikle bir an önce TMO’nun müdahale alım fiyatını Bakanlık aracılığı ile açıklayıp, bu tarzda buğday arpa üretimi yapan üreticileri memnun edecek bir fiyatın açıklanması gerektiğini düşünüyorum.  Bayram öncesinde bizim böyle bir beklentimiz var. İnşallah en yakın zamanda açıklanır. Çiftçiyi memnun edecek bu tarzda ürünler üreten üreticilerimizi de memnun edecek bir fiyat ortaya çıkar diye düşünüyoruz” dedi.  
 
“Çanakkale’de genelinde tarı arazileri üretime devam ediyor”
Gelişen şehirlerde tarım arazilerinin azaldığını açıklayan Kaya, azalmanın Çanakkale’de de yaşandığını ancak bu durumun geneli yansıtmadığının altını çizdi. Kaya, son olarak; “Tarım arazilerinin özellikle il ve içe merkezilerinin kenarlarında kalan alanlarında imara açılmalardan dolayı belirli şekilde azalmalar olduğunu göçüyoruz. Özellikle Çanakkale’nin büyüdüğü noktalarda tarım arazileri imara açılıyor. Neticede tarım arazileri azalıyor. Ancak tarım arazileri tamamen azalıyor, ya da işlenmiyor noktasında şu anda elimizde çok ciddi bir veri yok. Tarım arazisi olarak görülen arazilerin tamamına yakını işleniyor. Tarım arazilerinin azalması büyüyen illerde, illerin hemen mücavir alanlarının içinde kalan yerlerinde imara açılmalar olduğundan kaynaklı yaşanıyor.  O yerlerde tarım arazisi olmaktan çıkmış oluyorlar. Çanakkale için konuşacak olursak, bu oranın çok gözle görülür bir oran olduğunu görmüyorum. Tamamen belli şekilde şehrin büyüyen ihtiyacını karşılamak için az bir alanda yaşanıyor. Çanakkale için kayde değer bir biçimde tarım arazileri azalıyor demek bence yanlış olur” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş