havadurum

Bülent TEKİN

2240
ÇANAKKALE’DE BİR “OLAY” VAR
 
14 Ağustos Diyarbakır Özgür Haber Gazetesinin manşet (Yolumuz Açık Olsun) haberindeki bir fotoğraf bana bir tanıdığı çağrıştırdı. (Manşet haberden Çanakkale Olay ve Diyarbakır Özgür Haber gazeteleri arasında bir dostluk protokolünün imzalandığı okudum. Ayrıca-haberde-belediyeler ve siyasetçiler asında da benzer dostluk ve kardeşlik ilişkilerini kurulduğu yazılıydı.) 1989’lu yıllarda atandığım Çanakkale’de tanıştığım Aynur Ganiler olmalıydı. Tecrübesizliğim ve idealist bakış tarzımdan dolayı sıkıntılı anlar yaşadığım kentte Çanakkale Olay Gazetesi ve Aynur Ganiler bana sahip çıkmaya çalışmışlardı. Onlara minnettarım. Çanakkale’de ancak sekiz ay civarında kalabilmiştim. Memuriyet yaşantımdan zaten daha sonra da bir hayır göremeyecektim.
 
Gırgır Dergisinden ayrıldıktan sonra yaşadığım kentte (Diyarbakır’da) bir süre sonra Özgür Haber’de yazmaya başladım. Aykırı yazılarımıza sabredildiğini görüyorum. Özgürlük ve adalet taleplerimizi dilimizin döndüğü kadar yazıyoruz. Ezilenlerden ve mazlumlardan yana olan kalemimizin barış ve özgürlüğe bir katkısının olmasını dileriz. Çanakkale’de aynı duyguları taşıdığına inandığım Olay’ın da benzer bir misyon yüklendiğini biliyordum zaten. Ya şu bizim Genel Yayın Yönetmenimiz Naci Sapan tuhaf(!) bir insan: Nereden bulur Çanakkale Olay’ı, Aynur Ganiler’i? Yoksa amacı barış, demokrasi, özgürlük, kardeşlik filan mı? Çok ta tehlikeli beklentiler değil mi bunlar(?!) Neyse, kendi düşünsün, Olay düşünsün(!)
 
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bu muhteşem boğaz Troya (Truva) Savaşı’na ev sahipliği de yapmıştır. Yunan mitolojisinde-Homeros tarafından-bu savaş (MÖ 1184 civarı) anlatılır: Truva’lı Paris’in Sparta Kralı Menelaus’un (Menelaos) karısı Helen’i kaçırması sonucunda Yunanlıların (Akaların) Anadolu’daki Truva (Troya) kentine saldırmasını konu alan savaştır. Yüz yıllar sonra bu kez 18 Mart 1915’te yine Avrupalıların Çanakkale’ye saldırdığını görüyoruz. Bu da sanki bir İkinci Troya Savaşı’dır. İşte bu savaşların sonuçlarında barış ve yeni doğuşlar gelmiştir. Bunlar hâlâ yakalayamadığımız özgürlüklere ve kardeşliklere basamak taşları olacaktır. Başka çaresi yoktur.
 
Olay ve Özgür Haber arasındaki bağ Doğu ile Batı arasındaki bin küsur kilometrelik yolu kısaltmıştır. Kürtlerin ve Türklerin kardeşçe ve eşit şartlarda yaşamalarına birer gazete payında katkı yapacaktır. Kürtlerin eşit, özgür ve insan haklarına ait tüm haklarına sahip olması Türklerin en büyük istemi olmalıdır. Kardeşlik ve birlikte yaşama şartları bu anlayışlar ve ruh huzuru içinde güçlenebilir.
 
Kötü ve güzel günlerimin az bir zamanda olsa geçtiği Çanakkale’ye bir sevgim var. Annemin bir amcası oraya yerleşti ve orada vefat etti. Şimdi orada gömülüdür. Bir oğlu da orada öldü. Şimdilerde diğer oğlu (Mehmet abi) orada yaşamaktadır. Eşi de Çanakkalelidir. Sıkıntılı olduğum günlerde tıpkı Aynur Ganiler gibi bana yardımcı olmuşlardı. Çanakkale güzel insanlarla doludur. Çanakkale Olay Gazetesinin imtiyaz sahibi Aynur Ganiler’in Özgürlükler, insan hakları ve demokrasi konusundaki görüşlerini önemsiyorum. Yıllar sonra da olsa böylesi bir yazıda Çanakkale’yi anmış oldum.
 
Çanakkale’ye Diyarbakır’dan bin selam olsun!